January 24, 2007

Courgette and Potato Cakes with Mint and Feta Cheese לביבות קישואים

Courgette, Courgette ,Courgette,Courgette... I like this...in Hebrew we call them just :Kishuem..; --These courgette cakes are Delicious! ,used to have to be fried but you'll bake them in your oven ! I use less Feta cheese, even 250 gr is good,otherwise your cakes will become too salty .This recipe isn't very short, but if you'll try it once ,I'm sure these cakes will become a family favorite !























Courgette and Potato Cakes with Mint and Feta Cheese /Delia 
Ingredients
6 medium courgettes (weighing about 1 lb 8 oz/700 g in total)
4 medium Desirée potatoes (weighing about 1 lb 8 oz/700 g in total)
4 tablespoons chopped fresh mint
1 lb (450 g) Feta, crumbled (I use only 300 gr)
4 spring onions, finely chopped
2 large eggs, beaten
2 tablespoons plain flour
2 oz (50 g) butter
1 ½ tablespoons olive oil
salt and freshly milled black pepper

You will also need two baking trays, each measuring 10 x 14 inches (25.5 x 35 cm).

H O W
First you need to grate the courgettes coarsely – a food processor is good for this – and put them into a colander.
Then sprinkle them with 2 level teaspoons of salt to draw out some of their excess moisture and leave them to drain for about an hour, with a plate or bowl underneath to catch the juices.
Meanwhile, scrub the potatoes and place them in a very large saucepan, with a little salt. Pour just enough boiling water over them to cover them, then simmer gently with a lid on for 8 minutes to parboil them. After that, drain them and leave them aside until they’re cool enough to handle. Then peel them and, using the coarse side of a grater, grate them into a large bowl and season with more salt and some freshly milled black pepper.
When the hour is up, rinse the courgettes under cold, running water, squeeze out as much moisture as possible with your hands, then spread them out on a clean tea cloth and roll it up to wring out every last drop – this is very important, so the cakes are not wet.
Now, add the courgettes to the grated potatoes, along with the spring onions, mint, Feta and beaten eggs and, using two forks, lightly toss it all together. Next, divide the mixture into 16 and shape into rounds about ½ inch (1 cm) thick, pressing them firmly together to form little cakes.

They don’t have to be very neat – it’s nice to have a few jagged edges. Then lightly dust the cakes with the flour.
To cook them, first pre-heat the oven to gas mark 7, 425°F (220°C) and also pre-heat the baking trays.

Meanwhile, melt the butter and oil in a small saucepan, then brush the cakes on both sides with it.
When the oven is up to heat, place the cakes on the trays, returning one to the top shelf and the other to the middle shelf for 15 minutes. After that, carefully turn the cakes over, using a palette knife and a fork, swap the positions of the trays in the oven and cook them for a further 10-15 minutes.
Serve hot.
This recipe is taken from How to Cook Book Three and Delia's Vegetarian Collection.
Full recipe












לביבות קישואים-תפוחי אדמה-פטה-נענע
לביבות קישואים-תפוחי אדמה-פטה ונענע/דיליה סמיט מ-How to Cook Book Three and Delia's Vegetarian Collection

הכמות:16 לביבות
תבנית נחוצה :הגדולה של התנור
החומרים
שבע מאות גרם קישואים
שבע מאות גרם תפוחי אדמה
ארבע כפות נענע קצוצה
מאתיים וחמישים גרם גבינת פטה מפוררת ביד-במקור 450 גרם
ארבע בצלים ירוקים קצוצים שמתי חצי בצל קטן קצוץ במקום
שתי ביצים גדולות טרופות

מספר כפות קמח (2) לקימוח הלביבות
חמישים גרם חמאה מומסת+כף שמן זית
מלח ופלפל שחור טחון טרי

ההכנה
לגרד את הקישואים על מגרדת גסה או במעבד מזון (הכי קל לגרד ידנית במגרדת המרובעת על החלק הגס)להעביר למסננת עם קערה למטה, לפזר 2 כפיות מדידה מלח רגיל ולהניח לשעה להגרת נוזלים
בנתיים לרחוץ תפוחי אדמה, לשים בסיר (סיר 2.5 ליטר גם טוב) לזרות טיפונת מלח, לצקת עליהם מים רותחים לכיסוי, לכסות ולהרתיח על להבה נמוכה כ-8 דקות (לא בישול מלא), לסנן ולצנן מעט, לקלוף (עם קולפן רגיל מתקלף בקלות), לגרד במגרדת גסה לקערה גדולה (גירדתי שוב במגרדת מרובעת על הצד הגס) לתבל במעט מלח ופלפל
לאחר שעה, לשטוף את הקישואים מהמלח תחת מי ברז קרים, לסחוט כמה שאפשר ולהניח על מגבות (מגבות נייר בכמה שכבות) חשוב לייבש מנוזלים כמה שניתן
להוסיף את הקישואים לתפוחי האדמה בקערה עם הבצל, נענע, פטה מפוררת, ביצים טרופות, לערבב עם מזלגות (לשתי בידיים) לחלק את העיסה ל-16 חלקים וליצור לביבות בעובי של כ- 1 ס"מ, להדק היטב ולהניח על משטח מקומח היטב, גם אם הלביבות לא יהיו מושלמות. זה בסדר, לקמח מכל צד. אם הלביבות יישהו זמן ממושך מדיי לפני האפייה הן יגירו נוזלים, אפשר תמיד לקמח שוב ,אבל ממליצה להכין ולאפות
:אפייה
לחמם תנור לחום גבוה- 220
לחמם גם את התבנית. הכנתי קודם לחם כך שהתבנית היתה חמה במילא
להמיס חמאה ושמן, לצנן קצת ולהבריש את הלביבות מכל צד. (דמוי טיגון) הברשתי את הלביבות שהיו כבר לאחר קימוח בתבנית
לאפות במרכז התנור (חשוב) משך 15 דקות. להוציא, להפוך בעדינות את הלביבות (נשארה קצת חמאה מרחתי עוד קצת..) ולאפות עוד כ- 15 דקות
.להגיש חם

2 comments:

Anonymous said...

Hello Chanit ,I just tried those lovely cakes and they are delicious and I am putting my experience on my blog....
Thanks a lot!!!
Have a nice day.

Chanita Harel חני הראל said...

Anna thank you !
I've made them again, this weekend, nothing was left again; thanks for visiting :-)

Creative Commons License
יצירה זו מופצת תחת רישיון ייחוס-שימוש לא מסחרי-איסור יצירות נגזרות 1.0 Israel של Creative Commons. Creative Commons License
by TwitterButton.com