July 14, 2006

Gateau Di Patate - Neapolitan potato cake + Lemon Squares **


As we love potatoes and Italian food too,you can always find lot of potatoes here, and a nice collection of Italian cookbooks as well ..Italian Food is very popular here, in Israel. when you bake this 'cake' like dish , add salad and any cold drink..and you have a nice meal for 6 or more.. This recipe is from one of my favorites Cookbook:The Classic Italian Cookbook by Julia Della Croce [RD press 1996].+ [we love this Focaccia from the same cookbook] -"This Neapolitan treatment of potatoes produces a layer "cake" of sorts.
Gateau Di Patate
1.5 kg (=3lb)potatoes,scrubbed but unpeeled
125 gr butter(I use 100gr)
1 cup (=250ml) warm milk
2 eggs ,lightly beaten
3 TB grated parmesan (or pecorino)
5 TB bread crumbs,lightly toasted
250 g(=8oz) mozzarela, diced (I use 200 gr)
125 gr (=4oz) Italian salami, finely diced (or prosciutto)
paprika
H O W
1. Preheat the oven to 180C (350F)
2. Boil the potatoes until tender, drain.when they have cooled slightly, peel and mush them.Mix in the butter, milk, eggs and 1TB of grated cheese.
3. Butter a baking dish (I use 9X13 in dish) ,spinkle in half of the bread crumbs.
4. Spoon half of the potato mixture into the dish,spreading it evently. Top with the mozzarella, 1TB of grated cheese, and the salami, then cover with the rest of the potato.
5. Sprinkle the top with the leftover bread crumbs, the final TB of grated cheese, and a little paprika. Bake for 30 minutes.If the top isn't golden brown bake for 10 minutes more (or place the dish under the broiler for few minutes.Let rest for 10 minutes, then serve.













This cake was a very good surprise tonight :soft ,lemony with nuts..I'm sure I'll bake this one again !






















Lemon Squares מרובעיות לימון/ K.D.S (with a change)
Preheat oven to 400F (200C)
sift together:
1 1/2 cups AP flour
1/2 ts salt
1/4 ts baking powder

Beat 3 egg whites until sost mounds form.
add 1 cup sugar a little at a time and beat untill stiff.
Cream together:
1/4 lb (=120 gr) soft butter
2/3 cup sugar

H O W
Add 3 egg yolks one at a time.
add dry ingredients alternately with 1/3 cup lemon juice and blend well.
stir in 2 ts lemon rind and 1/2 cup chopped nuts.
Fold in beaten egg whites.
pour into 9X13 in. tin.
Bake in 400F oven for 25 minutes.
cool slightly and cut into squares.(you can ice with thin lemon icing) .

Gateau Di Patate-מאפה ת"פ נפוליטני
החומרים
קילו וחצי ק"ג תפוחי אדמה,מנוקים, בלתי קלופים
מאה עשרים וחמש גרם חמאה לא מלוחה
מאתיים וחמישים מ"ל חלב חם =1 כוס
שתי ביצים טרופות קל
שלוש כפות גבינת פרמזן או פיקורינו מגוררת
חמש כפות פירורי לחם 'מוצנמים' toasted
מאתיים וחמישים גרם מוצרלה בקוביות
מאה עשרים וחמש גרם סלמי איטלקי או prosciutto בקוביות
פפריקה מתוקה


ההכנה
לחמם תנור ל 180
לבשל את ת"פ עד שרכים, לסנן. כשהצטננו מעט, לקלף ולמעוך למחית חלקה
להוסיף למחית, חמאה, חלב, ביצים ו-1 כף גבינה מגוררת פרמזן
לשמן תבנית בחמאה. לפזר לתוכה מחצית מפרורי הלחם
לצקת מחצית מכמות תערובת הת"פ לתבנית וליישר
לכסות במוצרלה ,1 כף פרמזן והנקניק
לכסות במחצית שנייה של ת"פ
לפזר למעלה את יתרת הפרורים, יתרת הגבינה המגוררת, ומעט פפריקה
לאפות כ- 30 דקות
אם המאפה לא זהוב מספיק, ניתן לשים בגריל למספר דקות
להניח את המאפה ל  10 דקות לפני ההגשה
תרגמתי מספרה האיטלקי הנפלא של

 JULIA DELLA CROCE

4 comments:

wheresmymind said...

Those lemon squares look divine!!

Chanita Harel חני הראל said...

Thank you !

Anonymous said...

I think I could live on potato recipes like this one. I make something similar that we call hashbrown casserole. It's such a perfect comfort food: creamy and satisfying. Looks yummy.

Chanita Harel חני הראל said...

glenna, thank you
Never eat hashbrown casseroles,I have to try it some day.
Potatoes are one of my comfort foods too ;)

Creative Commons License
יצירה זו מופצת תחת רישיון ייחוס-שימוש לא מסחרי-איסור יצירות נגזרות 1.0 Israel של Creative Commons. Creative Commons License
by TwitterButton.com