November 3, 2007

New York Cheesecake עוגת גבינה נוסח ניו יורק – מופחתת קלוריות

Starting a new job , is sometimes like jumping into a cold water pool.. without knowledge how to swim ..
So, I have a new work place now, new partners, a new Boss, a new software to learn ,new and lot of tasks to do ..; After a week you'll feel always better, like me, now :-).
Last week was my first week at that new workplace. I have to learm this new job quickly, and as my new boss says.."The sky is the limit.." .Anyway ,besides the need for more hours aday..everything is Ok.
So for this weekend , which I was waiting for .. I got this new cheesecake recipe from the Myrecipes.com, by mail, for a low-fat version of the well known " New York Cheesecake ".
I have to change the recipe, couse I use local products ; I've baked the cake very late, last night, after the cake was baked I let her slip in the oven for a whole night. This cake is not too sweet, really low-fat and now is one of our favorite Cheesecake .Like my mom says :"oh I love cake like this one, perfect for me" .I agree ! :-)
New York Cheesecake / Cooking Light 
 













Crust:2/3 cup all-purpose flour
3 tablespoons sugar
2 tablespoons chilled butter, cut into small pieces [=30gr]
1 tablespoon ice water
Filling:4 cups fat-free cottage cheese [I use 700 gr Israeli white -low fat and dry cheese=cnaan cheese]
2 cups sugar [I use only 1.5 cups sugar]
2 (8-ounce) blocks 1/3-less-fat cream cheese, softened [I use 450 gr Israeli fat cheese] שמתי 2 נפוליון טבעי
1/4 cup all-purpose flour
1/2 cup fat-free sour cream
1 tablespoon grated lemon rind
1 tablespoon vanilla extract [I use home-made vanilla sugar, can you see the small black dots..every where?..] 1/4 teaspoon salt [I didn't add]
5 large eggs
Preheat oven to 400°.
To prepare crust, lightly spoon 2/3 cup flour into a dry measuring cup; level with a knife. Place 2/3 cup flour and 3 tablespoons sugar in a food processor; pulse 2 times or until combined. Add butter; pulse 6 times or until mixture resembles coarse meal. With processor on, slowly pour ice water through food chute, processing just until blended (do not allow dough to form a ball).

Firmly press mixture into bottom of a 9 x 3-inch springform pan coated with cooking spray.[I baked the cake in a 24cm round baking dish] Bake at 400° for 10 minutes or until lightly browned; cool on a wire rack.
Reduce oven temperature to 325°.

To prepare filling, strain the cottage cheese through a cheesecloth-lined sieve for 10 minutes; discard liquid.(I didn't do this) , Place cottage cheese in food processor; process until smooth.

Place 2 cups sugar(I use only 1.5 cups) and cream cheese in a large bowl; beat with a mixer at medium speed until smooth. Lightly spoon 1/4 cup flour into a dry measuring cup; level with a knife. Add 1/4 cup flour, sour cream, and remaining ingredients to cream cheese mixture; beat well. Add cottage cheese, stirring until well blended. Pour mixture into prepared crust.

Bake at 325° for 1 hour and 30 minutes or until almost set. Turn oven off. Cool cheesecake in closed oven 1 hour. Remove cheesecake from oven; run a knife around outside edge. Cool to room temperature. Cover and chill at least 8 hours. Full recipe is
Here + Print this recipe אנא יידעוני אם נחוץ לכם מתכון בעברית


 
unsweetened chocolate- שאלה שנשאלה על ידי קוראים שמבקשים לדעת על תחליף ישראלי למוצר המצוי במתכונים אמריקאיים
תשובה :יש להשתמש בשוקולד מריר רגיל, תוצרת מקומית,גם שוקולד בעל 56 אחוזי קקאו יהיה מצויין, אני משתמשת בשוקולד ספלנדיד 70% מוצקי קקאו, או שוקולד של ורד הגליל לשימוש יומיומי
 
 
עוגת גבינה נוסח ניו יורק – מופחתת קלוריות
------------------------------------------------------

לתחתית
שני שליש כוס קמח לבן רגיל
שלוש כפות סוכר
שלושים גרם חמאה
ככף מי קרח או מים קרים ואם אין..גם מי ברז

למלית
שבע מאות גרם גבינת כנען או טוב טעם
כוס וחצי סוכר
שתי חבילות גבינת נפוליאון שזה = 450 גרם
רבע כוס קמח רגיל = 35 גרם
חצי כוס מדידה שמנת חמוצה 15% שומן
קליפת לימון מגוררת
כף תמצית וניל או סוכר וניל איכותי
קורט מלח
חמש ביצים גדולות
ההכנה
לחמם תנור לחום של 200 מעלות
להכין תבנית קפיצית 24 ס"מ
הכנת תחתית העוגה
ניתן להכין במעבד מזון אני הכנתי ידנית: לערבב את הקמח עם הסוכר. לחתוך פנימה את החמאה בחתיכות קטנות, לערבב עד קבלת פירורים.לטפטף מעל מי קרח לערבב ליצירת תערובת פירורית ולא כדור בצק
לרפד את תחתית התבנית בנייר אפייה ולהדק מעל את התערובת הפירורית. לאפות בחום 200 כ- 10 דקות או טיפה יותר עד שמזהיב.לצנן על רשת
להנמיך את חום התנור לחום של 165 מעלות
הכנת מלית הגבינה
בקערה גדולה ,אפשר במיקסר, ערבבתי עם מטרפה ידנית-לא חשמלית, לערבב את הסוכר וגבינת השמנת. כשהמירקם חלק, להוסיף קמח, שמנת חמוצה,וניל, קליפת לימון, מלח, ביצים ולבסוף לפורר פנימה את הגבינה הרזה. לערבב היטב מספר דקות כדי שלא יהיו גושי גבינה.
לצקת על התחתית האפויה וצוננת
לאפות בחום 165 מעלות שעה וחצי = 90 דקות, עד שיציב.לכבות את התנור ולהשאיר את העוגה עוד שעה בתנור כבוי
להוציא מהתנור, ולאחר צינון נוסף להעביר בעדינות מרית או סכין ולשחרר את הדפנות
העוגה עשירה וגבינתית מאוד. ניתן לפרוס מנה גדולה ללא נקיפות מצפון, כיתבו לי איך התקבלה אצלכם

4 comments:

Rosa's Yummy Yums said...

That cheesecake looks scrumptious! Hehe, Swiss chocolate ;-P...

Cheers,

Rosa

Chris said...

I just made one last week (not posted yet). Yours looks delicious!

Chanita Harel חני הראל said...

Dear rosa
Thank you very much
Most of the chocolate we eat is swiss made ! :-)

Chanita Harel חני הראל said...

Thank you chris ! :-)

Creative Commons License
יצירה זו מופצת תחת רישיון ייחוס-שימוש לא מסחרי-איסור יצירות נגזרות 1.0 Israel של Creative Commons. Creative Commons License
by TwitterButton.com