September 3, 2008

Pumpernickel Bread -The Quick Version לחם פומפרניקל

I was lazy that night.. it's still too warm here in Israel,and our small kitchen is full with products...
I know, Autumn will arrive this year sooner or later, but WHEN?? ;-)
This Bread recipe is a quick version of the real Pumpernickel Bread .The bread is dark brown,soft and very tasty .I'm so glad with the results I've got, don't be lazy..and I hope you'll love it too !


Pumpernickel Bread - This Quick Version is Wonderful !! לחם פומפרניקל מהיר הכנה


Pumpernickel Bread/my recipes.com לחם פומפרניקל
1 3/4 cups warm water (100° to 110°)
1 (1/4-ounce) packet highly active dry yeast
2 tablespoons sugar
2 tablespoons instant coffee granules
1/4 cup molasses
4 1/2 cups bread flour
1 cup rye flour
2 teaspoons salt
Vegetable cooking spray
2 tablespoons butter or margarine, melted
H o w:
Preheat oven to 200°.

Stir together first 3 ingredients in the mixing bowl of a heavy-duty electric stand mixer. Let stand 5 minutes.
Add coffee and next 4 ingredients to yeast mixture.

Beat at low speed with dough hook attachment for 1 minute or until soft dough comes together. Beat at medium speed 4 minutes. (Dough will be slightly sticky.)
Turn dough out onto a lightly floured surface; shape dough into a 9- x 5-inch oval loaf. Place on a parchment paper-lined baking sheet; coat lightly with cooking spray, and cover loosely with plastic wrap. Turn oven off, and place loaf in oven.

Let rise 30 minutes or until loaf is doubled in bulk.
Remove loaf from oven. Remove and discard plastic wrap.
Preheat oven to 375°.
Bake bread for 30 to 35 minutes. Remove from oven, and brush with melted butter.
Full recipe


Mom's Best Friend Brownies -Full Recipe [I use only 1/2 cup packed dark brown sugar ] מאפינס שוקולד

The Beatles - We Can Work It Out
 
לפני ימים אחדים,פרסמתי את מתכון לחם הפומפרניקל הזה,בפורום אורט וקפה דה מרקר,הלחם הפך ללהיט,לשמחתי קיבלתי שפע תגובות במייל המשבחות את הלחם מהיר ההכנה והמוצלח הזה,כמובן שזה המתכון, לא אני ..גם אתם מוזמנים להכין את לחם הפומפרניקל הזה ולחזור לספר לי עד כמה טעים לכם, אשמח מאוד לקרא, תודה
קלות ההכנה של הלחם הכהה הזה, לחם פומפרניקל זריז או לחם פומפרניקל לעצלנים
גרמה לי להכנס למטבח, בשעת לילה, לא מזמן
זהו מתכון ללחם פומפרניקל עם מינימום התפחה,רק עירוב זריז של הבצק, אפילו ללא
לישה, אפיה קצרה ויש לחם
לחם הפומפרניקל בעל צבע וארומה מיוחדים במינם
--
לחם פומפרניקל מהיר הכנה

החומרים
1 3/4 =כוס ושלושת רבעי הכוס מים חמימים
שתיים ורבע =2.25 כפיות מדידה שמרים יבשים = 7 גרם שמרים יבשים,או פי 3 הכמות שמרים טריים
שתי כפות סוכר לבן
שתי כפות אבקת נס קפה
רבע כוס מולסה
ארבע וחצי כוסות קמח מיוחד ללחם = 630 גרם =שטיבל מס' 2
כוס קמח שיפון= שטיבל מס' 7
שתי כפיות מלח
--
חמאה נמסה
--
אופן ההכנה
לחמם תנור האפיה לחום של 100 מעלות, בזמן החימום, לגשת להכנת הבצק
בקערת המיקסר לערבב 3 מרכיבים ראשונים (מודגשים באדום), להתפיח משך- 5 דקות
להוסיף נס קפה, ו- 4 מרכיבים הבאים (מודגשים בורוד
לערבב את כל החומרים ליצירת בצק
ללוש (ידנית) או עם וו הלישה של המיקסר משך כ- 5 דקות
לרפד תבנית גדולה של התנור בנייר אפייה
בידיים מעט משומנות ליצור מהבצק , כיכר מעט אובלית במידות: 22 על 12.5 ס"מ
לכבות את התנור, להכניס את התבנית עם הכיכר לתנור המכובה
להתפיח משך- 30 דקות או עד שמכפיל את נפחו
הלחם תופח מאוד מאוד
בסיום התפיחה, להוציא את התבנית עם הכיכר התפוחה מהתנור
לחמם את התנור לחום של 190 מעלות
בזמן שהתנור מתחמם להמשיך להתפיח את הכיכר
לאפות את לחם הפומפרניקל בתנור החם , משך כ- 35 דקות
להוציא מהתנור ולמרוח מעט חמאה מומסת על פני כל הכיכר
להמתין מעט לצינון הלחם
לפרוס ולהתענג


Chanita harel© כל הזכויות שמורות

2 comments:

Rosa's Yummy Yums said...

Your bread looks marvelous! I love Pumpernickel!

Nice flowers...

Cheers,

Rosa

Chanita Harel חני הראל said...

Dear rosa ,
Thank you So much ! :)

Creative Commons License
יצירה זו מופצת תחת רישיון ייחוס-שימוש לא מסחרי-איסור יצירות נגזרות 1.0 Israel של Creative Commons. Creative Commons License
by TwitterButton.com