(via bill granger's 'sydney food')
use:
125g unsalted butter, softened
1 1/4 cups tightly packed brown sugar (*sniff* not having any brown sugar, i used raw sugar)
1 tsp vanilla essence
1 lightly beaten egg
1 1/2 cups plain flour
1/2 tsp baking powder
pinch of salt
1 1/2 cups of chocolate bits ( i only had a few half bars of lindt 70% dark chocolate leftover from a flourless choccy cake a while back. i, or rather max, chopped those up into haphazard chunks and it was perfect. dark bitter chocolate is a good foil for the sweetness of the cookie)
H O W
preheat oven to 180°c (350°F)
beat butter and sugar in a bowl until light and creamy.
add vanilla and egg and stir to combine (hmmm, i beat mine in with electric beaters. seemed to work out ok though)
stir in sifted flour , baking powder and salt until just combined. it will be quite a stiff dough.
fold through chocolate bits.
place spoonsfuls (i used teasoonsful, slightly flattened with a fork) of cookie mix onto a lined baking tray. be sure to leave room for spreading.
cook for 15 - 20 mins until PALE golden. don't be tempted to brown them too much. they are much nicer when still chewy on the inside. remember, they will harden upon cooling.
cool on the tray for 5 mins, then remove to a wire rack to cool completely. store in an air-tight container, if they last that long.
Full recipe:
http://kitschenette.typepad.com/redkitchen/2005/03/chocolate_chipp.html
We love these version more then others,maybe NOT using baking soda makes the difference.
It's very hot here in Israel, these day, and the cookies become more FLAT,
When i made them in winter they have more massive :-)
Even I love them.. one cookie a day is good for me :-)
Hebrew version עוגיות שוקולד צ'יפס
Tags chocolate cookies [tagname]
מתכון הטעים לנו יותר. ליצירת עוגיות גבוהות יותר יש להשתמש בכמות עיסה גדולה יותר. ניתן גם לצנן את העיסה קודם במקרר מעט. אינני מצננת את העיסה, העוגיות שטוחות יותר, דבר שאינו מפריע לנו לזלול אותן במתינות
עוגיות שוקולד צ’יפס
כמות:32 עוגיות = 2 תבניות תנור, בכפיות ולא כפות
החומרים
החומרים
מאה עשרים וחמישה גרם חמאה רכה
כוס ורבע סוכר חום כהה -
כפית תמצית וניל
ביצה מס’ 1 טרופה קלות
כוס וחצי קמ לבן רגיל
חצי כפית אבקת אפיה
קורט מלח
כוס וחצי שוקולד צ’יפס - שמתי ש.צ’יפס-במקור שברי שוקולד
ההכנה
לחמם תנור ל 180
לטרוף יחד חמאה וסוכר. להוסיף ביצה ווניל
לבחוש פנימה קמח, אבקת אפיה ומלח ולערבב
לקפל פנימה את השוקולד
לשים כפות או כפיות מהעיסה על נייר אפייה, לאפות כ- 15 דקות
להשאיר מעט זמן בתבנית לפני ההוצאה, להתקשות
לצנן
אני אוהבת יותר את העוגיות האלו, מאשר גירסאות אחרות של עוגיות שוקולד צ’יפס, בזכות העדר אבקת הסודה לשתיה, ההבדל בטעם ובמירקם
כוס ורבע סוכר חום כהה -
כפית תמצית וניל
ביצה מס’ 1 טרופה קלות
כוס וחצי קמ לבן רגיל
חצי כפית אבקת אפיה
קורט מלח
כוס וחצי שוקולד צ’יפס - שמתי ש.צ’יפס-במקור שברי שוקולד
ההכנה
לחמם תנור ל 180
לטרוף יחד חמאה וסוכר. להוסיף ביצה ווניל
לבחוש פנימה קמח, אבקת אפיה ומלח ולערבב
לקפל פנימה את השוקולד
לשים כפות או כפיות מהעיסה על נייר אפייה, לאפות כ- 15 דקות
להשאיר מעט זמן בתבנית לפני ההוצאה, להתקשות
לצנן
אני אוהבת יותר את העוגיות האלו, מאשר גירסאות אחרות של עוגיות שוקולד צ’יפס, בזכות העדר אבקת הסודה לשתיה, ההבדל בטעם ובמירקם
No comments:
Post a Comment