September 24, 2005

Crumble Cheesecake עוגת גבינה ופירורים של אסם

Crumble Cheesecake עוגת גבינה ופירורים של אסם
 
Crumble Cheesecake It's a long story.. I'll make It shorter..
We have here, in Israel a pasta fectory, It's the old and good: OSEM אוסם
OSEM makes pasta,soups,and some other things..
Years ago,when I was a child.. everyone knew, that he/she have to send OSEM, 3 or 5 empty packages of some products, and you can get a nice booklet, full of recipes, and how to use OSEM products.. So we send the packages..
SO , here you can see No. 3 booklet,full with cake and cookies Recipes.
This cake is also made from that booklet.
Dough:
225 gr soft butter
3/4 cup sugar (or 1 cup )
1 egg (a big one)
525 gr all purpose flour
1 TB baking powder (=10gr)1 ts vanilla
Filling:
1 kg cheese (I use 5% cheese)
6 TB cornflour
1 ts vanilla
1 egg
1 cup sugar
(grated lemon rind and raisins ,I didn't add them..)
H O W
Preheat oven to 350F( 180c).
Mix all dough Ingredients to make the dough(add drops of water if you need)
Put the dough in the refrigerator for 1/2 hour.
Half the dough.
One half press into the baking Tin,mix all the filling Ingredients,
put the filling on the dough in the Tin..
Grade the other half on the cheese filling,arange crumbles nicely :-)
Bake for 40 min.






 


making the filling...
the dough is ready

Making the dough..

עוגת גבינה ופירורים - מקור: חוברת אוסם מס' 3
לתבנית מלבנית גדולה -קטנה קצת מהתבנית של התנור
החומרים
מאתיים עשרים וחמישה גרם חמאה רכה
כוס סוכר -שמתי 3/4 כוס
שקית סוכר וניל -שמתי קצת תמצית וניל
ביצה מס’ 1
חמש מאות עשרים וחמש גרם קמח תופח = קמח רגיל +אפיון אחד =2.5 כפיות אבקה

מלית
ק"ג גבינה לבנה - שמתי גבינת סקי 5%
שש כפות כפות קורנפלור (או אבקת פודינג וניל) -- שמתי קורנפלור+תמצית וניל
ביצה
כוס סוכר
קליפת לימון מגוררת
חמישים גרם צימוקים (לא חובה), אז ויתרתי הפעם
אופן ההכנה:

לערבב את כל מרכיבי הבצק לקבלת בצק אחיד. להכניס לקרור לחצי שעה .(הוספתי טיפונת מים שסייעו לי לאחר את הבצק)
לחלק את הבצק ל- 2 חלקים
במחצית אחת לרפד תבנית בגובה 1/2 ס"מ. לשים מעל את מלית הגבינה
את המחצית השניה לגרד במגרדת גסה על גבי המילוי עד שהפרורים יכסו את פני השטח.
לאפות בחום בינוני משך 30 עד 40 דקות . אפיתי 40 דקות ב180

3 comments:

Papilles et Pupilles said...

Waow !! It's wonderful !

Anonymous said...

Shalom! I was just in Israel for 5months and loved this cheesecake...you dont find this soft style in the states much. I am wondering what "soft cheese" would translate to in the states, sour cream perhaps? I would like to make this but am unsure what kind of cheese to use.

Thanks so much ,it looks delicious!

Chanita Harel חני הראל said...

Shalom and welcome !
Maybe ricotta cheese mixed with sour cream should be good,
will you try this recipe in a small bakind dish (half amount)and let me know.
Thanks for visiting :-)

Creative Commons License
יצירה זו מופצת תחת רישיון ייחוס-שימוש לא מסחרי-איסור יצירות נגזרות 1.0 Israel של Creative Commons. Creative Commons License
by TwitterButton.com