February 6, 2007

**חלה של ד"ר אטקר Hefezopf

















I'm sure that the weather in Munich is colder then here, in Israel.we have here very rainy and cold days, I can't warm my self.. ; But : watching Claudia's 'Hefezopf' warm my heart !; I felt I can't hold my self, and I must bake this Bread Now !; The funny thing is that I wasn't sure if Dr.Oetker's yeast pa. is 7 gr?.. and it was too late to ask Claudia. I think my translation for this recipe to English isn't perfect, but I did my best :-)
When I was 11 years old(or more) our next door neighbor , gave my mom a small Booklet, it was an old booklet full with Dr. oetker's cake and cookies recipes, I can remember myself coping all the recipes in German..(because she wanted her Booklrt back); I hope I'll find my copy someday somewhere.. ! We use to bake the sugar cookies , taken from that booklet a lot.. ; You can bake 1 large Bread like Claudia did or 2 like I did...
Dolce's Blog makes me always hungry, or that coming -home- feeling; when you need some sweet to your cup of tea ,this apple cake will be wonderful or try one of her pasta dishes (enlarge her pics! as I did) and more.
Hefezopf 
/Dr Oetker + Dolce
Yeast dough:
250 g whipping cream
500 g AP flour
1 P. dry yeast = 7 gr= 2 ts

80 g sugar (I use only 2 TB sugar)
1 TB Vanilla sugar (I use 1 ts. vanilla ex.)

1 TB lemond peel grated (I didn't add)1/8 ts salt
2 large eggs
1 Egg white
(by mistake I use 1 egg yolk.. )Coating:

1 Egg yolk
1 TB milk

Yeast dough:
Warm the cream in a small pot .Mix Flour + dry yeast .Add all ing. and mix to a dough(In your mixer), knead for 5 minutes (with your mixer help..) . Cover and let the dough rise in a warm place until double. (75 minutes)
Preheat your oven to 350F (180C)and grease a large baking sheet . Knead the dough , take 2/3 of the dough and divide
into 3 parts,roll each one about 40 cm long roll ;Make a Zopf - twist and put on the baking sheet .

from the remain dough make a smaller twist- (35cm each roll) and put above the large one.
Mix egg yolk with milk and to brush your twist (the large one+the small one..)
Let rise in a warm place until double . (75 minutes in winter)
Baking: bake in a preheated oven to 350F (180C ) about 35 minutes.

[ Tip:For a Rosinenzopf knead in 200 g raisins, or less.. ]
Dolce's einfacher-hefezopf - Here , thank you Claudia !

Dr. Oetker around the world +English recipes
Dr. Oetker company’s historyIt all began with Baking Powder
The development of a family-owned enterprise
In 1891 Dr. August Oetker developed the baking powder Backin at his pharmacy in Bielefeld, Germany. Thanks to the quality of the raw materials and the stable ratio of active ingredients, he was able to guarantee housewives perfect baking results every time. With this outstanding innovation Dr. August Oetker laid the foundations for a major business enterprise and for the brand “Dr. Oetker”.
To increase public awareness of Backin the company published special recipe booklets, ran newspaper advertisements and printed recipe suggestions on the packaging.... Dr. Oetker went on to develop further products such as Gustin and Vanillezucker. Dr. Oetker pudding mix is another product, which dates back to the early days of the company’s history.

חלה של ד"ר אטקר
מאתיים וחמישים גרם שמנת מתוקה מחוממת לפושר + 2 ביצים וגם חלבון אחד, שתי כפות סוכר לבן או 80 גרם סוכר לחלה מתוקה, קורט מלח, כפית תמצית וניל, 500 גרם קמח לבן רגיל מעורב עם 7 גרם שמרים יבשים=2 כפיות מדידה גדושות- או פי 3 שמרים טריים
ליצירת חלה מתוקה להוסיף גרידת לימון וצימוקים. ללוש בצק מכל החומרים
לערבב הכל במיקסר, לישה של 5 דקות לפחות גם במיקסר תהיה מצויינת גם
להתפיח לכפול-בחורף מעל שעה. ליצור חלה להתפיח לכפול, לפחות שעה ויותר. להבריש בחלמון מעורב בכף חלב
לאפות בחום בינוני 180 מעלות כ -שלושים וחמש דקות
ליצירת חלת קומות-לחלק את הבצק לשני שליש ושליש וכל חלק לחלק ל-3 ולקלוע לצמה. לחלת הקומות אורך כל גליל של הצמה הגדולה= יהיה 40 סנטימטר ושל החלה הקטנה 35 סנטימטר בלבד. לאחר כ- 10 דקות בתנור מתחילים להרגיש ריח טוב בכל הבית
 
מקוה שהיא מרשה לי להעלות את היופי הזה פה,ואיך
* Soon:Black Forest Cake *
Reading:
The Best of 2006 Logo Trends /Logo Blog+ Toward Design Literacy: Essential Graphic Design Literature/Ping Mag+זה סינר מקסים של ס.
החלה ארוכה במיוחדנרקיסים פורחים עכשיו...
לפני מריחת החלמון עם החלב, כדאי למרוח מספר שכבות ..
Chanita Harel© כל הזכויות שמורות על תכנים ותמונות שלנו התפרסם היום בבלוג האוכל של חניתה הראל ורן This content belongs to Chanita Harel at My Mom’s Recipes And More. All writing and photography copyright © 2005-2010 unless otherwise indicated. All rights reserved.http://momsrecipesandmore.blogspot.com
 
לעוגת היער השחור- עידכונים יבואו ואשמח לקבל המלצות, תודה -מתכון מעניין:פה

14 comments:

Unknown said...

