December 31, 2005

Challah - The Braided Sabbath Bread-Claudia Roden חלה

Only 2 Breads were baked this Time ...

































Make your own challah/round or braided/By Claudia Roden
Makes 4 Loaves
· 2 tablespoons dry yeast
· 2¼ cups (500 ml) lukewarm water
· ½ cup (100g) sugar
· 4 eggs, beaten, plus 2 yolks or 1 whole egg for glazing
· 1 tablespoon salt
· ½ cup (125 ml) vegetable oil
· About 9 ¼ cups (1 1/3 kg) flour
· Poppy or sesame seeds (optional)
H O W
Dissolve the yeast in the water with 1 teaspoon of the sugar. Beat well and leave 10 minutes, until it froths.
In a very large bowl, lightly beat the eggs... Full Recipe
-
Here

Then add the salt, sugar, and oil and beat again. Add the frothy yeast mixture and beat well. Now add the flour gradually, and just enough to make a soft dough that holds together, mixing well, first with a large spoon, then working it in with your hands. Knead vigorously for about 15 minutes, until it is very smooth and elastic, adding flour if the dough is too sticky. Pour a little oil in the bowl and turn the dough, so that it is greased all over. Cover the bowl with plastic wrap and put it in a warm place to rise for 2‑3 hours, or until it has doubled in bulk. Punch the dough down and knead again, then divide into four pieces to make 4 loaves.
To make round challah: Take 1 piece of dough, roll it between your palms, and pull it out into a long fat rope about 18 inches (46 cm) long and 2 inches (5 cm) thick—a little fatter at one end. Take the fatter end and put it in the middle of an oiled baking sheet, then coil the rest of the rope around it like a snail. Continue with the remaining 3 pieces.
To make braided challah with 3 strands: Divide 1 piece of the dough into 3. Roll each piece between your palms and pull into long thin ropes about 18 inches (46 cm) long and 1¼ inches (3 cm) wide. Pinch 1 end of all the strands together and plait them: bring the rope on the right over the middle one, then bring the one on the left over it and continue to the end. Pinch the ends together and tuck them under the loaf. You may find it, easier to begin plaiting in the middle of the 3 strands and plait towards the 2 ends. Continue with the remaining 3 pieces.
Place the 4 loaves on well‑oiled baking sheets, leaving plenty of room for them to expand, then leave to rise for 1 hour, or until doubled in bulk. Now brush gently with the beaten egg yolks or if you want to sprinkle with poppy or sesame seeds, brush first with the whole beaten egg (the seeds stick better if the white is there too). Bake in a preheated 350° F (180°C) oven for 30‑40 minutes or until the loaves are beautifully golden-brown. They are done if they sound hollow when you tap the bottoms.
Variations for Sweet Challahs:
Add ½ cup (125 ml) honey to the beaten eggs.
Add ¾ cup (100 g) raisins and knead them into the dough after it has risen and been punched down.


Jewish Hallah +

Makes 4 loaves , [Making Challah- Here]+ More Recipes

חלה נפלאה ומומלצת
חלה - מתכון של קלודיה רודן
הכמות:4 חלות
החומרים
שתי כפות שמרים יבשים
חמש מאות מ"ל מים חמימים
מאה גרם סוכר
ארבע ביצים טרופות
כף מלח
מאה עשרים וחמש גרם שמן קנולה
קילו ושלוש מאות גרם קמח לבן רגיל
גרגירי פרג שלם ו/או שומשום לזריה

ההכנה
להמיס את השמרים במים עם כפית סוכר
לטרוף היטב ולהניח ל – 10 דקות,עד שתופח ומבעבע
בקערהגדולה מאוד,לטרוף ביצים
להוסיף מלח,סוכר ושמן ולטרוף שוב
להוסיף שמרים ("מבעבעים") ולטרוף היטב
להוסיף את הקמח בהדרגה, עד לקבל בצק רך, בהתחלה לערבב עם כף גדולה ,אח"כ לערבב בידיים
ללוש את הבצק כ – 15 דקות, עד שחלק וגמיש מאוד
ניתן לבזוק עוד מעט קמח אם דרוש
להניח בקערה משומנת, להתפיח עד שכפול, בין שעה לשעתיים (התפחתי שעה וחצי
אחרי התפיחה, ללוש את הבצק מעט ל'הוצאת האויר',לחלק ל – 4 חלקים

:ליצירת חלות עגולות
לגלגל בידיים כל רבע בצק לגליל באורך 46 ס"מ, עובי 5 ס"מ
להניח על תבנית אפיה ולגלגל כמו שבלול (כספירלה), להמשיך כך עם יתר הבצק
:ליצירת חלות קלועות
.לחלק כל רבע בצק ל- 3 חלקים
לגלגל כל "חבל" לאורך 46 ס"מ, עובי 3 ס"מ. לקלוע 3 חבלים לצמה. להמשיך כך עם יתרת הבצק

אפייה
להניח חלות על תבניות מרופדות בנייר אפייה, במרחק אחת מהשנייה
2אני אפיתי 2 חלות בתבנית הגדולה של התנור
לכסות ולהתפיח שעה או עד שהכפיל נפחו
בנתיים לחמם תנור ל – 180 מעלות
למרוח את החלות בביצה טרופה/חלמון ולזרות פרג ר/או שומשום
לאפות בתנור החם 30-40 דקות, עד ששחום ויפה
ניתן לגוון ע"י הוספת צימוקים ממש לפני עיצוב הסופי של הבצק,ליצירת חלה מתוקה
הערה

השתמשתי ב- 2 שקיקים של שמרים יבשים של "דגן", משקל כל שקיק 11 גרם. תופח יפה מאוד

4 comments:

Rosa's Yummy Yums said...

Your Challah looks beautiful! I love this bread and bake it on a regular basis...
I wish you a Happy New Year 2006!!!

Chanita Harel חני הראל said...

Thank you !!
It's a very good recipe.
I wish you a good year and all the best ;-)

Papilles et Pupilles said...

What a wonderful bread !

Chanita Harel חני הראל said...

Thank you Anne ! ;)

Creative Commons License
יצירה זו מופצת תחת רישיון ייחוס-שימוש לא מסחרי-איסור יצירות נגזרות 1.0 Israel של Creative Commons. Creative Commons License
by TwitterButton.com