March 7, 2008

Rustic Italian Ciabatta- a step by step recipe ג'אבטה אמיתית

Rustic Italian Ciabatta-
Rustic Italian Ciabatta /The King Arthur Flour Company -The Baker's Catalogue לחם ג'אבטה איטלקיI like these irregular holes .. they are smaller or Bigger and this Bread tastes So good .After mixing the water+ 2 cups of the flour + 1 teaspoon of the yeast together, I let this This rest for 8 hour in my kitchen . take a look -on the left is the dough jar full with bubbles ...; after adding the remaining flour+yeast and salt , I let it rise for 1 hour,and then for another hour and so on .... Yes, it takes time to make a Ciabatta or any other Bread.Who Counts?... ; As you see.. I'm very satisfied from this recipe, every King Arthur's recipe I tried gave be very good results, it's important , couse not all recipes are working .I'm working with my silicone rolling mat,so it's more easy handling a soft (very soft) dough like this one.I didn't use any baking stone in the oven or spritz the dough with water, just baked the 2 loafs in a very large black baking dish .Next time I'll double this recipe..nothing was left .. ;)

1 1/2 cups cool water (12 ounces)
3 1/2 cups King Arthur European-Style Artisan Bread Flour (14 3/4 ounces) -I used Israeli Bread Flour
2 teaspoons instant yeast
1 1/2 teaspoons salt
H O W

Stir the water, 2 cups of the flour, and 1 teaspoon of the yeast together, cover and let rest at room temperature for several hours, or overnight. Add the remaining flour, yeast, and salt, mixing vigorously until the dough begins to hold together. This is a very sticky dough; add more flour only if it's "soupy."

Place the dough in a lightly floured bowl. Let it rise for 1 hour, then gently deflate it.
Let it rise another hour, then turn it out onto a liberally floured work surface or silicone rolling mat, and sprinkle lots of flour on top. Flatten the dough to an 8" x 10" rectangle, about 3/4" thick, and cut it into two pieces, each about 4" x 10" inches. Transfer the loaves onto a piece of parchment, leaving about 6" between them.
Cover with a proof cover or heavily oiled plastic wrap, and let rise till they're very puffy, about 2 hours.

While the dough is rising, place a baking stone in the oven and set the temperature to 500°F. Allow the oven to heat for 30 minutes. Spritz the dough with water, then transfer the bread to the stone, parchment and all, and lower the oven temperature to 425°F. Bake the ciabatta until it's golden brown, approximately 22 to 25 minutes.

Turn the oven off, place ciabatta on the oven's middle rack, crack the door open about 2", and allow ciabatta to cool completely in the turned-off oven.
Yield: 2 ciabatta.
Note: If you don't have a baking stone, transfer parchment and ciabatta to a cookie sheet, and bake on the middle rack of your oven.

Full recipe : King Arthur Flour's site



Thank you zorra ! (I'm sorry I couldn't take part of this event)

International Women's Day

8 comments:

Rosa's Yummy Yums said...

Your ciabatta looks wonderful! I had also tested that recipe and loved it!

Cheers,

Rosa

Ari said...

Where do you get King Aurthur flour in Israel?

מרילין איילון said...

חניתוש, הצ'בטה סופנית!! אני כבר מבטיחה כמה שבועות לבנות שלי שאכין להן סנדוויץ עסיסי מצ'בטה..ולא יצא לי עדיין. חשבתי להכין את המתכון מהספר של סמדר ברמק, בנתיים כל מה שעשיתי שם הצליח יפה מאוד.

אה..וננה מוסקורי..רשמתי משו שבוע שעבר, אבל ברגע האחרון נסגר המחשב ולא היה לי כוח לרשום עוד.. בדיוק חשבתי עליה..חשבתי על החמניות שהכנתי, ועל שיר שבזמנו הינו שרים שלה - שיר החמניה. בקיצור, באותו יום באתי אליך ואני רואה אותה שרה...וזה אחרי שאולי 25 שנה היא לא עלתה לתודעה שלי בכלל. נפלאות.

Chanita Harel חני הראל said...

Dear Rosa,
Thank you ! ;)

Dear ari ,
I can't get King Aurthur flour in Israel, So I use the local special flour which can be found here .. :-)

Chanita Harel חני הראל said...

תודה מרילין יקרה

חייבת לכתוב לך גם כאן עד כמה הבלוג שלך טעים, מתחשק לי לאכול כל דבר משם, היית מאמינה? והצילומים משו משו. תמשיכי כך, יקירה

הג'אבטה הזו מוצלחת והמתכון מפתיע. דרש הרבה שעות המתנה, כלומר העיסה הראשונית הוכנה בבוקר, והלחם נכנס לתנור רק לעת ערב. זה טעים,מלא חורים ונשאר קצת בפריזר, לימים אחרים..
לננה מושקורי היווניה קול מופלא, שמתי בעבר מספר שירים שלה בבלוג וקוראת יווניה, שלחה לי גם. הסרטון הזה ישן, ובאותו היום שמעתי את השיר ברדיו בזמן העבודה, ועד שבאתי הביתה לא זיהיתי בוודאות שזו היא שרה
תודה שאת מבקרת, סוף שבוע מקסים ואביבי

Anonymous said...

Wow... looking at your recipes, I wonder if I could go to Israel right now to taste them!! :-)
War hugs from Rio de Janeiro, Brazil.

Anonymous said...

Sorry, I mean WARM hugs, instead of WAR...

Chanita Harel חני הראל said...

Jorge Andrade ,

you're welcome !
I'm sorry , But nothing was left from this bread ..next time..
Thank you ,
I love your Blog :-)

Creative Commons License
יצירה זו מופצת תחת רישיון ייחוס-שימוש לא מסחרי-איסור יצירות נגזרות 1.0 Israel של Creative Commons. Creative Commons License
by TwitterButton.com