שלום חנית!
יש לי ספר בהוצאת ד"ר אוטקר.
קבלתי מאמי - שקבלה מחברה שלה - לפני הרבה שנים.
אם את מעונינת במירשם כל שהוא - כתבי לי ל- raya970@hotmail.com.
אולי אכין את החלה בסוף השבוע.
תודה,
רעיה

Chanita Harel חני הראל said...

הי רעיה
תודה על תגובתך
מסרתי כרגע את החלה השלמה, אבל טעמתי ליד השפיץ והיא טעימה מאוד , הפחתתי את כמות הסוכר בכדי שיהיה ניתן לאכול אותה עם כל דבר
תודה על הצעתך הנדיבה, אכתוב לך גם, בנתיים , אם את מוצאת את המתכון לעוגיות הפשוטות, עוגיות רידוד- אז אשמח.
אחפש בקרוב את ההעתק אצלי
שמחתי לראותך פה
:-)

aja said...

Hey Chanit,
What a Gorgeous Challah 8^}

burekaboy — said...

הי חנית - אמא שלי עושה את החלה הזאת -- זה משהו מאוד שוויצרי גם כן. אנחנו קוראים לה זוף ואוכלים אותה בשבועות

Anonymous said...

החלה נראית נפלא ובודאי שאנסה לאפות כזו.
כשקראתי נזכרתי שיש לי ספר של דר. אוטקר
Dr. Oetker german home baking' special issue for english speaking countries/. אין שנה אך הדפים צהובים להפליא.
מצאתי בספר מתכון לעוגת היער השחור. המתכון ארוך למדי וכדאי לסרוק את הדף.
אם תרצי אז בשמחה.

Chanita Harel חני הראל said...

aja Thank you !
I'm glad to see you here :-)

Chanita Harel חני הראל said...

burekaboy
הי היי
אל תצחק ממני , תמיד שאני רואה חלות , בכל העולם אני מקשרת אותם לעולם היהודי, ראיתי חלות יפות גם באתר של רוזה משוויץ ושם קוראים לזה גם בשם הזה
זה מעניין מה שאתה מספר על הקשר לשבועות
והפיתות שלך אלופות
כמובן שכל היתר גם

Chanita Harel חני הראל said...

הי ציפי
תודה על התגובה והביקור
אני מתכוונת להכין את החלה שוב מחר או לשישי לשמחה משפחתית
מעניין לדעת שיש לד"ר הגרמני ספר באנגלית, אגב הפונטים באתר הגרמני, בגלל הניקוד הגרמני, לא הקלו עלי את מלאכת התרגום..
תודה על ההצעה לגבי העוגה, אם זה לא טירחה, עדיין לא סגורה סופית, אבל הבוקר דאגתי לחומרים לגירסאת העוגה שצרפתי, לאחר שבדקתי את הספרים וגם ברשת, לא הכנתי את העוגה הזו אף פעם,והיא לשישי בצהריים, רק אכלתי את זו של דודתי
אז תודה רבה
:-)

Dolce said...

Hi Chanit, it makes me happy that you have a homecoming feeling watching my sweet recipes. If you are looking for Dr. Oetker recipes you can go to www.oetker.de or, also very interesting with Austrian "touch", www.oetker.at
As you speak very good German you'll find a lot of sweet treasures. They have released again these old Dr. Oetker books, I think.

Anonymous said...

Sorry to say that the old books published by Dr. Oetker are much better than the new ones. I only use the vanilla pudding from Dr. Oetker, I omit all other products, since they don't produce my favourite orange sauce for the pudding anymore.

Chanita Harel חני הראל said...

dolce
Thanks again !
I'll check these Links ;)

Chanita Harel חני הראל said...

Thanks ulrike
I love old Cookbooks, and thanks for visiting ! :-)

Anonymous said...

הי חנית
אני אופה חלות כל שבוע, ואוהבת לנסות מתכונים חדשים כל הזמן.
ניתקלתי בבלוג שלך במיקרה ואני ממש שמחה כי הכנתי את המתכון הזה לסוף השבוע האחרון והחלות יצאו מעולות (אני הגדלתי כמויות). מאד נהנו מהן בארוחת ששי וארוחות שבת.
תודה רבה לך :)
רתם

Chanita Harel חני הראל said...

רתם תודות על ההיזון. אצלנו גם כן אוהבים את החלה הזאת :-)

Creative Commons License
יצירה זו מופצת תחת רישיון ייחוס-שימוש לא מסחרי-איסור יצירות נגזרות 1.0 Israel של Creative Commons. Creative Commons License
by TwitterButton.com