February 8, 2007

עוגת היער השחור Black Forest Cake

My first Black Forest Cake ...and yes I have chocolate shavings all around me ..



Black Forest Cake /The World Wide Gourmet - Flavor of Germany
Schwarzwälder Kirschtorte
Preheat the oven to 180° C (350° F)
Baking time: 20-40 minutes
Ingredients
6 eggs
50 g (2 oz.) powdered sugar
100 g (3 1/2 oz.) butter, at room temperature
75 g (3 oz.) powdered almonds
100 g (3 1/2 oz.) dark chocolate (version 1) or cocoa powder (version 2) (I use the chocolate)
50 g (2 oz.) flour
1/2 packet baking powder
1 tsp. vanilla

Filling
500 g (18 oz.) fresh black cherrys (or from a jar)
100 ml (3 1/2 oz.) kirsch (I use Cream De Cassis)
2 tsp. vanilla
400 ml (1 1/2 cups) cream (I use 500 ml)
100 g (3 1/2 oz.) dark chocolate (70%) shavings
100 g (3 1/2 oz.) white chocolate shavings
25 g (1 oz.) icing sugar

Method
H O W 1.Macerate the cherries in a bowl with the kirsch and 150 ml (10 tbsp.) water. (I didn't add water)
Making the cakeIn a bowl, combine the flour, ground almonds(I use nuts), baking powder and cocoa (if using version 2)(I use chocolate). Separate the eggs.
Beat the yolks with the sugar until light and pale. Add the melted chocolate (version 1), butter and vanilla. Mix for 1 minute and set aside.
Gently fold the dry ingredients from step 1 into the egg-chocolate mixture (step 2) until well blended.
Beat the egg whites with a pinch of salt until stiff peaks form; fold them gently into the batter.
Divide the batter among three buttered and floured round cake pans. Bake at 180° C (350° F) for about 20 minutes, checking for doneness with the tip of a knife. Remove from the pans and cool. (I baked 1 cake for 40 minutes)
Last step before assembly
Whip the cream. Mix in the sugar and vanilla.
[Place each cake layer on a high-sided plate and sprinkle generously with the macerating liquid from the cherries. ]
AssemblyPlace a cake layer on a platter; cover the top with whipped cream and top with a layer of drained cherries.
Cover with a second cake layer; top with whipped cream and cherries as for layer 1.
Place on the third layer. Frost the whole cake with whipped cream.
Decorate the whole surface with white and dark chocolate shavings.
Decorate with whipped cream rosettes, each topped with a cherry for garnish. Refrigerate for 2-3 hours before serving
.

Full recipe
עוגת יום הולדת חגיגית וטעימה, ובל נשכח - קלת הכנה








 
עוגת יום ההולדת של אחותי היקרה מוכנה, וזו גם עוגת היער השחור הראשונה שלי, אומנם הקישוט לא קלאסי, אבל היא מלאה כל טוב.קרו לי כמעט מספר פשלות עם העוגה, אגב המתכון קל הכנה והוכן בתבנית עגולה 24 ס"מ -למרות שלא צויין הגודל.. חצי חלמון נפל לי לתוך החלבונים טרם ההקצפה, וחששתי שלא יקציפו, כמובן שלא מעט כפיות הלכו עד שדליתי את טיפת החלמון האחרונה.. השכבה השניה של העוגה הונחה בטעות ללא דובדבנים מתחת, ואז שוב הוסרה והעניין תוקן.כפי שצויין במתכון ניתן לאפות את הבסיס ב- 3 פעמים או בפעם אחת, יותר זמן ואז לחלק ל-3 שכבות, זה למעשה מה שאני עשיתי וזה התגלה כקל ונחתך יפה. שמתי יותר שמנת מתוקה = 500 מ"ל שזה בדיוק 2 חבילות שמנת מתוקה 32 אחוז ועוד נותר לי מה ללקק

Chanita Harel© כל הזכויות שמורות על תכנים ותמונות שלנו התפרסם היום בבלוג האוכל של חניתה הראל ורן This content belongs to Chanita Harel at My Mom’s Recipes And More. All writing and photography copyright © 2005-2010 unless otherwise indicated. All rights reserved.http://momsrecipesandmore.blogspot.com

8 comments:

Dolce said...

Hello Chanit, your "Schwarwälder" looks wonderful! Last time I saw on German TV something about a bakery contest in the Schwarzwald. Each year they are looking for the best Schwarzwälder Kirschtorte and the Professionals used like you chocolate instead of cocoa powder because the powder makes the dough dry.

Anonymous said...

It's one of my favorite cake too (with the cheesecake of course)
I have to try your version...its looks marvellous.

burekaboy — said...

נפלא כרגיל -- נראה מצויינת לפעם הראשונה להכנת עוגה כזאת

Chanita Harel חני הראל said...

Thank you Claudia !
For updating me and for your comment :-)

Chanita Harel חני הראל said...

Thanks Anna,
We love the same cakes..! ;)

Chanita Harel חני הראל said...

תודה רבה בורקה בויי
וכמה כייף שאפשר לכתוב לך בעברית,
פעם הבאה אולי יהיה יותר קישוט קלאסי
תודה רבה על התגובה
:-)

Anonymous said...

It's cherries time!. I only tasted this cake once but I have to admit it.. I love chocolate cakes... shhh don't tell anyone. :)

Chanita Harel חני הראל said...

Thank you roberto,
As a child my aunt baked this cake , but with sour cherrys and maybe more whipped cream ...
I hope you get my comments, I can't see them after writting ;)

Creative Commons License
יצירה זו מופצת תחת רישיון ייחוס-שימוש לא מסחרי-איסור יצירות נגזרות 1.0 Israel של Creative Commons. Creative Commons License
by TwitterButton.com