August 18, 2005

Plum Cake עוגת השזיפים הטובה מכולן -אהרוני

Plum Cake -The Best ever
Recipe : AHARONI SETTING A TABLE 2001
you can use plum like
these ,or like those in the picture-Take 12 ripe plums, half them ...
The cake -Before Baking

 
Best Plum Cake

12 big and nice red plums
2 TB suger
2-3 TB brandy

for the cake:
3 large eggs, room temperature
1 3/4 cups suger (=350gr)
200 gr unsalted butter, room temperature
200 gr sour cream (15% fat)
1 lemon (peel and juice)
350 gr self raising flour (or add 2 1/2 teaspoon baking powder to unbleached white flour
The baking pan you need:28 cm springform
H O W
Preheat the oven to 350F(180c)

Mix: 2 TB suger + 2-3 TB brandy and soak the halved plums in it for 30 min. or more.
Cream the eggs+suger. add the soft butter and mix well.
Add the sour cream,juice and grated peel from 1 lemon,mix.
Finaly add the flour and the baking powder,don't over mix.
Lightly butter the pan,put little bit of suger in it and set aside.
Transfer batter to prepared pan and smooth top.
Arrange the halved plums nicely on top,
Sprinkle with 1 tablespoon sugar,
Bake cake about 50 minutes ,or till a toothpick inserted in the center comes out clean.
Cool to room temperature

* any other soft and fresh fruit can be used , like : apricots, figs..
Plum Spice Cake
 
And After...
I baked this cake today, nice and easy to bake.
Plum Spice Cake
2 cups all-purpose flour
1 ½ teaspoons ground cinnamon
1 teaspoon ground nutmeg
½ teaspoon ground cloves
½ teaspoon salt ,
1 teaspoon baking powder
½ teaspoon baking soda
¾ cup (1 ½ sticks) unsalted butter, room temperature ,
1 cup plus 1 tablespoon granulated sugar, divided
1 teaspoon finely grated orange zest
3 large eggs, room temperature
¼ cup plain low-fat yogurt
4 ripe plums, pitted and cut into 8 sections
HOW
1. Preheat oven to 350 degrees. Lightly butter or spray a 9-inch springform pan and set aside.
2. Whisk together flour, cinnamon, nutmeg, cloves, salt, baking powder and soda. In the large bowl of an electric mixer and using medium speed, cream butter, 1 cup sugar and orange zest together until light and fluffy, about 5 minutes. Add eggs, one at a time, and mix well. Reduce speed to low and add half of flour mixture. Scrape down sides of bowl. Add yogurt and remaining flour mixture, mixing well.
3. Transfer batter to prepared pan and smooth top. Arrange most of plums around edge of pan with the remaining few in the center. Sprinkle with remaining tablespoon sugar.
4. Bake cake until pale golden and a toothpick inserted in the center comes out clean, about 50 minutes. Cool to room temperature, then remove cake from springform pan by releasing its sides; transfer to a plate. Serve with ice cream or whipped cream.
From "The Beach House Cookbook" by Barbara Scott-Goodman
You can Find the full recipe
here
From "The Beach House Cookbook" by Barbara Scott-Goodman
 
עוגת השזיפים הטובה מכולן/אהרוני פותח שולחן
בדיוק מאותם חומרים שמהם הייתי מכין עוגה מורכבת ומסובכת, הכינה יום אחד אשתי, גיגי, עוגה פשוטה, נהדרת וטעימה אפילו יותר מזו המורכבת

שניים עשר שזיפים גדולים ויפים, חצויים לאורכם ומגולענים
שלוש כפות סוכר
שתי כפות ברנדי
שלוש ביצים
כוס +שלושת רבעי הכוס =350 גרם סוכר
מאתיים גרם חמאה רכה וחתוכה לקוביות
גביע שמנת חמוצה
מיץ וקליפה מגוררת מ-1 לימון גדול
חבילה (350 גרם) קמח תופח
תבנית קפיצים בקוטר 26 ס"מ
חמאה וסוכר לתבנית


מערבבים בקערה את השזיפים עם הסוכר והברנדי, ומשהים כחצי שעה
מחממים תנור לחום בינוני (180 מעלות). שמים בקערת המערבל את הביצים והסוכר, ומקציפים מעט. מוסיפים את החמאה בהדרגה עד שכולה נבלעת בבלילה. מוסיפים את השמנת, מיץ הלימון וקליפת הלימון, ורק בסוף, לערבול קצב ביותר את הקמח
משמנים את התבנית בחמאה, מפזרים בה סוכר ומטלטלים אותה עד שהיא מצופה כולה בסוכר. יוצקים פנימה את הבלילה, עורכים מעל את חצאי השזיפים בצורה נאה, ומפזרים מעל מעט סוכר
אופים כ-50 דקות, עד שקיסם הננעץ במרכז העוגה יוצא יבש
העוגה טובה מאוד גם עם דובדבנים בשלים ומגולענים או עם אוכמניות טריות

No comments:

Creative Commons License
יצירה זו מופצת תחת רישיון ייחוס-שימוש לא מסחרי-איסור יצירות נגזרות 1.0 Israel של Creative Commons. Creative Commons License
by TwitterButton.com