December 5, 2006

So, when I came home it was late and cold and dark outside.. (there is no rain here for weeks,but the nights are cold, and the mornings too)I needed a quick comfort food..in Hebrew you call it 'daysa' דייסה it's a porridge made of semolina or quick cooking oats, like I did.. with milk-water-oats-sugar and butter... why not? ;-)



Cleopatra - Ghita - she's very cute ,4 years old romanian girl(roll down to read Ben's translation to english)
I was realy hungry while shopping today..
and these..

and much more ...

No shopping list was needed today.. my 'basket' was full with: yogurt, yes we eat yogurt (3%) everyday , for many years ; one XL radish - I like it in my salad or with hard boiled egg and chopped onion ; red sweet peppers: I like to eat them with onion+salt+olive oil ; butter.. yes,there ia a lack of cakes and cookies here ! -Help.. I feel ashamed ..; and 5 pita Bread ,only 5 -(they were very fresh and still warm..) couse I bake us the breads and the rolls..as you know .. but I didn't bake for a week... ; and apples: I love green apples,and they are good for baking too.. ; and Tea-"mixed fruit" by Pompadour; green olives and olive oil:only Extra virgin olive oil "Morges" - made in spain or Israeli made is very good as well ; and.. "black beer"- the Israeli malt drink,which we love very much (It's not an alcoholic beverage)and you can drink it cold or at room temperature .. ;eggs and mustard ; ground ginger by McCormick - I would like to find a larger variety of McCormick seasonings here, but there are only few spices (and the same) every time..; and cumin - I love cumin and I use it a lot; It's the first time I buy : Cardamom shell I try these 'Cinnamon & Cardamom Buns '?! ; and Tuna- only Rio mara(italy made)..; mozzarella cheese (good for Pizza..) and mascarpone cheese ,yes I think this one is better than the Israeli mascarpone, nut we can't buy it here anymore.. (don't ask me why); there were more things but I can imagine you wondering why I'm telling you all this.. Ok, Ok I'm stopping right now..

Adi from ORT food forum is reading about Bread baking, about 'Bread Science', here is a nice link she's found today:How to make Sourdough Starters - It's another thing I want to learn . Here is Al hashulchan 's food magazine food site for this week : ivcooking, which is 'your source for Indian Vegetarian Cooking' - some dishes have step by step pictures ..for my Hebrew readers here is a nice link (for kids too): חשיבה כמותית

Itamar -Books: Old and Rare Books-The shop(Hebrew) - חנות הספרים של איתמר

התמונה למעלה לקוחה מהניוזלטר מס' 4 של חנות הספרים של איתמר,לפני שנים אחדות פנינו לאיתמר לוי בבקשה לאתר עבורנו ספר מקצועי שהודפס בארץ לפני כמה עשרות שנים..וחיכינו. יום אחד שכבר כמעט שכחנו, ביקרנו באתר של איתמר שהוא מאתר ספרים במקצועו, ולהפתעתנו ראינו את הספר שחיפשנו על עמוד השער, עם פנייה מיידית לאיתמר התברר שהוא לצערו איבד אתנו קשר והחליט לפרסם את הספר בשער שמה אולי נראה ונדע שמצא.. כמובן שהספר הגיע לביתנו ארוז יפה ובמצב טוב לאחר ימים ספורים בלבד, וכי למה אני מספרת את כל זה? לאיתמר נוסף לנקודות ממכר הספרים המפורטות באתר, יש ניוזלטר מעניין שמופץ לכל המבקש והמתעניין וכולל הצצה לעולמו של מאתר ספרים, הודעה על מבצעים והצצה לספרים מעניינים. מומלץ- יש ללחוץ פעמיים על חזור לבלוג לאחר ביקור בחנות של איתמר או פשוט להקיש בגוגל את הנושא, כי לדעתי יש קצת בעיה עם החזור אחורה..אגב-מישהו מכיר את ספר הילדים :יוקה השחרחורת ? או הספרון עם פס הזהב על הנמר שנולד ללא פסים וצבעו אותו-חלק מספרי ילדותי המוקדמת שאבדו ואינם עוד

תמונה זו צורפה גם לניוזלטר מחנות הספרים של איתמר

4 comments:

Zipi said...

Hi Chanit,
It will be intresting to compare food "baskets".It seems that we all buy difrent products for the same recipes. I believe it makes a difrence.

סימונה said...

היי חנית, יופי של קניות, ברור שכדאי לנסות להכין את לחמניות הקינמון וההל , אצלי הן בהתפחה עכשיו בפעם השניה, מתכון נהדר לא לפספס

ערב טוב, יקירתי

chanit said...

zipi
thank you
זה כל כך נכון,אגב 3 מוצרים חדשים נכנסו לסלי הפעם:משקה יוגורט של גד שהתגלה כסמיך חמצמץ וטעים מאוד, תבלין ההל לא מוכר לנו,ותרם אפילו הרחתי אותו.. אבל סימונה עשתה לי חשק..והחמאה מאירלנד סתם סקרנות,אין לי ספק שהחמאה הרגילה עושה יופי את אותה העבודה.תודה רבה ציפי על תגובתך
אגב:עשית לי חשק להוציא או לחפש את מתכוני הברג'יט שאצלי המון שנים

chanit said...

הי סימונה
איזו הפתעה נפלאה לראותך כאן, תודה
הצורה של עוגות השמרים מוכרת לי מפה
http://photos1.blogger.com/blogger/1163/1135/1600/IMG_14371.JPG
אבל גרמת לי סקרנות עם טעם ההל שאינו מוכר לנו.אני בטח אנסה בקטן ותכף אלך להריח את התבלין שעדיין עומד סגור וחתום במטבח
תבואי לבקר, אשמח .תודה יקירתי

Related Posts with Thumbnails
Creative Commons License
יצירה זו מופצת תחת רישיון ייחוס-שימוש לא מסחרי-איסור יצירות נגזרות 1.0 Israel של Creative Commons. website counter Creative Commons License Subscribe in a reader Subscribe to My Mom's Recipes And More by Email
by TwitterButton.com