April 23, 2007

Israel Independence Day - Yom Ha'atzmaut 59 - new recipes לחמה בעג'ין

Israel Independence Day - Yom Ha'atzmaut 59 -
my special Bread for you: Lahmajoon(Lagh-Ma-Jun) bread
You can eat Lahmajoon bread as a snack, as a main dish, as a side dish, hot just when it cames out of your oven or warp and freeze some.. ;
Lahmajoon is a popular small pita or pizza bread topped with ground beef, like this recipe , eaten in the middle east .
This recipe was written by Haim Cohen in his cookbook: Haim Cohen is cooking (p.32) ,Haim Cohen is a well known chef in Isarel, and as I wrote in the past I like him very much (and my family too) .
This cheese and aubergine version is very special ,and I realy hope it will be your favorit from now ! The best and easy thing is to use your mixer, to knead the dough for 15 minutes ! 
let the dough proof for hours, slowly- 15 minutes of kneading, a slow rising will give you a soft and tasty pita  ;
For topping use feta cheese or bulgarian cheese as you whis, I use feta this time, only 1 aubergine is needed. choose a large and nice one.
Use a very large baking dish and a very hot oven, as the baking time is very short- 5 minutes at all.OK .. now comes the Lahmajoon recipe ! :-)
Lahmajoon (Lagh-Ma-Jun) with cheese and aubergine

Lahmajoon (Lagh-Ma-Jun)Israeli style-Small pita bread topped with feta/ Bulgarian cheese and aubergine/Haim Cohen's cookbook p.32 
makes :20 small pita bread
1 ts dry yeast (=3 gr) or 8 gr fresh yeast
1/2 cup lukewarm water
2 TB sugar (=35 gr)
550 - 650 gr AP flour
2 ts salt (=10 gr)
1 TB olive oil
300-350 ml lukewarm water (about 11/2-1 3/4 cups)
For topping
1 large aubergine
1/3 cup olive oil
200 gr feta or bulgarian cheese
For the dough:
1. Mix the yeast +1/2 ts of the sugar + 1/2 cup lukewarm water, let rise for 10 minutes.
2.In your mixer bowl mix: the yeast mixture+sugar, flour (550 gr) and salt .now add the oil and 300 ml of the water, and knead on low spead for 15 minutes. Add flour or water to get a smooth and soft dough.
3. Let the dough proof for 1- 11/2 hours , until doubled.
4. Once risen, punch the dough down,divide it into 20 ,and roll each one to a ball,let the balls rise for 30 minutes.(or for a night in your fridge)
Prehaet the oven to 500F( 250C) לאפות עם טורבו
For the topping: [can be made ahaed]
1. while the dough is rising cut the aubergine into small cubs (about 1cm), sprinkle with kosher salt and allow to rest for 25 minutes.
2. Wash and dry the aubergine cubs and fry them in 1/3 cup olive oil, until, soft and golden brown,cool.
Flatten the 20 balls and let them rest for 10 minutes. now ,put your empty baking dish in the oven for 10 minutes.
After 10 minutes, put the dough rounds on the hot baking dish, put some fried aubergine on top and crumbled cheese; Bake for 5 minutes (or until golden brown and done)in the hot oven, serve hot.. :-)




I have to thank Boxcar Kitchen site for this wonderful Pine-citrus biscotti recipe, one of the best and as we like.. not too sweet. not too hard, just perfect , even it's spring time here ! :-)
















Pine and citrus biscotti
/Boxcar Kitchen
1/2 cup salted butter - room temperature
1/2 cup sugar
2 eggs
2 Tbsp. fresh lemon juice
2 Tbsp. lemon zest
2 cups flour
1 1/2 tsp. baking powder
1/4 tsp. salt
3/4 cup pine nuts

H O W Preheat the oven to 350F (180C)
In a bowl cream together butter and sugar. Beat in eggs. Mix in lemon juice and zest.
In a cast iron skillet roast pine nuts until light brown.
In a separate bowl combine flour, baking powder and salt. Add dry ingrediants to butter. Fold in pine nuts.
Grease and flour baking sheet. Divide dough in half and form two logs about 12" long.
Bake the logs once for 30 minutes.

Remove from oven and let stand for 5-7 minutes.
Cut the logs into 1" wide slices. Be sure to support the sides of the biscotti log with your hand for a clean cut.
Return the slices to the oven for 15-20 minutes for a second baking.

