May 5, 2006

Aya's Easy Yeast Cake עוגת השמרים של אילה **

We Love those cakes very Very much, crisp outside, rich with chocolate filling inside, perfect for any time of the day ... let's go and bake this one again, It's a nice present too ,like I did today :-)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Aya's Easy Yeast Cake
Make the yeast dough :
500 -700 gr AP flour
3 ts dry yeast
2 eggs
200 gr very soft butter
1/2 cup sugar
1/2 cup water
A pinch of salt

Any chocolate spread
 
sugar syrup ( watery)
H O W
Mix yeast + sugar + some of the water, cover and leave for 5 minutes.

In a large mixer bowl put all the dough ingredients , add the yeast, knead for 10 minutes.[start with 500 gr flour,and add as needed]
Put the dough in a large oiled bowl, cover and let it rise for 3 hours, outside or more. [slow rise makes it better]Pounch the dough down , and leave for another 1 hour to rise.
Knead and divide the dough to 6 parts, roll out each part and spread with chocolate spread , roll to a tight roll each part..
Twist every 2 rolls together , like a braid... put the 3 cakes on a very large baking dish, glaze with egg (or egg yolk with water) let rise for 30 minutes.
Now you have 2 options :
1. to preheat the oven (when you let the cake rise) to 350F(180C) and bake the cakes for 40 minutes in the hot oven or
2. put the cakes in the cold oven (after that 1/2 hour of rising) , turn on the oven to 350F and bake the cakes for 40 + - minutes .
Anyway: 10 minutes before the cakes are ready, glaze with sugar syrup (while the cakes are still in the oven -cook water - about 1 1/2 cups with few TB of sugar for 10 minutes + -) bake until ready (don't pour to much syrup..)
And now .. Please wait, the cakes are still warm... :-)







Playing with yeast ... לשחק עם שמרים,למעלה עוגת שמרים מומלצת

איילה ביקרה לפני פסח, דחקה בי לטעום עוגת שמרים שהביאה. סרבתי..לא אוכלת עוגה באמצע יום העבודה
בסבב השני אמרה לי שאני חייבת לאכול (!), אז טעמת.. עוגת השמרים היתה חמימה, נימוכה, עדינה במתיקותה ונהדרת! מתברר שאיילה בנוסף לעיצוב בגדים, יודעת לאפות ! ושהבצק תפח במיטבחה שעות
למרות שיש לי מתכונים אין סוף של עוגות שמרים טעימות ובכלל..כמובן שבקשתי ממנה מתכון
הנה המתכון מפיה 'ושלא תשני שום דבר', אמרה כשהרמתי גבה ל'מחמאה'/ממרח השוקולד
במוצאי פסח הכנתי מחצית מהכמות הרשומה, השתמשתי ב- 3כפיות שמרים יבשים לחצי ק"ג קמח, שמתי חמאה, שמתי סטופר.. והתחלתי ללוש ידנית. הבצק רך ונעים ללישה
מרחתי בנוטלה (למרות שלא מתה על הממרח). התפחתי 3 שעות פעם ראשונה,חילקתי מחצית כמות בצק ל- 4 חלקים, וקיבלתי 2 'צמות' ענק (לא יודעת איך היא מכניסה ק"ג קמח לתבנית..) מתוך הרגל הכנסתי לתנור חם..ולא קר, מרחתי בסירופ סוכר .. ! העוגה נפלאה, בחיתוך מתקבלת דוגמא מאוד יפה. הנה עוגה
עוגת שמרים
קילו קמח
ארבע ביצים
ארבע מאות גרם חמאה רכה מאוד
כוס סוכר,
3 כפות שימרית -אני שמתי 3 כפיות שמרים יבשים למחצית הכמות
קורט מלח
כוס מים פושרים
ממרח שוקולד-אני שמתי נוטלה

ההכנה
לערבב שמרית+ מעט סוכר+מעט מים (נוספים). להניח למס' דקות
לערבב יתר חומרי הבצק, יחד עם עיסת השמרים
ללוש כ- 10 דקות
לעטוף במעט שמן
להתפיח מס' שעות בחוץ - לפחות 3 שעות
להוציא לבצק את האויר ולהתפיח עוד שעה
לחלק ל- 6 כדורים, לרדד כל אחד לעלה, למרוח שיכבה דקה של שוקולד השחר
לגלגל לגליל
לגלגל ל'צמה' כל זוג גלילות
להניח בתבנית גדולהשל התנור, 3 צמות
להניח לתפיחה של ½ שעה
למרוח את הצמות בחלמון מדולל במים
להכניס לתנור קר, להדליק לחום בינוני 180 מעלות. לאפות כ – 40 דקות
לבשל קצת מים+מעט סוכר+טיפת וניל
לטפטף על העוגה בתנור, מס' דקות לפני הוצאתה
נפלא

2 comments:

wheresmymind said...

That yeast cake looks so good! I've never made bread before

Chanita Harel חני הראל said...

Thanks , this recipe is a good one , the mixer is working this dough fine,It's realy very easy, I'm sure your wife will thank you (or me...) for this cake, no crumb has been left :-(

Creative Commons License
יצירה זו מופצת תחת רישיון ייחוס-שימוש לא מסחרי-איסור יצירות נגזרות 1.0 Israel של Creative Commons. Creative Commons License
by TwitterButton.com