October 25, 2005

Bagels + Paul* is working for me..בייגלה












We love those bagels, before you Read the recipe.. I have to warn you..
It's a very easy recipe ,and very tasty too ! ;-)
Arabic Bagels
10 Bagels You need:
4 ts dry yeast (or 28 gr=1 oz fresh yeast)
1/3 cup warm water
1 1/2 ts sugar
----------
1 kg bread flour (or all-purpose flour )

2 1/2 cups warm water (+ 1/4 cup if you need)
2 ts salt
----------
sesame seeds
----------
H O W
In a small bowl, dissolve the sugar + 1/3 cup of water and the yeast,let it stand for 10 minutes ( until it gets frothy).
Using an electric mixer mix: flour,yeast mixture and 2 1/2 (or 2 3/4) cups of warm water. slowly beat for 10 minutes.
Place the dough in a greased bowl, Cover ,allow it to rise for 1 hour( until the dough has doubled) .
After rising, punch the dough down add the salt and knead it several times.
Divide the dough into 10 pieces ,and make 10 balls.. let them rest for 5 minutes.
To shape the Bagels:Take every ball,make a hole through the middle with a finger and then pulling at the dough around the hole to make the bagel .
You should know :Not every bagels will be perfectly shaped .. :-)
Use 2 bowels: One with water, the other with sesame seeds .
Soak every Bagel in the water,then put it in the sesame seeds bowl.
Place the bagels apart on a baking sheet. Let them rise for 30 minutes.
In the meantime,preheat the oven to 250C (500F).
Bake the Bagles 10 minutes in turbo* heat oven.

* Turbo in hebrew : a build-in 'ventilation' system', using to increase the heat whill baking ,I use this for baking bagels, in my DeLonGhi oven. [It means the 'Fan' is ON]


















* Paul is my Old Mixer..! I think he's very old,but works fine ! (Was My sister's)-


slashfood.com:Hebrew sesame bagels with step-by-step photos כתבו על הבייגלה








בייגלה ערבי - המתכון הערבי המקורי כפי שהתפרסם בפורום האוכל של אורט
מה צריך
שלושים גרם שמרים טריים או 10 גרם שמרים יבשים שזה ככף שמרים יבשים
רבע כוס מים פושרים
כפית וחצי כפית סוכר
ק"ג קמח רגיל
שתיים וחצי כוסות מים פושרים
שתי כפיות גדושות מלח
שומשום

:אופן הכנה
בקערית קטנה ממיסים את השמרים ברבע כוס מים פושרים + הסוכר ונותנים לזה לתסוס/לתפוח כעשר דקות
בקערת המערבל נותנים את הקמח, השמרים התוססים ושתיים וחצי כוסות מים פושרים ומעבדים עם וו הלישה במשך עשר דקות במהירות איטית
מניחים לבצק לתפוח כשעה,ניתן כמובן גם ללוש ידנית
לאחר שההבצק הכפיל את נפחו, מוציאים לו את האויר, מוסיפים את המלח ולשים שוב
מחלקים את הבצק ל-10 חלקים שווים ומכדררים מהם כדורים
מניחים את הכדורים ל-5 דקות
משחילים אצבע באמצע כדור, מנופפים בתנועת הולה הופ על האצבע וכך נוצר חור הבייגלה. מותחים אותו לגודל גדול, בערך שיבר קוטר
מכינים בצלחת עמוקה מים פושרים ובצלחת שניה שומשום. טובלים כל כעך במים ומיד בשומשום
.מניחים לתפוח כחצי שעה נוספת
אופים בתנור לוהט של מאתיים וחמישים מעלות צלסיוס בין עשר לחמש עשרה דקות. הצבע צריך להיות בהיר מאוד
ניתן לאכול בליווי זעתר, מלח, סומק, או מטבל של שמן זית עם חומץ אורז ושום, או סתם כך מקור המתכון
גן עדן (פורום האוכל אורט) עפ"י סלווה ויוסוף
המתכון הזה תמיד מצליח, מתקבלים בייגלה רכים שניתן למלא ,לקחת ככריכים וגם להקפיא בהצלחה.לשמירה על טריות מומלץ להחזיק במקפיא גם לאכילה למחרת

12 comments:

Joe said...

Fresh bagels - yum!

Chanita Harel חני הראל said...

Thanks joe ! :-)

Terry said...

It's been almost two years since I ruined a bagel. Looks to me like it's time to give it another whirl! I'll let you know if I get something round and edible.

Chanita Harel חני הראל said...

Hi terry and Welcome !
I'll be glad to know, Thanks :)

Anonymous said...

Oh my goodness. I just made these bagels, I started at around 12 midnight, and christ these are so so good. I actually used six cups instead of the eight or so cups that make up a kilo but it still worked out. The dough was really sticky with six cups but still came out really well.

Again, thanks so much for the bagels. They are so good and you are so right, they are so easy to make, and are so tasty.

Chanita Harel חני הראל said...

Nat Hi ! Welcome !
Thanks for your comment,I'm realy glad to read you like the Bagels !
come and visit me, here (where are you from?..) ;)

Unknown said...

These were great, Chanit! My wife and daughter said "more!"
And they are VERY easy, which means they will be expecting me to make them often.

Chanita Harel חני הראל said...

harry,
Thanks ! I'm very glad to read your comment,next time you bake them, semd me a photo, and I'll put it here on mt Blog ;)

Anonymous said...

Hi Chanit, I've always wanted to try making bagels. Thanks for sharing the recipe.

Chanita Harel חני הראל said...

deccanheffalump, Thanks for your comment ! :-)

*fanny* said...

They look delicious. I've nevr made bagels before, but this recipe is already on my (long) list.
Thanx
Fanny

PS good job ol' paul :-)

Chanita Harel חני הראל said...

Thank you Fanny , for your comment.
I hope paul will work soon again(as we're trying to Fix him- the mixer I mean :-) )

Creative Commons License
יצירה זו מופצת תחת רישיון ייחוס-שימוש לא מסחרי-איסור יצירות נגזרות 1.0 Israel של Creative Commons. Creative Commons License
by TwitterButton.com