February 19, 2007

בצק דניש Danish Pastry.

בצק דניש Danish Pastry

Danish Pastry.. I'm not sure if this recipe is the real or the original recipe ..but I use to bake this dough when I was 20 years old and not so much later.. ; An Hebrew Israeli-Danish Blog (not a food Blog)inspired me lately.. cutting the dough like a ' Windmill'-like this one was funny and the most beautiful shape then the others, even you get less cakes this way ...and please don't over bake your cakes like I did , 12 minutes on high temp. is good ; I think this version is low fat ,all other Danish Pastry recipes include more butter and less flour.. ;-(

Danish Pastry Dough - בצק דניש 
Based on Time Life Desserts CookBook in Hebrew-1975
For the dough:
1/2 cup lukewarm water
10 gr dry yeast or 30 gr fresh
1/2 cup sugar
4-5 cups AP flour (I use 4.5 cups+-=630 gr flour)
1/2 cups cold milk
15-20gr soft butter
2 eggs
1/2 ts salt
1/4 ts cardamom (Ididn't use it)

1 ts vanilla
-------
200 gr butter (cut into 50 gr)
For the egg wash:1 egg white +1 ts water - spread this wash on the dough, after rolling it
------
How:
Mix the yeast with the -water,1 ts sugar and 1 TB flour, let rise for 5 minutes.Put 4 cups flour in your mixer bowl, make a hole in the center and add:yeast mixture,milk,1 TS soft butter,salt,eggs and spices.Knead for few minutes until soft and smooth dough; cover , let rest in the refrigerator for 30 minutes.Divide the dough to - 4 parts. On a floured surface roll each part very thin, Place 50 gr butter in the center of each part (1/4 dough). Fold the ends of the dough in towards the center, forming a package .. repeat with the other 3 parts, refrigerat for 20 minutes.On a floured surface roll each quarter thin , than fold until 2/3 and once again the other 1/3 over,form a small package , cover and chill again . Repeat 3 more times , chill every time for 30 minutes, than chill for 2 hours. you can now roll and fill every part with jam or chesse or nuts as you like. Let the dough rise (after shaping) for 30-40 minutes; Bake in a hot oven - 200C for 12+- minutes; Please don't over bake the dough as I did.. More recipes : Danish Dough /Recipe Courtesy of Emeril Lagasse --- Homemade Danish Pastry/Dessertsfirst --- Danish Pastry(Spandauer) ---Danish pastry/foodiesite+ Here ---Danish Pastry with Filling Variations/recipe-recipes-message-board --- BLUEBERRY CHEESE DANISH PASTRIES and more...


דניש ,בצק שמרים עלים דני Shaping III

Shaping II
Shaping I
Making The Dough










הבאתי פה בצק דניש בגירסאת הלייט שלו שאינה עתירת שומן.דרושות מספר שעות של הכנה של הבצק,אז אם מתחשק לכם לקפל ולרדד - זה בשבילכם. המתכון בעברית למעלה. הערות: מומלץ להכין את הבצק הבסיסי לפני הוספת חמאה במיקסר..לרדד דק לאחר כל קיפול לעטוף בנייר שעוה- סנדוויץ ולשים בשקית ולמקרר.בסופו של עניין מתקבל בצק מצויין שקל מאוד לרדד לכל גודל וצורה. הכנתי בשלושה אופנים ואת הרבע האחרון נתתי לאימי שהכינה 2 רולדות גבינה מתוקות שטרם זללתי. מרבע בצק ראשון הכנתי כרוכיות עם סוכר, אגוזים,קינמון- למרוח קודם את הבצק בחלבון טרוף בכפית מים.רבע שני הוכן כקרניים קטנות שעליהן מרחתי חלבון ופיזרתי סוכר וניל מפריז. הרבע השלישי היה הכי יפה, גם אם אפוי מידיי- שבשבות ממולאות ריבה, הפעם ריבת תפוז וזנגויל.אל תצחקו ממני, אבל לא זכרתי את צורת הקיפול של השבשבת אז הכנתי דגם מנייר..,אז לכם יש תמונה ,חסכתי לכם את הדגם
בצק שמרים עלים דני
החומרים
חצי כוס מים פושרים
שלושים גרם שמרים טריים שמרית בשקית
חצי כוס סוכר
חמש עד שש כוסות קמח רגיל
חצי כוס חלב קר
כף גרם חמאה רכה
שתי ביצים
חצי כפית מלח
כפית תמצית וניל מקורמיק
קליפת לימון מגוררת
לקיפול: מאתיים גרם חמאה

