December 14, 2007

Anat's Challah החלה של ענת

After watching Anat Goren making and blessing her Challah Bread [in this Hebrew video film-shemay israel site ], I couldn't wait to bake it in my kitchen..
Her dough was huge, made of 2 kg flour, at the end of the video, she learnes how to shape this dough in may varied ways into unusual Breads.No Bread was shaped like the traditional challah Bread.It was a new and wonderful lesson to me !
Even the way she was rolling the balls, which you make the rope ('snakes')out of them was in a new way,like you can see in this photo:take each ball, roll out thin and long and then roll tight to a long and rope.In this way ,and with this dough you'll get more flexible ropes to play with :-).Now place all ropes side by side and braid them together.
This dough is very simple for a realy plain Challah (or better for 2 Breads) , no need for eggs or to much sugar, it's a very soft and white bread and taste better then the store bought challah breads which you can find around the world -shaped like loafs , (not the sweet Challah) ,it's good for sandwichs too.

Anat Goren's plain challah-The recipe -with a change החלה של ענת-מתכון בעברית למטה
2 TB dry yeast
4-5 TB sugar
3 cups warm water (600 ml)
1 kg AP flour
2-3 ts salt כף אחת זה קצת מלוח מידיי1/2 cup oil =100 ml (not olive oil)
1 egg for topping
H O W :
You can mix and knead the dough with your mixer or with your hand like Anat did .In a small bowl mix the yeast with 1.5 cups water +the sugar.put this mixture into your mixer bowl, add the sifted flour,salt and 1.5 cups of warm water, knead for few minutes; Now add the oil, knead for 10 minutes.
Cover the dough and let it rise for 40-60 minutes.
Shape the dough as you wish, let it rise again, a minute before baking , brush with beaten egg .
Preheat the oven to 350F (180c).
Bake the Bread/s for 30-35 minutes .
* This Challah Bread can be eaten with any salty or sweet spreads, here with St.Dalfour orange flavour jam -yummy ! [and here is a bigger slice of this Bread :-)]

 

Yes , it's a new recipe ,for very dark, crispy and not to sweet cookies , here are 3 of the 12 Chocolate Biscotti I've made today:
Bittersweet Chocolate BiscottiBittersweet Chocolate Biscotti /Bhg.com ביסקוטי שוקולד מריר-מתוק
1/3 cup butter, softened
2/3 cup packed brown sugar
2 teaspoons baking powder
1/2 teaspoon salt
2 eggs
1/4 cup unsweetened cocoa powder
1-2/3 cups all-purpose flour
1 cup toasted hazelnuts (filberts), chopped*
4 ounces bittersweet chocolate, chopped
6 ounces special dark chocolate or bittersweet chocolate, chopped - I didn't use this one+the shorting
2 teaspoons shortening


Preheat oven to 375F. Lightly grease a cookie sheet; set aside. Beat butter in a large mixing bowl with an electric mixer on medium to high speed for 30 seconds.
Add brown sugar, baking powder, and salt.
Beat until combined, scraping side of bowl occasionally. Beat in eggs and cocoa powder. Beat in as much flour as you can with the mixer.
Stir in any remaining flour, the hazelnuts, and 4 ounces bittersweet chocolate with a wooden spoon.
Divide dough in half. Shape each portion into a 9-inch-long roll.
Place rolls 4 inches apart on prepared cookie sheet; slightly flatten each roll to 2 inches wide.
Reduce oven temperature to 325F.
Cut each roll diagonally into 1/2-inch-thick slices, slicing carefully with a serrated knife. Place slices, cut sides down, on cookie sheet.
Bake in 325F oven for 8 minutes. Carefully turn slices over and bake for 7 to 9 minutes more or until dry and crisp. Transfer to wire racks and let cool, about 1 hour. Makes 2 dozen.
Full recipe is here

Bake in preheated oven for 20 to 25 minutes or until a wooden pick inserted near centers comes out clean. Cool on cookie sheet for 45 minutes.

