January 21, 2007

Mixed vergetable Pickle ירקות מעורבים כבושים

Friday was a day full of vegetables ..as I love - fresh and healthy ; Let's start with 2 new recipes :Macedoine de Legumes Confits which is - Mixed vergetable Pickle (I double the quantity,so I use an 4 liter jar) and than Pink turnip pickle ["Left" in Hebrew means- turnip] both are wonderful,I put the jars in my kitchen, not in the sun, and after 5 days, there were 'ready to eat' ! :-)

















Macedoine de Legumes Confits- Mixed vergetable Pickle -חמוצים מעורבים במי מלח לפי קלודיה רודן/Claudia Roden-The book of jewish food
"Have an exciting selection of vegetables ; choose from the following :carrots,cauliflower,turnips,cabbage ,celery ,red sweet and hot pepper ,(snow peas,green peas...)
Wash the vegetables and cut them into bite size pieces or leave them whole if very small.

About 1 kg (2lb) will fit into a 2-liter (31/2 pint) jar.pack them very tightly in the jar with about 3 sliced garlic, a few celery leaves and 2 bay leaves. For a brine alone:in a pan put 1 liter(13/4 pints)of water, add 3 TB of salt, 1 TB of black peppercorns (and 1 TB of coriander seeds which I didn't add) Bring to the boil and simmer 3-4 minutes, then pour immediatly over the vegetables in the jar. wait until they cool before closing the jar.keep in cool place (as I wrote, I put the jar in the kitchen for 5 days) - Wonderful !!
 
















1 kg turnips (=2lb)1 beetroot, row (or cooked),peeled and cut in slices
3 or 4 garlic cloves, cut into slices
850 ml water(=11/2 pints)
3-4 TB red or white wine vingar
2 1/2 TB salt
Peel the turnip,cut in half or quarters and put them in a jar interspersed with the slices of beetroot and garlic.in a pan bring the water,vinegar and salt to the boil,stirring to dissolve the salt.then pour over the turnips.let cool before closing the jar.(on left are my pink turnips after 5 days,still half crisp..)


a day later -not ready to eat yet - 22.1.07 [can you see the bubbles? in the water..]

* above :2 days later - 21.1.07 [look at the water...]

* above:Friday 19.1.07


* New pickles : turnip and beet / Mix vegetables in salty water
 
Sospiri e Désirs (Sighs and Desires)-a Sicilian almond pastry
 
* A very rich vegetables soup (3-4 Liter)
 
* starting to cook - a chicken soup (8 Liter )
 
* ful with olive oil (soaking the ful more than a day+cooking for hours !)
Reading ..*
* Courgette and Potato Cakes with Mint and Feta Cheese
* Fresh Peach Melba Cheesecake - a wonderful cake (I've baked it 3 years ago)
* Zorra's wonderful Baci +her Snowballs + more of her "Recipes and entries in English" - yummy !
* "Foodblog: Swisskaese - The Israeli Table, Not Just Felafel and Orange Juice" - Here
* השאור שבעיסה - מכינים לחם מחמצת במטבח הביתי
* סרטים של הכנת לחם אורגני טבעי ובריא בבית* Drying Sourdough Starter For Long Term Storage
here /Ms. Adventures in Italy
The world's smallest and most wondrous works of art - willard wigan

נושא : יש חמוצים אז יש כבר מה לאכול.. למי ששאל על החמוצים
לשמחתי החמוצים הצליחו ונכנסו עכשיו למקרר, לאחר 5 ימי שהייה במטבח על השיש

ירקות מעורבים כבושים / קלודיה רודן

להכין ירקות יפים למשל: גזר, כרוב, כרובית, לפת, עלי סלרי, גמבה, פלפל אדום חריף
לרחוץ /לקלף את הירקות ולחתוך אותם לגודל נגיסה .. במידה וקטנים ניתן לא לחתוך אותם
לק"ג ירקות חתוכים יש להשתמש בצינצנת 2 ליטר (אני הכפלתי את הכמויות ובהתאם את הצינצנת, השתמשתי בצינצנת תוצרת איטליה עם וואקום
לשים את הירקות החתוכים לתוך הצינצנת במהודק, שכבות שכבות. בינהם לשים עלי סלרי (אני שמה גם גבעולי סלרי), 3 שיני שום חתוכות ו- 2 עלי דפנה
בסיר לבשל
ליטר מים ו- 3 כפות מדידה של מלח רגיל, להוסיף 1 כף פלפל אנגלי (ולמי שרוצה כף של זרעוני כוסברה), להביא לרתיחה ולבשל 3- 4 דקות
לצקת מיד על הירקות בצינצנת -לוודא שצינצנת עמידה במים רותחים
לצנן לפני סגירת הצינצנת, לאחסן במקום מוצל עד שמוכן (לי לקח 5 ימים
קל הכנה וטעים מאוד
Torshi Left - Pink Turnip Pickle -לפת וסלק מוחמצים/Claudia Roden-The book of jewish food
"This is the most popular pickle among families from Egypte,Syria and Lebanon.A beetroot gives it shades of pink.."
For good luck - please click on the pic..

3 comments:

Anonymous said...

Yay! Welcome to the World Nutella Day party - I hope you participate!

burekaboy — said...

נוטלה, ממש דבר ישראלי - נכון? זה רק משנה הזאת שאני יכול לאכול את זה אבל רק מנות בכפית ובזהירות

ALLERGIES :(

Chanita Harel חני הראל said...

sher thank you ! ;)
I made them again, but less peppercorns were needed..


Thank you Ms Adventures in Italy ;)

הי , היי
אנו לא אכלני נוטלה פה, אבל משתמשת מעט במאפים, וניסויים אחרים במטבי,תודה על תגובתך
:-)

Creative Commons License
יצירה זו מופצת תחת רישיון ייחוס-שימוש לא מסחרי-איסור יצירות נגזרות 1.0 Israel של Creative Commons. Creative Commons License
by TwitterButton.com