:ההכנה
.לערבב שמרים + מים + כפית סוכר + כף קמח לעיסה
.להתפיח מס' דקות
.לשים בקערה : 4 כוסות קמח, ליצור גומה ולהכניס
.תעורבת שמרים,חלב, סוכר,כף חמאה,מלח ,ביצים ווניל
.ללוש הכל לבצק רך וחלק.(להוסיף קמח לפי הצורך
.לכסות ולצנן 30 דקות
.להוציא, להניח על קרש, לחלק ל - 4 חלקים שווים
.לקמח משטח עבודה
.(לחלק החמאה ל- 4 חתיכות (50 גרם כל אחת
.לרדד כל פעם עלה אחד, עד דק
לשים במרכז העלה חתיכת חמאה, לקפל את הבצק בכדי לסגור היטב את השומן לצנן 20 דקות
רצוי כל רבע בצק להכין ולהכניס למקרר מכוסה
לרדד שוב כל רבע בצק ולקפל כל אחד פעמיים (פעם עד 2/3 ומעל זה את השליש האחרון
.לצנן 20 דקות
.לחזור על התהליך 3 פעמים
.לאחר הכל... לצנן לפחות שעתיים

* הבצק טוב להמון מילויים

* אין קיצורי דרך או תחליפים, להצלחה
* לגבי האפייה, לאחר המילוי, אין צורך להתפיח, ניתן למרוח את המאפה בחלבון ולזרות קצת סוכר לאפות בחום של 200 מעלות 15 דקות, להנמיך את החום ל - 180 ולאפות עוד 10 דקות
תלוי בגודל המאפים ובתנור

10 comments:

Sandra Le Petrin said...

hi chanit!
see how funny it is. 2 days ago i posted an announcement about a special scandinavian recipes to come.. and of course i'm going to post about danishes! but what's even funnier is that we will be posting about the same thing (although i don't think your recipe is the same..)at the same time.. only that i made my danishes 18 months ago but never manage to post!!!

Anonymous said...

Wow - These looks fantastic! The fact that you went through the process of pastry - whew! You get a vibrant thumbs up.

Chanita Harel חני הראל said...

Hi avital..
I'm sure your recipe is a real danishe ,I'm waiting ...
Thanks for visiting ! :-)

Rosa's Yummy Yums said...

Your Danish pastries look fabulous! You are courageous!
Until now, I have not ventured in that direction as I don't yet feel ready for such an adventure ;-P...

Viji said...

Hi Chanit, Interesting and and very nice presentation. Viji

Anonymous said...

I wish , I was half as good as you in pastries ....
You blog is pretty impressive in this matter.
I love those kinds of pastries...specialy filled with white cheese.

Chanita Harel חני הראל said...

Thank you rosa !
.. you realy need some hours to make this dough, but it's good,So I'll make it again - soon ;)

Chanita Harel חני הראל said...

chris ,
Thank you very much !! :-) :-)

Chanita Harel חני הראל said...

Thank you Vcuisine ! ;)

Chanita Harel חני הראל said...

Hi Anna and thank you !
I love the 'first Shaping' most of all the other... ;)

Creative Commons License
יצירה זו מופצת תחת רישיון ייחוס-שימוש לא מסחרי-איסור יצירות נגזרות 1.0 Israel של Creative Commons. Creative Commons License
by TwitterButton.com