אתמול, לא חשתי בטוב, צינון חורפי אופייני, שהטריד ומנע ממני ללכת ליום עבודתי
אז התיישבתי וגלשתי ברשת.כמה נחמד לגלוש בבוקר/בצהריים, הרי מהעבודה לא גולשים בעיניינים פרטיים, אני לפחות.בפורום ווינט הגולשת בעלת הכינוי ליני הביאה קישור להפרשת חלה, הנה הוא,צויין שהקישור הובא עוד קודם ע"י גולש/ת אחרת מפורום כשר בווינט.הסרטון מופיע באתר שורשים-לצמיחה רוחנית מחודשת.בסירטון ישנה הרצאה ארוכה ,ענת גורן מסבירה את מצוות הפרשת חלה, לקבוצת נשים.מה שתפס את עיניי, היתה החלה שהיא הכינה תוך כדי הסבר
מרותקת הבטתי בידייה המיומנות צרות חלות יפיפיות ולא שיגרתיות,וכמובן שאינן מכילות רק 3 חבלי בצק..כמו חלה רגילה
ענת הכינה בצק בכמות גדולה מאוד, משני ק"ג קמח,בכל פעם נטלה גוש בצק ויצרה ממנו קשירה של חלה או לחמניה מעניינת
רשמתי את הוראות ההכנה, את המרכיבים הפשוטים, הורדתי את התפילות מסביב, גם את הסמלים ורצתי היום לנסות את הבצק במטבח הקטן והפרטי שלי
לא הכנתי את מלוא הכמות, אלא מחצית בלבד - מק"ג קמח והתקבלה חלה ענקית אחת בתבנית הגדולה של התנור.הבצק היה נח מאוד ללישה- ע"י קנווד-קני המיקסר החתיך והנאמן שלי
עשר דקות הוא לש ולא פצה פה.הבצק שמכיל כמות לא קטנה של שמרים תפח והכפיל את נפחו כבר לאחר שלושים דקות שהייה במטבח הלא חם במיוחד.שיחקתי עם הבצק, הוא מאוד נח לרידוד, לעיצוב לקליעה..משהו מיוחד
בסופו של דבר קיבלתי חלה בהירה, הרי אין ביצים כלל, שמזכירה את החלה הפשוטה- המרובעת מהסופר..אבל זו רכה יותר
זיגגתי בביצה ושמן זית כמו שענת גורן המליצה, אבל בדיעבד, השמן זית מיותר..הריח קצת לא התאים לי לחלה.צפו נא בסרטון, ותהנו
בינתיים ארשום את כמויות הבצק שאני הכנתי, קצת שונה ממה שענת הכינה, אבל הבצק יוצא אותו הדבר, לכמות של ק"ג קמח
הכמויות לחלה של ענת
לערבב 2 כפות שמרים יבשים+4 או 5 כפות סוכר בכוס וחצי מים חמימים
לשים את התערובת במיקסר-ענת להזכירכם ממליצה על לישה ידנית, להוסיף קילו קמח מנופה,כף מלח וכ-כוס וחצי מים נוספים
ללוש היטב. להוסיף חצי כוס שמן קנולה, ללוש עשר דקות
להתפיח 40 דקות עד שעה, ליצור חלה/לחמניות, להתפיח , אני התפחתי כ- 40 דקות
לאפות בתנור מחומם מראש בחום בינוני כ- 30 דקות.אהה, כן- דקה לפני הכנסת החלה לתנור לזגג בביצה טרופה, אפשר לקשט בכל מה שתרצו
Chanita Harel© כל הזכויות שמורות על תכנים ותמונות שלנו התפרסם היום בבלוג האוכל של חניתה הראל ורן This content belongs to Chanita Harel at My Mom’s Recipes And More. All writing and photography copyright © 2005-2010 unless otherwise indicated. All rights reserved.http://momsrecipesandmore.blogspot.com
AddThis Social Bookmark Button

1 comment:

מרילין said...

חנית, מכירה היטב את החלה הזו (-:
אכן תופחת מהר.
הבעיה איתה בקיץ שהיא תופחת ממש בין הידיים תוך כדי קליעה וכל כך רכה (בגלל כמות המים) שהרצועות מתארכות תוך כדי קליעה.
הורדתי את הכמות - 5 כוסות בגלל סיבה זו

אבל עכשיו שימי החורף חזרו, ועכשיו שראיתי את הקליעות המפתיעות האלה...הולכת לעשות אותה לשבת..עם 6 כוסות, ואת כל הקליעות!!
(-:

Related Posts with Thumbnails
Creative Commons License
יצירה זו מופצת תחת רישיון ייחוס-שימוש לא מסחרי-איסור יצירות נגזרות 1.0 Israel של Creative Commons. website counter Creative Commons License Subscribe in a reader Subscribe to My Mom's Recipes And More by Email
by TwitterButton.com