June 15, 2006

nohut ...נהוט -ומוס ואורז רומני


nohut,chick peas,hummus yes I know all are the same thing.We love chick peas, in any dish and I cook them every week now, more like a salad not as a hummus spread.
You can buy here, dry chich peas in 1/2 kg or 1 kg packages or cooked and frozen chick peas.. or canned chick peas , I'm not talking about hummus spread.. which you can buy in diferent tastes, and any amount.
Anyway eating chick peas is filling and healthy..
Strange or not.. but ask my dad about Nohut .. I'm sure he'll smile and
ask if he can get some... nohut (נהוט)like the rice - chick peas dish was cooked by dad's mom, when he was a kid in Romania, many years ago, I think it depends in which area you're born in romania because of mom didn't know this dish, and she was born there too.. :-)
Ok, we want to eat nohut today.. lets cook it first - I'll write here 'mom's version' , there is no written recipe.
If you buy dry chick peas soak them in water for 12 - 24 hours.(above pic..)and then cook them in water, for few hours until soft. yes they have to be very soft,the next step.. is very short..
For 1 cup precooked chick peas you need 1/2 cup rice, about 2-3 TB sugar ,1/2 ts salt, honey(it's not a must), 2 TB oil and water to cover the chick peas.I know ,the quantity is for a small dish, but be sure first .. you like it. Mix and cook the 'nohut' covered for 20-30 minutes or until done.. that's it-isn't it easy? .And now if you don't use dry chick peas, you can get a quick dish in 20 minutes. It is best eaten warm or cold as a dessert or like a side-dish.


אז איך מבשלים נהוט ? נהוט שזה בעצם חומוס.. גם בטורקית זה מאכל רומני שכולל גרגרי חומוס שלם מבושל שעובר בישול נוסף עם אורז, קצת סוכר, מלח שמן קנולה ומים. לא מצאתי שפע מתכונים או איזכורים למאכל הזה ברשת. כשמצאתי, זה היה עשוי ביחס חומרים קצת שונה. בכל מקרה, השבוע זה הנסיון השני שלי עם נהוט, בכדי להגיע לתוצאה טובה יותר מלפני יומיים -
מומלץ להתחיל בכמויות קטנות, במידה ולא מכירים את הטעם. להשרות כוס מדידה של גרגירי חומוס למשך 12 או 24 שעות במים, ללא שום תוסף. לבשל את החומוס בהרבה מים עד שממש רכים. לא לסנן ולא לשטוף אלא באותו הסיר, בגודל בינוני להמשיך לבשל את הנהוט, במידה ולא נותרו מספיק מים בכדי לכסות טוב, טוב את החומוס יש להוסיף עוד מים רותחים, להוסיף סוכר לפי הטעם, בערך 2 או 3 כפות, יש המוסיפים גם דבש, (תכף אנסה עם דבש) להוסיף מעט מלח, חצי כפית בערך וקצת שמן קנולה, לערבב ולכסות את הסיר, לבשל כ- 20 או 30 דקות עד שמוכן, לטעום תיבול כמובן
כמובן שאם משתמשים בחומוס מבושל קפוא או מקופסא חסכתם זמן .. אבל - אני לא בעד קיצורי דרך. בתאבון
אגב, טעם חמים וכמובן קר מהמקרר, משביע מאוד וטוב כתוספת או כמנה אחרונה
מתכון שלם שלי בעברית להכנת נהוטמבקשת בהזדמנות זו להודות למטעמים - פורטל האוכל הישראלי ,תודה חברים הסמקתי ,לא כמו המשקפיים אבל בכל זאת,אשמח מאוד אם תבקרו ,אותי פה וגם אם תגיבו, בכל מקרה אני מבקרת אצלכם בקביעות ובעונג רב :-)
:-) ותודה למטעמים על האיזכור הנפלא הזה, חושבת שזה אוצר,אבקר בהמשך


2 comments:

wheresmymind said...

I love hummus...though I don't really like the way my wife makes it ;) Shhhh...that's a secret ;)

Chanita Harel חני הראל said...

Jeff.. you like hummus like us.. ?!my mom told me she has an easy recipe for hummus, so please let me know if you need it ;)
Thanks again and always - for your comments :-)

Creative Commons License
יצירה זו מופצת תחת רישיון ייחוס-שימוש לא מסחרי-איסור יצירות נגזרות 1.0 Israel של Creative Commons. Creative Commons License
by TwitterButton.com