September 19, 2007

Fougasse with provencal herbs **לחם בסגנון פרובאנס

Yes, the Autumn (Stav in Hebrew) is here, I can feel it ..I can smell it ..it's getting cooler .. less humidity, the days are shorter.. and yes you can buy krembo (+here) now.. :-)
Passing by the market yesterday I took only 2 photos : The Huge pumpkins
and the Red ,red peppers
This French Bread is SO good !
















Fougasse with provencal herbs
Bon Appétit May 1999 (FOUGASSE AUX HERBESDE PROVENCE)
Makes 2


1 1/2 cups warm water (105°F. to 115°F.)
1 teaspoon dry yeast
4 cups (about) unbleached all purpose flour
2 tablespoons dried herbes de Provence
2 teaspoons fine sea salt
4 tablespoons olive oil
Yellow cornmeal

Pour 1 1/2 cups warm water into large bowl; sprinkle yeast over. Let stand until yeast dissolves, about 10 minutes. Stir in 1 cup flour, 1 tablespoon herbes de Provence and sea salt, then 2 tablespoons oil until well blended. Mix in enough flour, 1 cup at a time, to form thick and slightly sticky dough.
Turn dough out onto lightly floured work surface; knead until smooth and elastic, about 5 minutes. Form into ball. Oil large bowl. Add dough; turn to coat. Cover bowl with plastic wrap, then towel.

Let rise in warm draft-free area until doubled, about 1 hour.

Position 1 rack in center and 1 rack in top third of oven and preheat to 450°F. Sprinkle 2 baking sheets generously with cornmeal. Punch dough down. Turn out onto floured surface; divide in half.

Press out each half to 11x8-inch irregularly shaped oval. Transfer to prepared baking sheets.
Brush each oval with 1 tablespoon oil.
Sprinkle each with 1 1/2 teaspoons herbes de Provence. Using sharp knife, make several 2-inch-long cuts in each oval (do not cut through edges), spacing cuts evenly apart and cutting through dough to work surface. Pull dough apart at cuts to create openings. Cover loosely with plastic; let rise in warm draft-free area until slightly puffed, about 20 minutes.

Place dough in oven. Immediately pour about 1/4 cup water onto bottom of oven, creating steam.

Bake breads until golden on top and slightly crisp on bottom, switching sheets between racks and turning front of each sheet to back of oven halfway through baking, about 18 minutes.
Transfer sheets to racks; cool breads 10 minutes.
Serve warm or at room temperature.
Full recipe is here + print the recipe



Nothing was left from my 'Herbes de Provence '..
אני רוצה להודות לציפי, שבזכות הפוסט שלה על הסעודה במסעדת בינג'מין סגל, ובין היתר הוזכר הלחם בסגנון פרובאנס שהוגש להם, הכנתי את הלחם הזה. ציפי צרפה קישור למתכון שנראה לה טוב, והלכתי עם ההמלצה שלה- הלחם הזה כל כך קל להכנה, נאה למראה וטעים באופן בלתי רגיל.אז שעות ספורות לפני כניסת יום כיפור עוד הצלחתי לאפות את שתי הכיכרות.אגב, כשפתחתי את המתכון של אפיקוריוס לא נפתחה לי התמונה,ועכשיו כן..אז מתברר שלא חתכתי מספיק חתכים לפני האפייה, צריך יותר חתכים ,אז בפעם הבאה.. וזה טעים גם ככה .כייף לנו ,אז -תודה

עידכון מיום שבת: עכשיו מתברר שיש לי את המגזין המודפס מחודש מאי 1999,בו התפרסם לראשונה המתכון, איזה יופי , אני הולכת להזכר בכל המטעמים האהובים שבחוברת , זה גיליון אוסף מקסים למטעמי פרובאנס

