February 25, 2006

"bejgli" - Walnut and Poppy Seed Rolls From Hungary

This Recipe is from the Book-Hungary (Culinaria) , I bake those rolls for years ,as we love them very much, here are some more versions for this cake:
* Diós és Mákos kalács (bejgli) - Walnut and Poppy Seed Milk Bread
* One more recipe + recipe from Hungary + this.

Dios es makos beigli גלילות פרג ואגוזים מהונגריה
makes 4 rolls
For the dough:
1 ts sugar
1/2 cup=120 ml milk
15 g compressed yeast
1/3 cup =50 gr confectioner's sugar
500 gr flour
200 gr butter (or 100 gr butter+100 gr lard)
2 eggs
1 ts grated lemon zest
(pinch of salt)
1 TB vanilla sugar
For the nut filling:
1/2 cup milk= 100 ml
100 ge superfine sugar
1 TB vanilla sugar
1 ts grated lemon zest
3 TB raisins (=30 gr)
pinch of cinnamon
250 gr ground nuts
3-4 TB honey [or 1-2 apples or 2-3 apricot jam]
For the poppy seed filing:

1/2 cup milk =100 ml
250 gr confectioner's sugar
1 TB vanilla sugar
250 gr ground poppy seeds
3 TB raisins (=30 gr)
1 ts lemon zest
4 TB honey

1 egg yolk for glazing
Disolve the sugar in the lukewarm milk, then add the yeast. mix the remaining dough ingredients with the yeast mixture, and knead thoroughly.
Cover the dough and leave to rise for 30 minutes.
To make the nut filling-put the milk in a pan with the sugar and vanilla and bring to a boil. add the lemon zest, raisins, cinnamon,nuts and honey (or peeled, grated apple or apricot jam)
For the poppy seed filling -mix the milk with the confectioner's sugar and vanilla, bring to the boil and add the poppy seeds and raisins. simmer for a few minutes, stirring constantly, then remove from the heat and stir in the lemon zest and honey.
Divide the dough into 4 ,and roll out each piece into 12 X 14 inches (30X 35 cm).
spread the dough with the nut or poppy seed filling and roll up lengthwise,ensuring that the rolls remain firm.
Grease a baking sheet and carefully tranfer the rolls onto the sheet and brush with egg yolk.
Bake in a preheated - 350 F (180c) oven until golden brown (30 minutes +-).
remove when cool.Yes, egg yolk makes the rolls yellow.

Poopy seed filling..

The dough and the nut filling..

The Legend Of Mozart + Music + Sonatas For Piano + VIDEO

גלילות פרג או אגוזים הונגריות
Rain Forest Sounds
Nice Presentations - The World + Israel

Playing Now on the radio - I love this song :

It isn't the way that you look
And it isn't the way that you talk
It isn't the things that you say or do
Make me want you so
It is nothing to do with the wine
Or the music that's flooding my mind
Full song - Here

Mom's recipe Cards [1970- Leumi Bank, Sheraton Hotel recipes]
Cameo Cake - Here
Chef simon- Here + Recipes
Clifford A. Wright Recipes - Here
Greedy Goose Blog - Here
Recipes from Romenia - Here [I can understand all ingredients only..]
yehoram gaon - An Israeli singer "..he was in Paris and Roma.. but there is No Place like home- here in Israel .."
Digital Cameras - Here [I use Canon Powershot A510 ]
How to build a
"Biscuit City"

רולדת פרג/אגוזים הונגרית

הכמות:4 גלילות

כפית סוכר
מאה עשרים מ"ל חלב
חמישה עשר גרם שמרים יבשים
חמישים גרם אבקת סוכר
חמש מאות גרם קמח לבן
מאתיים גרם חמאה
שתי ביצים
מעט קליפת לימון מגוררת
כף סוכר וניל

:למלית אגוזים
מאה מ"ל חלב
מאה גרם סוכר דק או אבקה
כף סוכר וניל
מעט ק.לימון
שלושים גרם צימוקים
קורט קינמון
מאתיים וחמישים גרם אגוזים טחונים
שלוש עד ארבע כפות דבש או ריבת משמש

למלית פרג
מאה מ"ל חלב
מאתיים וחמישים גרם אבקת סוכר
כף סוכר וניל
מאתיים וחמישים גרם פרג טחון
שלושים גרם צימוקים
קליפת לימון מגוררת
ארבע כפות דבש

ביצה או חלמון לזיגוג הרולדות לפני האפייה

להמיס סוכר בחלב פושר,להוסיף שמרים
להוסיף יתר מרכיבי בצק וללוש לבצק גמיש
להתפיח כ- 30 דקות

למלית אגוזים
להרתיח חלב+סוכר+ס.וניל.להוסיף ק. לימון,צימוקים,קינמון,אגוזים ודבש

למלית פרג
לערבב חלב+סוכרים ולהביא לרתיחה
להוסיף פרג וצימוקים. להרתיח מספר דקות בבחישה
להסיר מהאש, להוסיף דבש וק.לימון

הכנת הגלילות
לחלק את הבצק ל- 4 חלקים
.לרדד כל חלק למידות 30 על 35 ס"מ
למרוח מחצית מכל מלית על כל רבע, לגלגל מהצד הארוךלהניח בתבניות, למרוח בביצה
לאפות בחום בינוני עד שזהוב
לבזוק אבקת סוכר לאחר צינון


Rosa's Yummy Yums said...

Mmmh, I love those poppy seed rolls! Yours look very fine...

ostwestwind said...

Great, you weighed the cups!

chanit said...

I'm glad you love them too ;-)
How do you call them, is it the same name?
Thanks for your comment.

Thank you, this time the Book weighe the cup..
I remember your small scale with the red apple.. I'm looking for this one here too ;-)

Rosa's Yummy Yums said...

In fact I always called them "Hungarian poppy seed rolls"...

chanit said...

:-) + :-)

Joseph said...

I've been looking for this recipe everywhere! It was my favourite childhood dessert. Thank you very much!

chanit said...

Hi joseph and Welcome !
I'm glad for you, thank you for your comment and visit . :-)

Related Posts with Thumbnails
Creative Commons License
יצירה זו מופצת תחת רישיון ייחוס-שימוש לא מסחרי-איסור יצירות נגזרות 1.0 Israel של Creative Commons. website counter Creative Commons License Subscribe in a reader Subscribe to My Mom's Recipes And More by Email
by TwitterButton.com