June 7, 2008

The "Gerbeaud Szelet" Cake עוגת ז'רבו

The Gerbeaud Szelet Cake עוגת ז'רבו

Joseph "Tommy" Lapid passed away this week, 4 months after my father did ;They were born in the same year , and yes , everyone can say of both of them : He did his life in his own and special way .
This recipe is based on the Cookbook:
Paprika, The Jewish Way of Hungarian Cooking by Ruth Sirkis and Joseph Lapid /1986 . more- soon.The Gerbeaud layered cake recipe:

For the dough:
15 gr fresh yeast or 2 ts dry yeast
¼ cup milk
4TB sugar
300 gr butter
500 gr AP flour
1 ts baking powder
1 ts vanilla
3 egg yolk
2-3 TB sour cream
Filling
3 egg whites
¾ cup sugar
250 gr ground nuts
6 TB apricot jam
H O W:

Making the dough:
Mix yeast+milk+ 1 ts sugar, let this rise for 10 minutes .
Crumble the butter into the flour , to make small crumbs (it’s easy with your electric mixer), add the sugar, baking powder and vanilla, in the center add the yeast mixture, egg yolks and sour cream, knead to a soft dough

cover for 15 minutes.
now make the filling.
Making the filling:
Beat the egg whites , gradually add the sugar , beat until you get a stiff foam. Fold in gently (by hand) the ground nuts and vanilla.
Slice the dough into 3 pieces .
Preheat the oven to 190C and line a 20x30 cm baking dish with baking paper.
Roll out the first part of dough thin to fix your baking dish and put it into the prepared dish.

Spread 3 TB apricot jam and then half of the nut filling.
Roll out second part of dough and put it over the filling, spread it with the rest of the apricot jam and rest of the filling .
Cover with the last rolled dough .
Preheat the oven to 190C and prick above dough with a fork, let the cake rise for 30 minutes.
Bake the cake for 30-40 minutes or until golden-brown.
Cool the cake and now make the
topping:

melt 100 gr chocolate (min.50%), when soft add 50 gr butter and 2 ts sugar, turn off the heat and now add 1 ts of light corn syrup .
spread the cold cake with the chocolate topping.








עוגת ז'רבו
המתכון מבוסס עם שינויים קלים בלבד על המתכון המופיע בספר פפריקה- יוסף לפיד ורות סירקיס,1986 - ע"מ 231
הספר בכריכה רכה נמכר במחיר מצויין כרגע במסגרת מכירות שבוע הספר העברי.המתכון לעוגת הז'רבו הזו הוא מדוייק ומצויין, קל הכנה יותר ממה שזה נראה..! ,התמונות הפעם אינן מושלמות כי נלקחו בלילה,והייתי חייבת לטעום ראשונה-לכן החיתוך הלא מדוייק.העוגה חגיגית, ממליצה לכם להכין למישהו שאתם אוהבים
בצק
חמישה עשר גרם שמרים טריים או 2 כפיות שמרים יבשים
רבע כוס חלב פושר או מים
ארבע כפות סוכר
שלוש מאות גרם חמאה
חצי ק"ג קמח
כפית אבקת אפייה
חבילה סוכר וניל /ת. וניל
שלושה חלמונים
שתיים עד 3 כפות שמנת חמוצה או מים
------
לערבב שמרים בחלב עם כפית סוכר, להניח לתסוס 10 דקות
לפורר את החמאה או מרגרינה בקמח ליצירת פירורים קטנים- הכי קל במיקסר. לערבב פנימה את הסוכר, אבקת אפייה וסוכר וניל. ליצור גומה במרכז ולצקת את השמרים שתססו, חלמונים ושמנת. ללוש את הפירורים לבצק אחיד וחלק. לכסות את הבצק ולהניח ל-15 דקות
בינתיים להכין את המלית
מלית
שלושה חלבונים
שלושת רבעי כוס סוכר
מאתיים וחמישים גרם אגוזים טחונים = 1 כוס
שש כפות ריבת מישמשים
חבילה סוכר וניל
-------
להקציף היטב את החלבונים ולהוסיף את הסוכר בהדרגה עד שיתקבל קצף נוקשה ונוצרות בו פסגות. להוסיף בעדינות- בתנועות קיפול בעזרת מרית ולא מיקסר את האגוזים והסוכר וניל
-------
לחלק את הבצק לשלושה חלקים שווים
לרפד תבנית 20 על 30 ס"מ בנייר אפייה
לרדד חלק אחד, ולשים בתחתית התבנית
למתוח את הבצק לכיוון הדפנות בערך 1/2 ס"מ
למרוח את הבצק במחצית הריבה , על זה - מחצית המלית
לרדד חלק שני של הבצק, להניח מעל, למרוח בשארית הריבה ומחצית המלית
לכסות הכל בעלה השלישי
לדקור במזלג במספר מקומות,להשהות חצי שעה
לחמם תנור לחום של 190 מעלות
לאפות כ 30 עד 40 דקות, עד שהעוגה מקבלת גוון זהוב כהה
לצנן לגמרי
למרוח בציפוי שוקולד
ציפוי שוקולד
להמיס 100 גר שוקולד מריר מעל אדים
כשהשוקולד רך, להוסיף 50 גרם חמאה ו-2 כפיות אבקת סוכר
להוריד מהאש,אני הוספתי בשלב זה כפית סירופ תירס בהיר, במתכון המקורי מוסיפים מעט חלבון
למרוח ציפוי על עוגה קרה, כשמתקשה לחתוך לחתיכות ארוכות
 
Coming soon :The Berries 'N' Cream Cake בקרוב:עוגת גבינה ודובדבנים
 

8 comments:

Marcela said...

Hi Chanit! This cake look delicious... I'll come back later to read the full recipe.
Have a nice weekend,
Marcela

Beto E said...

Looks good, creamy and looks like a carrot cake!.

giz said...

What a great looking cake.

vivi said...

Great cakes, Chanit.
The gratin Dauphinois reminds me of university years in Grenoble, yummy !

Chanita Harel חני הראל said...

Hi my dear Marcela ,

Thank you , it's an old fashioned
cake recipe which is now my family favorite cake !
Thanks for visiting :-)

Chanita Harel חני הראל said...

Thank you misrecetasdecocina sure.. more or less it's the same cake ... ;)

Chanita Harel חני הראל said...

Thank you giz ! :-) :-)

Chanita Harel חני הראל said...

Thank you aviva
I love the way you cook and bake very much !
המשך שבוע טוב :-)

Creative Commons License
יצירה זו מופצת תחת רישיון ייחוס-שימוש לא מסחרי-איסור יצירות נגזרות 1.0 Israel של Creative Commons. Creative Commons License
by TwitterButton.com