March 7, 2008

'P' is For Piroshki.. פ זה התחלה של פירושקי

Potato Leek Piroshki Yummy ! - you have to try and bake this Piroshki recipe , even the recipe is So long, it's easy to make them. you'll get 14 very large Piroshki out of this recipe. it can be eaten like a quick meal or like a side-dish for everyone !
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Potato Leek Piroshki
פירושקי במלית תפוחי אדמה ,גזר וכרישה
For the dough
3 1/2 cups flour 1 teaspoon baking powder
1 teaspoon salt
1 tablespoon granulated sugar
1/2 cup cold butter
2 large eggs
1 cup sour cream








Directions
1. Sift the flour, baking powder, salt, and sugar into a bowl. Cut the butter into 1/2- inch cubes and add it to the flour. Cut the butter into the flour with a pastry knife until it is the consistency of oatmeal.
2. In another bowl, whisk the eggs and sour cream together until it is smooth.
3. Add the egg mixture to the flour mixture and stir into a mass. Remove the dough ball to a floured counter and knead for a few minutes to make a smooth dough.
Cover the dough ball and chill it in the refrigerator for an hour. (or for more..like I did)

For the filling4 new red potatoes the size of a baseball, peeled and diced in 1 inch pieces
2 leeks cleaned and cut in small pieces
2 tablespoons butter
3 tablespoons chicken broth or water (water was good)3 medium carrots, peeled and grated
1/2 teaspoon dried basil (I didn't add)1 1/2 tablespoons all-purpose flour
3/4 cup milk
Salt and pepper to taste
Directions
1. Cook the potatoes in water until they are not quite tender. Drain them and set aside.
2. In a medium saucepan, melt the butter. Add the leeks and cook for two minutes.
Add the broth or water and grated carrots and continue to simmer
for a few more minutes. Cook just until vegetables are tender-crisp. Add the cooked potatoes to the saucepan. Add the basil.
3. Place the flour in a small bowl. Add a little of the milk and mix to make a paste.
Gradually stir in the rest of the milk and stir until smooth. Add the milk mixture to
the saucepan and cook until the sauce has thickened and is bubbly. Remove the pan from the stove. Salt and pepper to taste.
To assemble and bake the piroshki
Preheat the oven to 375 degrees.

1. Divide the dough in half and return one half to the refrigerator to keep it cold.
Roll the dough out on a floured counter to a thickness of 1/4-inch. Cut the dough into twelve 6-inch rounds.(I cut each half to 7 rounds -5.5 in) Place a round in the floured dough press. Place three tablespoons of the filling on the round. Close the dough press firmly to seal the edges of the pastry. Continue with the rest of the rounds and filling.
2. Place the completed piroshki on a greased baking sheet. Poke a few holes in the piroshki with the tines of a fork to vent the piroshki. Brush with a beaten egg.
3. Bake for 20 minutes (25 minutes ! )or until they are golden brown.
For the
Full recipe -p.14

מה אומר לכם השם פירושקי ?.. כיסן גדול ? ממולא כל טוב?.. אפוי ? ממוצא רוסי ? מוגש חם..כארוחה, ככיבוד ? כן !! :-) הכל נכון
אז היום נכין פירושקי, ההוראות באתר היצרן ארוכות, אשתדל לקצר ולפשט עד כמה שניתן את תהליך ההכנה, שתוכלו להנות גם אתם- כמונו מהמאפה הזה-תקבלו 14 כיסני ענק
נתחיל עם הכנת הבצק , יש להכינו מראש ולשמור בקרור לפחות שעה אחת, אבל ניתן גם יותר
בקערה לערבב: שלוש וחצי כוסות קמח רגיל+כפית אבקת אפיה+כפית מלח+כף סוכר
לשים את תערובת הקמח לתוך קערת המיקסר או לתוך קערה גדולה. לחתוך פנימה 100 גרם חמאה קרה
להפעיל את המיקסר ,עד לקבלת תעורבת אחידה וגרגירית, המזכירה שיבולת שועל גסה
בקערה קטנה נפרדת לטרוף 2 ביצים גדולות עם מיכל שמנת חמוצה=200 מ"ל , 15% שומן
להוסיף את תערובת השמנת- ביצים לקערת המיקסר, ללוש את כל החומרים יחד לקבל בצק אחיד, משך דקות ספורות, ניתן להוסיף מעט קמח ,בכמות של כף או שתיים ,אם נחוץ
לצנן את הבצק במקרר -עטוף, לשעה לפחות או יותר. אני עוטפת את הבצק בגיליון נייר שעוה+שמה בשקית לסנדוויצים
בזמן שהבצק מתקרר לו במקרר ניגש להכנת המלית
בסיר קטן נבשל 4 תפוחי אדמה בינוניים. אני רוחצת את התפודים ומבשלת במים רותחים עד שכמעט רכים. בתום הבישול, לצנן. לקלוף בעזרת סכין ולחתוך לקוביות קטנות
במחבת גדולה להמיס כ-30 גרם חמאה, להוסיף 2 כרישות נקיות פרוסות דק, לערבב ולבשל כשתי דקות
להוסיף 3 כפות מים או מרק מוכן ולערבב. להוסיף שלושה גזרים קלופים ומגורדים – במיגרדת גסה, לאדות מספר דקות. לבשל רק עד שהירקות מתרככים מעט אבל נשארים מעט פריכים. לכבות את הלהבה ולהוסיף קוביות תפוחי אדמה
למזוג לכוס מדידה ¾ כוס חלב. בקערית קטנה לערבב כף וחצי קמח עם מעט מהחלב בכוס עד קבלת עיסה חלקה. לערבב פנימה יתר החלב. להוסיף את תערובת החלב למחבת עם הירקות המבושלים ולבשל דקות ספורות, בבחישה עד שמסמיך ומבעבע מעט. להסיר מהאש לתבל במלח ופלפל לפי הטעם-זהו, המלית גם מוכנה, אפשר ליצור את הפירושקי ..סוף סוף. הדליקו את התנור לחום של 190 מעלות. הוציאו את הבצק מהמקרר, חלקו לשניים. מחצית אחת החזירו בינתיים למקרר
לרדד מחצית הבצק דק, לחתוך לשבעה עיגולים גדולים בקוטר של כ- 13 או 14 ס"מ כל אחד. למלא כל עיגול בצק ב- 3 כפות מדידה מהמלית. לסגור יפה לכיסן, להדק יפה שלא ייפתח.. להניח על תבנית אפייה גדולה
למרוח בביצה טרופה ולאפות 20 עד 25 דקות או עד שזהוב יפה.. להגיש את הפירושקי חמים או פושר.. להתענג ! ב ת א ב ו ן
 