Full recipe is here *the oven tem. was added by me.

last year my mom gave me this Cookbook-one of the first cookbooks in Israel (1948-1958) !


Israel Defense Forces ranks by my brother, years ago

Old Israeli magazines
Israel Independence Day - Yom Ha'atzmaut 58התמונות הנ"ל אינן להפצה,כמו יתר התמונות והחומר המופיע בבלוג שלנו- תודה

last year post :

לחמה בעג'ין/חיים כהן מהספר חיים כהן מבשל, ע"מ 32

ל-20 פיצות אישיות בקוטר 12 ס"מ
לבצק
שמונה גרם שזה 1 כפית גדושה שמרים טריים
חצי כוס מים פושרים
שלושים וחמישה גרם שזה 2 כפות סוכר
חמש מאות וחמישים גרם קמח או יותר לפי הצורך
עשרה גרם שזה 2 כפיות מלח
כף שמן זית
שלוש מאות וחמישים מ"ל שזה 1 3/4 כוסות מים

לציפוי
חציל
מלח גס
שליש כוס שמן זית
מאתיים גרם גבינת פטה או בולגרית מפוררת
ההכנה

הבצק:ממיסים את השמרים בחצי כוס המים הפושרים ל- 10 דקות
מעבירים לקערת המיקסר, מוסיפים את הסוכר,הקמח והמלח ומערבבים
מוסיפים את השמן ואת המים בהדרגה,ולשים במהירות נמוכה, עם וו לישה, כ- 15 דקות, עד שנוצר בצק נוח לעבודה
מכסים את הקערה,במגבת לחה ומניחים בצד לכ- שעה וחצי, עד שהבצק נכפיל את נפחו
מוציאים את הבצק מהקערה למשטח העבודה וחובטים בו באגרוףכדי להוציא את האויר
מחלקים ל- 20 כדורים. מניחים את הכדורים בתבנית משומנת, מכסים במגבת לחה ומתפיחים שוב כ חצי שעה,אפשר גם במקרר למשך הלילה
הציפוי:חותכים את החציללקוביות בגודל 1 וחצי ס"מ. זורים עליהן מלח גס, ומניחים בצד ל- 25 דקות
שוטפים את הקוביות ומייבשים במגבות נייר
מחממים את השמן במחבת ומטגנים את הקוביות עד שיזהיבו
מספיגים אותן על מגבות נייר
מניחים כדור בצק על נשטח מקומח ומשטחים בידיים לעיגול לא מושלם בצורתו ולא בעוביו
ממשיכים כך עם שאר הכדורים
מניחים בצד ל - 10 דקות
מחממים את התנור לחום הגבוה ביותר (250 מעלות),כשהתבניות התנור בתוכו
יוצקים לתבניות החמות מעט שמןזית ומורחים אותו בתוכו בעזרת מברשת
מניחים את עיגולי הבצק בתבניות, מפזרים עליהן את קוביות החצילים ואת הגבינה, מכניסים לתנור ואופים 5 דקות
מגישים חם
מקור המתכון-חיים כהן
I was a sergeant (Israeli Air Force)
Chanita Harel© כל הזכויות שמורות על תכנים ותמונות שלנו התפרסם היום בבלוג האוכל של חניתה הראל ורן This content belongs to Chanita Harel at My Mom’s Recipes And More. All writing and photography copyright © 2005-2010 unless otherwise indicated. All rights reserved.http://momsrecipesandmore.blogspot.com

6 comments:

Rosa's Yummy Yums said...

Your lahmajoon look delicious and those biscotti are just simply gorgeous!
Have a nice day!

Anonymous said...

Love the biscotti! I am going to have to bookmark this for future baking endeavors.

Julie said...

All your food looks so delicious. I'm a huge biscotti fan and these look especially good to me.

Chanita Harel חני הראל said...

rosa,
I love holidays and free days..and they are over now..
Thanks for your comment ;)

Chanita Harel חני הראל said...

chris,
We love those biscotti too,they are not so hard to bite like other biscotti and made with french pine nuts..only few cookies were left.
thanks for visiting ! :-)

Chanita Harel חני הראל said...

julie
thank you and welcome !!
I like your Noshtalgia Blog :-)

Creative Commons License
יצירה זו מופצת תחת רישיון ייחוס-שימוש לא מסחרי-איסור יצירות נגזרות 1.0 Israel של Creative Commons. Creative Commons License
by TwitterButton.com