March 26, 2008

Nadav's Top Secret Sauce.. רוטב צ'ימיצ'ורי


My first Chimichurri .. "Chimichurri is a sauce and marinade for grilled meat originally from Argentina but used in countries as far north as Nicaragua.[1]..."-Wikipedia .
Zvika , who is working with me, for few months now, told me today there is a special sauce he loves to eat with every food. The sauce is piquant and spicy But not too hot. "...With Bread, any meat, with hummus.. this sauce is my favorite !.." -it's an Israeli version for Chimichurri , made by Zvika's friend:Nadav ; I become hungry, very hungry.. So I told him to stop with his tasty food stories now! (my mouth was watering..) . Let's make a deal I told him : you'll give me the recipe for this sauce..and I'll give you a jar full with fresh Chimichurri ..!
The deal was perfect , in just few minutes Zvika gave me the phone, Nadav was on the line:"I'll be very glad if you'll give me your sauce recipe... you've gut some compliments here.." (I told Nadav)..
After 2 minutes I've gut his recipe, on my way home I bought all the products.. later there were 4 medium size Chimichurri jars in my kitchen .It's my very first Chimichurri sauce ever ,and I have to thank Zvika and Nadav for a perfect recipe , and myself too...I was tired and very curious about this uncooked sauce recipe, and now I'm tired and very pleased.. Nadav's recipe :-Just mix in your Blender: coriander,parsely,2 onions,1 red pepper, hot red/green peppers,olive oil (or other oil), vinegar, garlic,salt and pepper







Eric Clapton - Tears in Heaven (+ Eric Clapton - Tears in Heaven on Piano )
רוטב הצ'ימיצ'ורי של נדבבשעת צהריים, עת בטני קרקרה, סיפר לי חבר לעבודה על רוטב הצ'ימיצ'ורי שחברו מכין. תאורי הזלילה שלו, הטעם, השידוך עם כל מאכל, הטעם הפיקנטי גרמו לי להיות רעבה יותר..אבל יותר מכל לעצור אותו ! ולבקש עכשיו את המתכון
בכדי להיות הוגנת הצעתי צינצנת רוטב מוכן בתמורה למתכון, ואני מקיימת
מיד הועלה נ' החבר הטוב על קו בטלפון, וסיפר לי בזריזות איך הוא מכין את רוטב הצ'ימיצ'ורי שלו. גם אם זו אינה הגירסא הקלאסית, הרוטב הזה נתון לגיוונים והתאמה אישית מבחינת החריפות ודרגת החמיצות והמרכיבים
שיחקתי מעט עם המרכיבים שהוא ציין וקיבלתי 4 צינצנות מלאות ברוטב מעט חריף, מעט חמצמץ, ובעיקר טעים, מאוד

בבלנדר שמתי במספר סבבים,את כל החומרים קצוצים+שמן זית, חומץ, מלח וטחנתי עד שקיבלתי רוטב אחיד
אגב, זה לא מזכיר סחוג, זה משהו אחר שכדאי לנסות ולהכין בבית, וגם לתת כמתנות קטנות מהמטבח
הכמוית
צרור פטרוזיליה, חצי צרור כוסברה,2 בצלים בינוניים, קצוצים,6-8 שיני שום, פילפלים חריפים קצוצים (החבר שם אדומים, אני מצאתי רק ירוקים), 3/4 כוס שמן זית (אפשר גם שמן אחר),חצי כוס חומץ (שמתי חומץ 5% : חומץ מכוהל טבעי, כמו חומץ הדרים של פעם), פלפל אדום/גמבה, מלח, פלפל
הרוטב מסמיך לאחר קרור במקרר, וישוב להתרכך לאחר שהייה בחוץ,בגלל השמן זית... נדב מוסר שמחזיק כ- שלושה שבועות בקרור, אני לא מתחייבת כמה זמן זה יחזיק אצלנו ..למטה :העלתי תמונה של הרוטב לאחר צינון של לילה במקרר

תזכורת ליום חמישי: להזיז היום בלילה שעונים , שעון קיץ הגיע, להזיז שעה קדימה, בשתיים בלילה יהיה כבר שלוש.. שיהיה יום מצויין ואביבי
The Chimichurri, few hours later ..

8 comments:

Mar said...

oh sorpresa!, yo hago la misma salsa para acompañar carne a la parrilla, liviana y sana. Me encanta tu blog!

Anonymous said...

I love chimichurri, my aunt made some a couple weeks ago and it was deliciuos! It doesn't taste like it looks.

vivi said...

I will definitively try that.
You have a great blog !

VB

Chanita Harel חני הראל said...

Hi mar and welcome !

Yes, I think this sauce is very healthy too .
I found your Blog is very VERY yummy !! [great pita bread too !]
Thank you :-)

Chanita Harel חני הראל said...

Hillary Hi

you're right , the color & texture reminds other things..
But the taste of this sauce is great.
Many thanks for your comment
[will you write your aunt recipe, please ? ]
:-)

Chanita Harel חני הראל said...

Hi VB

many thanks for visiting.
your Blog is the first persian in Hebrew Food blog in Israel !
Keep on the good work, and yummy dishes .
תודה רבה אביבה יקרה, בהצלחה עם הבלוג המעניין והטעים שלך
קוראת אותך קבוע גם בפורום
:-)

Rosa's Yummy Yums said...

That's a great sauce! Very interesting and tasty! I bet it's delicious with boiled potatoes or fish...

Cheers,

Rosa

Chanita Harel חני הראל said...

Thank you rosa,

I didn't try this sauce with fish or even meat, I'm still eating it with a small teaspoon, without nothing besides .. :)

Creative Commons License
יצירה זו מופצת תחת רישיון ייחוס-שימוש לא מסחרי-איסור יצירות נגזרות 1.0 Israel של Creative Commons. Creative Commons License
by TwitterButton.com