לחם בסגנון פרובאנס/מגזין בון אפטיט על פרובאנס-1999
ל- 2 כיכרות גדולות

כוס וחצי מים חמימים
כפית שמרים יבשים
ארבע כוסות קמח רגיל = 560 גרם קמח
שתי כפות תבלין יבש של הרב דה פרובאנס- אני השתמשתי בתבלין שרכשנו בפריז ונגמר
שתי כפיות מלח
ארבע כפות שמן זית
מעט קמח תירס


להמיס את השמרים לתוך המים, לערבב ולהניח ל-10 דקות
להוסיף לתערובת השמרים כוס קמח אחת, כף מהתבלין היבש, מלח, 2 כפות מהשמן, לבחוש היטב.אפשר במיקסר
להוסיף את יתרת הקמח, כוס אחת בכל פעם, לערבב, במיקסר עד קבלת בצק טיפה דביק
ללוש את הבצק 5 דקות, אל תספרו לאף אחד,אבל אני לשה אותו עם המיקסר..ליצור כדור, להעביר לקערה משומנת, לכסות ,ולהתפיח עד שכפול בנפח, כשעה
לחמם תנור לחום גבוה של 230 מעלות
לרפד 2 תבניות בנייר אפייה ולפזר קמח תירס. אני אפיתי את שתי הכיכרות בתבנית אחת , לכן יצאו מעט פכוסות וטיפה עבות מהרצוי, למרות הטעם המצויין
להכות בבצק, להוצאת האויר מהתפיחה,להעביר למשטח מקומח, לחלק ל-2 חלקים שווים
לרדד ולמתוח כל חלק לצורת אובל בגודל 28 ס"מ אורך, על 20 ס"מ רוחב
להעביר לתבנית אחת הכי גדולה של התנור את 2 הכיכרות או ל-2 תבניות נפרדות
כל כיכר להבריש בכף שמן זית ולפזר כפית וחצי מהתבלין
בעזרת סכין חדה לחתוך מספר חתכים באורך 5 ס"מ עד לעומקו של הבצק, כלומר עד שרואים את נייר האפייה, מתחת. ליצור גם 2 חתכים מופרדים לאורך הבצק, כמו עמוד שידרה מחולק לשניים- מה שאני לא עשיתי בטעות ..למתוח את החתכים ולהרחיבם כמו בתמונה
לכסות את בכיכרות ולהתפיח 20 דקות, בזמן זה התנור מתחמם
לשים בתחתית התנור תבנית קטנה עם רבע כוס מים, להכניס את תבנית האפיה ולאפות בתנור החם כ- 20 דקות
לצנן את הלחם משך 10 דקות ולהגיש חם או בטמפרטורת החדר
הלחם הזה נפלא, אולי תודו לי על המתכון , וזאת במידה ותעזבו עכשיו הכל.. ותרוצו להכין- תענוג של הכנה ועוד יותר באכילה
אגב, אם תחשבו ..כמוני,את משך הזמן מרגע הכנת בצק הלחם ועד אכילתו, לא תגיעו ליותר מ-120 דקות
 
Chanita Harel© כל הזכויות שמורות על תכנים ותמונות שלנו התפרסם היום בבלוג האוכל של חניתה הראל ורן This content belongs to Chanita Harel at My Mom’s Recipes And More. All writing and photography copyright © 2005-2010 unless otherwise indicated. All rights reserved.http://momsrecipesandmore.blogspot.com

4 comments:

Thistlemoon said...

Wow those are some BIG pumpkins! They look like the white sugar pumpkins we used to get when we lived in New England - which are great for making fall pumpkin pies! Yummy!

Welcome to The Foodie Blogroll!

Chanita Harel חני הראל said...

jenn
Thank you for visiting and for adding my Blog to the Foodie Blogroll !! :-)

Anonymous said...

I love fougasse. This comes to my baking-list!

Chanita Harel חני הראל said...

Thank you zorra ! :-)

Creative Commons License
יצירה זו מופצת תחת רישיון ייחוס-שימוש לא מסחרי-איסור יצירות נגזרות 1.0 Israel של Creative Commons. Creative Commons License
by TwitterButton.com