March 2, 2007

Rina's cheesecake recipe עוגת גבינה ופירורים

P u r i m

Purim -me, age 3 or 4- as a nurse with my brother's pistol [He was a policeman]פורים בשחור- לבן למה התחפשתם אתם אז.. והאם אתם מתחפשים גם היום ? אשמח אם תשתפו
עוגת גבינה חדשה-המתכון למטה, מחר תפתח .דיווח מלא יגיע- חג שמח
זה המתכון המצולם שקיבלתי במקום עבודה א' - לפני מספר שנים,לחצו על התמונה להגדלתה וכך תהיה קריאה ,לא יודעת מהיכן צולם או מי זה צור ששמו כתוב למטה
שמתי פחות סוכר, בבצק-שליש כוס סוכר,ובמלית רק מחצית הכוס,אבדוק איך העוגה תתיצב,העוגה הזו דומה מאוד רק כוללת 2 חלבונים -מבטיחה לדווח- אשוב בקרוב

עוגת הגבינה הזו , ממש קטסטרופה, רוצו להכין, קלת הכנה ויופי של עוגה. הערות
בצק הבסיס שקל 600 גרם, חולק לשליש ו-2 שליש בין תבניות 26 ו-24 ,2 התבניות נאפו יחד ב200 מעלות , פחות מ 15 דקות, הוצאתי קודם את התבנית הקטנה. יש לצנן היטב את הבצק טרם מילוי. המילוי מתייצב יפה למחרת, ונפרס יפה. ניתן להפחית סוכר כפי שאני הפחתתי וניתן להשתמש בכמות הסוכר כמו במתכון המקורי, בתאבון

Rina's cheesecake recipe :

Preheat the oven to 400F .
For the dough:
2 cups AP flour,1 3/4 ts baking powder,2 egg yolks,200 gr soft butter, 1/3 cup sugar,vanilla
Mix everything to a smooth dough (=600 gr dough at all ),
2/3 dough (400 gr)flatten into a 26cm round baking pan,
the other 200 gr dough(1/3) flatten into a 24 cm round pan;
bake 2 pans in the same time about 10-15 minutes, until golden.(take the smaller pan out first), cool completely .
For the filling:
500gr soft white cheese (5 or 9% fat),1/2 cup sugar (or use 3/4 cup sugar,as written in the original recipe),vanilla, more 2 TB sugar, grated lenon rind,250 gr cream.
Mix the cheese with vanilla , 1/2 cup sugar(or 3/4 cup sugar) and lemon rind.
whip the cream until stiff with the 2 TB sugar, add to the cheese mixture.pour the cheese filling above the 26 cm baked base.
crumble the other baked dough (with your hands ).
Cover the cake and leave for a night in the fridge .
This cake is wonderful ans very easy to make !!! ;-)
 
למתכון עוגיות טחינה כמעט זהה - וותרו על א. אפיה ,הפחיתו טיפה קמח והגדילו מעט את כמות הטחינה - [שינוי זה במתכון לא נוסה במטבחנו,מתכון כמעט זהה פורסם בידיעות במהדורה המודפסת לפני שנים אחדות

ומי שרוצה להשתעשע בנתיים באשלויות אופטיות - מוזמן להכנס לקישור הזה,תהנו

7 comments:

Anonymous said...

Great picture!

Kelvin said...

Hello from down under in New Zealand. I was searching the blog world when your blog popped up. You have some great recipes & photos, worth sharing, so I have mentioned your blog on my blog Around The World In 80 Blogs Click on my nmae if you want to have a look at all my blogs.

Chanita Harel חני הראל said...

Thanks d and welcome ;)

Thanks kelvin for adding my Blog ! :-)

Anonymous said...

I just got back from Israel. The few nights that we stayed in a hotel or a kibbutz, the breakfast seemed to always include a cheese-cake type dessert. It was always served warm, in a long, flat pan (like you'd use for brownies). It had no crust. Would you have a recipe for this?

thanks

Fran

Chanita Harel חני הראל said...

Dear Fran
I'm sorry for my late reply,
I asked for a good recipe, here in Isreali food forums, also I was looking by my self for a good recipe, as I didn't baked a warm cheesecake..before.
I've fount 2 Hebrew recipes,please let me know if you want me to send you the english version, for each one ?
Thanks for visiting me .

Anonymous said...

Hi Chanit, Fran asked for a cheescake recipe eaten at breakfast. May I please also have the recipe. I love your blog...
Thanks, Rina

Chanita Harel חני הראל said...

Hi Rina
I'm sorry, but I didn't try any of those Israeli cheesecakes eaten at breakfast, so I don't know which one is the best.
I'll update when I'll try
Thnaks for visiting :-)

Creative Commons License
יצירה זו מופצת תחת רישיון ייחוס-שימוש לא מסחרי-איסור יצירות נגזרות 1.0 Israel של Creative Commons. Creative Commons License
by TwitterButton.com