November 22, 2008

Golden Panforte פנפורטה ממתק איטלקי

Golden Panforte - פנפורטה אהובתי האיטלקייה
Golden panforte פנפורטה -מתכון מפורט בעברית
115g (3/4 cup) plain flour
1 tsp ground cinnamon
1 tsp mixed spice -I didn't add this
1 tsp ground coriander
1/4 tsp ground white pepper -I didn't add this
1 cup (160g) whole blanched almonds
1 cup (150g) hazelnuts
1/2 cup (95g) sultanas
1/4 cup (60g) chopped dried figs
1/2 cup (110g) chopped glace pineapple
1/4 cup (65g) chopped glace ginger
1/4 cup (60g) chopped glace peach
2/3 cup (140g) caster sugar
1/2 cup (125ml) honey
2 tbs water
Icing sugar mixture, to dust

Preheat oven to 160°C. Grease a 20cm diameter springform(I use a 17x23 cm pan) pan and line base with rice paper sheets (I use baking paper) . Place the almonds and hazelnuts on separate oven trays. Bake in preheated oven for 5 minutes or until almonds and hazelnuts are toasted. Remove from oven.(I didn't bake the almonds) Place the hazelnuts in a clean tea towel and gently rub to remove skins.
Combine the flour, cinnamon, mixed spice, coriander, pepper, almonds, hazelnuts, sultanas, figs, pineapple, ginger and peach in a large bowl.
Combine sugar, honey and water in a small saucepan over medium heat. Cook, stirring, for 2 minutes or until sugar dissolves. Cook, without stirring, for 5 minutes or until syrup thickens slightly.
Pour sugar mixture into nut mixture and stir until well combined. Spread mixture into prepared pan, pressing down firmly. Bake for* 40 minutes or until just firm(*even 35 minutes were too much!25 -30 will be enough) . The centre should still be a little soft. Cool in pan. Dust with icing sugar and slice thinly. Full recipe
- Don't over bake this sweet treat, it's a 5 stars recipe !





Chanit© כל הזכויות שמורות
מתכונים ותמונות שייכים לבלוג האוכל של חנית ורן
AddThis Social Bookmark Button
בלוג אוכל~~בלוג מתכונים~~בלוג בישול ישראלי~~מאגר עשיר של מתכונים טעימים במיוחד שתמיד מצליחים.מתכוני גורמה ומתכונים ביתיים.מתכוני סבתא ואמא שכולם אוהבים

3 comments:

Rosa's Yummy Yums said...

Fantastic! Panforte is a delightful speciality!

Cheers,

Rosa

Sorina said...

I’ll have to make a new rule for myself. Don’t come to your blog when I am hungry! Everything looks so delicious!

איילתוש said...

חניתה, מזל טוב!!!!
בריאות, אושר, שמחה, הצלחה
ושכל שאיפותיך יתמלאו
:-)
♥אוהבות♥
<3
♥הדר ואיילת♥

Related Posts with Thumbnails
Creative Commons License
יצירה זו מופצת תחת רישיון ייחוס-שימוש לא מסחרי-איסור יצירות נגזרות 1.0 Israel של Creative Commons. Creative Commons License Subscribe in a reader Subscribe to My Mom's Recipes And More by Email
by TwitterButton.com