September 15, 2005

**Meringue and Cream Cake - עוגת קצף וקצפת

Meringue and Cream Cake - עוגת קצף וקצפת
Meringue and Cream cake
 
This cake is very famous here in Israel ,an 'old' recipe.
You must prepare this cake 24 hours ahead ,a night before is good enough .
I think everyone here in Israel loves this cake , just say "ugat ketzef ve ka-zefet" and you'll get a big smile ..
Baking sheet: 30X40 cm
 
dough:
100 gr butter
2 egg yolks
2 TB sugar
1-1.5 cups flour
Mix all ingredients to make a dough.
Meringue:
4 egg whites
1 1/3 cups sugar
filling:
250 ml whipping cream
3 ts sugar
1 ts instant coffee (like Nescafe..)
for the glazing :
1TB cocoa
1 1/2 TB sugar
1-3 ts milk(as needed)
1TB butter
H O W :
Preheat the oven to 120C.
1. Whip the 4 egg whites + the sugar (1 1/3 cup)to a very stiff foam.
spread the Meringue on the baking dish (on a baking paper), bake for 1 1/2 hours or more until dry.take out and let it cool..
2. Preheat the oven to 190-200C ,make the dough (add flour as needed) flatten the dough on the same baking dish, bake for 10 minutes.cool completely.
3.Whip the whipping cream, sugar ,coffee. Spread it on the baked dough.
On top put the baked Meringue .
4.Make the glazing- melt :sugar,milk and cocoa, add butter, mix well.
glaze the baked Meringue, as you wish..
Refrigerate the cake (covered) well.


baked Meringue:
 
The original photo (from the Hebrew cookbook)
עוגת קצף וקצפת
מקור: חנה שאולוב
לתבנית: 30 על 40 ס"מ
לבצק
מאה גרם חמאה
שני חלמונים
שתי כפות גדושות סוכר
כוס עד כוס וחצי קמח לבן תופח
לערבב יחד לבצק


לקצף
ארבע חלבונים
כוס ושליש סוכר

למלית
שמנת מתוקה
שלוש כפיות סוכר
כפית כפית נס קפה

לציפוי
כף כף קקאו
כף וחצי סוכר
מעט חלב
מעט מרגרינה


ההכנה
להכין קצף קשה מהחלבונים. לאפות על נייר אפייה כשעה בחום נמוך, עד שייבש
להוציא לקלף נייר ולצנן
הערה: אני אופה בחום של 120טורבו למשך שעה וחצי

ללוש בצק,לשטח בתבנית,לאפות בחום גבוה כ- 10 דקות לקרר
להקציף שמנת מתוקה+סוכר+נס קפה, למרוח על הבצק שהתקרר בנתיים
להניח למעלה את הקצף האפוי

:הכנת הציפוי
להמיס סוכר+חלב+קקאו, ולהוסף מרגרינה/חמאה
להוריד מהאש ולצקת בכף בעיגולים על הקצף הלבן האפוי
יש להכין את העוגה 24 שעות לפני ההגשה

No comments:

Creative Commons License
יצירה זו מופצת תחת רישיון ייחוס-שימוש לא מסחרי-איסור יצירות נגזרות 1.0 Israel של Creative Commons. Creative Commons License
by TwitterButton.com