Here is my new kitchen helper:electronic timer ,he's small,loud sounder..and yes he reminds me to go back in the kitchen and check the yeast dough ..
השבוע רכשתי טיימר אלקטרוני, של החברה האנגלית סלטר - מיוצר בסין.הטיימר עובד יופי. ניתן לכוונו ל-עד 99 דקות ו-59 שניות, הוא קטנצ'יק, יש לו מגנט, תופסן קליפס, וכשהוא מצלצל..אני יודעת שהגיע הזמן להכנס למטבח ולראות מה שלום בצק השמרים.נרכש בחנות לכלי בית-פרטים במייל.יקר
הסבר לשתי התמונות:תחתית בצורת הדג, היא רכישה קטנה ומציאת השבוע שלי.זו תחתית עשויה מתכת, עם רגליות שחורות וקשיחות בצידה האחורי.ניתן להניח עליה סיר חם- כך אני מקוה או להגיש משהו מעל.מצאתי אותה באחת מחנויות רשת לכלי בית-פרטים במייל לכל המעוניין .בפינת המציאון, ב- 20 שקל.כן, היא היתה מאובקת מאוד, אבל בבית היא הבריקה..היא גורמת לי לחייך בכל פעם שאני מביטה :-) ,תחתית שלד הדג הזו
באמצע השבוע חמושה במצלמתי הקטנה, יצאתי , ממהרת לדרכי, טרם החשיך, אך השמים היו זרועים כתמים כתומים, אולי קצת קשה להבחין בם בתמונה הזו, אבל משיכות המכחול האלו בשמים, גרמו לי לתיתוק קצר במלצמה
שיהיה סוף שבוע שקט ,אביבי ונפלא. ותודה גדולה לכל מי שמגיב פה או במייל


I don't know if the winter is over now (I hope he's Not..), but these days,here in Israel are warmer-smells like early spring.. have a great week-end !

Above and very soon: Rustic Italian Ciabatta - A wonderful Bread recipe by King Arthur בקרוב- ג'אבטה איטלקית אמיתית- יש למה לחכות

4 comments:

Marcela said...

They look delicious!
I made the cobbler from The Prepared Pantry site, and it was great. They have well explained recipes.
Have a nice weekend!
Marcela

Anonymous said...

It seriously makes me happy to see the hebrew in your blog. Also, I love the combination of potato and leek so this is great!

Chanita Harel חני הראל said...

Thank you Marcela !
I'll try their cobbler recipe as soon as I can.
I gut "The Prepared Pantry" newsletter every week (or twise a week) by mail,with many tested recipes.(sometimes with links for booklets)
Have a nice weekend too ! ;)

Chanita Harel חני הראל said...

Hi hillary !
I'm glad to see you here.
Starting my Blog, about 3 years ago, it was written in English only,after a year or so , the Israeli readers 'discover' my Blog and ask for hebrew too..
So, I'm trying to do my best ,even it's not perfect with the HTML .
Thanks for your comment ;)
*I love leeks in every dish , the potato is an old favorite..

Creative Commons License
יצירה זו מופצת תחת רישיון ייחוס-שימוש לא מסחרי-איסור יצירות נגזרות 1.0 Israel של Creative Commons. Creative Commons License
by TwitterButton.com