May 24, 2007

**בורקס של אימא

Blogs I love/new links - come and visit them too:
* Marta is Italian, she was born in Piemonte, Italy ,and came to the US a little more than 2 years ago,her food Blog was born in 2006.Her Blog is about Italian food, food events,trips and much more. It's marta's Blog: An Italian in the US .Oh yes: please don't miss her 19 wonderful Bread recipes (I will try them all !), thank you marta :-)
* Paul and Freya are....Writing At The Kitchen Table -just here ,every post has a nice title, a story and a interesting recipe, I have lot of readind there !
* " What do you think is the Best Stuff in the world?" - read about it here
Mom's Bourekas - a low fat and a fantastic dough: מסעדת סלימי- ברחוב נחלת בנימין 80 תל אביב- המלצה על מסעדת הפועלים עם מטעמים פרסיים-המלצה טרייה מפורום האוכל של אורט, תודה על ההמלצה. נקרא מצויין - פה
בורקס של אמא שלי
mom's dough recipe for sweet or salty fillings: 4 cups AL flour mixed with 3/4 cup oil (not olive oil)+1 cup water. make a dough ,refrigerat it for 1/2 hour or more.divide the dough to 4, roll each part thin on an oiled surface, put any filling you like:potatoes, salty cheeses..roll tight, and bake at 350F (180c) for 20 minutes or until golden.serve warm or cold.

Zingerman’s Funky Chunky Dark Chocolate Cookies
/Saveur
1 2⁄3 cups all-purpose flour
3⁄4 tsp. baking soda
3⁄4 tsp. fine sea salt
2 vanilla beans
1⁄2 cup butter, at room temperature
1⁄2 cup firmly packed muscovado or dark brown sugar
(I use dark brown sugar)1⁄4 cup plus 2 tbsp. sugar
1 large egg
8 oz. dark chocolate, broken or chopped into bite-sized pieces
(I used 200 gr chocolate 70%)4 oz. walnut halves and pieces, toasted
H O W
1. Preheat oven to 350°.
2. In a small bowl, whisk together the flour, baking soda, and salt.
3. Split the vanilla beans lengthwise with a small, sharp knife. With the tip of a small spoon, scrape out the seeds into a large bowl (reserve the pods for another use). Add the butter and mix together. Stir in the sugars and egg until creamy. Gradually stir the flour mixture into the butter mixture until thoroughly combined, then stir in the chocolate pieces and nuts. Chill the dough for 10 minutes in the refrigerator.
4. Line two baking sheets with parchment paper. For each cookie, form 1⁄4 cup of the dough into a ball, then press out on the cookie sheet into a 3 1⁄2" round, about 1/4" thick. Place the rounds of cookie dough about 1 1⁄2" apart.
5. Bake, one sheet at a time, for 7–10 minutes (I baked them for 11-12 minutes), or until cookies are golden brown and baked through. Cool on the baking sheet for 1 minute, then transfer to a rack.
6. Serve hot or cool and store up to 2 weeks, although to keep them that long you may have to hide them as well.
* I've got 20 cookies , and believe me they are BIG enough
 
  עוגיות שוקולד ואגוזים, חצי רכות, מצויינות, השתמשתי בשוקולד 70 אחוז
וסוכר חום כהה, לאפות טיפה יותר מעשר דקות. קיבלתי 20 עוגיות ולא שתיים עשר
* Nice to find : Carmit's Blog : Rappyamhappy in English .
One more cheese is going to sleep in my refrigerator for a night
עוגיות שוקולד ואגוזים-העוגיות זכו להצלחה, הנה מגוון נוסף
כוס ושני שליש קמח רגיל
שלושה רבעים כפית סודה לשתיה
חצי כפית מלח
שתי כפיות תמצית וניל
מאה ועשרה גרם חמאה רכה
חצי כוס סוכר חום כהה או סוכר דמררה- שמתי הפעם סוכר חום כהה
רבע כוס + 2 כפות סוכר לבן
ביצה גדולה
מאתיים גרם שוקולד מריר שבור לחתיכות קטנות-שמתי הפעם שוקולד 70% ספלנדיד שקל לשבור אפילו ביד
מאה גרם אגוזים קצוצים

ההכנה
לחמם תנור לחום בינוני
לרפד תבנית גדולה בנייר אפייה
בקערה קטנה לערבב קמח+סודה לשתיה ומלח
בקערה גדולה לטרוף חמאה, וניל, 2 סוגי סוכר, להוסיף ביצה
להוסיף תערובת קמח לתערובת חמאה לערבב היטב. להוסיף שברי שוקולד ואגוזים קצוצים. לערבב ליצירת בצק. לצנן 10 דקות במקרר
בעזרת כף ליטול כמות מהבצק לשטח מעט ביד ולהניח על נייר האפייה במרחקים
לאפות בתנור החם (חום בינוני) כ- 10 דקות (תלוי בתנור, אפיתי כ-11 דקות ). לקרר בתבנית דקה או שתיים לפני שמוציאים
העוגיות מתקשות ומרקמן הן חצי רכות חצי קשות וטעימות מאוד
לאחסן בכלי אטום עד שבועיים
הערה:במקור מתקבלות מכמות זו -12 עוגיות, לי התקבלו – 20 עוגיות

2 comments:

chemcookit said...

Hey Chanit!
Thank you so much! I feel really honored to be in your list :) - it's funny, right before coming here I added you to my favorite blogs too :)
I'm going to try many of your recipes too!
Take care and keep in blog-touch :)

Marta

Chanita Harel חני הראל said...

Marta ,
Thanks for your comment,
I'm sure will be in blog-tough :-)

Creative Commons License
יצירה זו מופצת תחת רישיון ייחוס-שימוש לא מסחרי-איסור יצירות נגזרות 1.0 Israel של Creative Commons. Creative Commons License
by TwitterButton.com