May 19, 2007

פיתות זעתר Greek Cinnamon rings , Za'atar Flatbread














Za'atar Flatbread
/King Arthur Flour Za'atar,
Lemon And Oil Topping
1/4 cup za'atar spice
1/2 teaspoon kosher salt
juice of two lemons, about 1/2 cup juice (I use only 1 lemon)
3/4 cup extra-virgin olive oil (I use onlr1/3 cup oil)Bread
1 tablespoon instant yeast
2 cups lukewarm water (l00°F to 110°F)
2 teaspoons granulated sugar
2 tablespoons extra-virgin olive oil
2 cups King Arthur Unbleached All-Purpose Flour
5 cups King Arthur Unbleached Special Bread Flour (I use 4 cups Bread flour)
1 3/4 teaspoons kosher salt

H O W
Topping: Stir together all the ingredients in a small bowl and set aside.
Bread: Whisk together the yeast, water, and sugar. Stir in the oil, the all-purpose flour and most of the bread flour, then the salt.
Mix to form a soft dough. Knead the dough for 8 to 10 minutes, till it's elastic and supple, adding additional flour as needed.
Place the dough in a large, well-greased bowl, cover with plastic wrap and a tea towel, and let rise until doubled. Alternatively, allow the dough a long, cool rise in the fridge, several hours or overnight (or up to 3 days). Bring the dough to room temperature before shaping; it'll rise as it warms up.
Divide the dough into 8 pieces.

Stretch or roll the pieces into irregular slabs, and let rest for 15 minutes, covered with a tea towel.
Spread some olive oil/za'atar mixture onto each piece of dough.
Preheat the grill to its hottest temperature. Place the flatbreads gently on the grill.

Cover and bake for 1 to 2 minutes, then check for doneness. Allow to bake until the tops begin to brown.
 Brush with additional topping if desired, and remove from the grill.
Yield: 8 large, irregular-shaped flatbreads


It's getting warmer...















Koulourakia Me Kanela - Greek Cinnamon rings with currants
/ based on Culinaria Greece טבעות קינמון מיוון
60 cookies
500 gr AP flour
2 ts baking powder
1.5 ts cinnamon
1/4 ts cloves
1/4 ts nutmeg
200 gr sugar
250 ml olive oil
1 TB brandy
50 ml mineral water
50 ml orange juice
1 ts orange zest

H O W Preheat the oven to 350F (180C).
Sift the flour and baking powder,mix in cinnamon,cloves and nutmeg.
In a mixer (or by hand)mixsugar,olive oil,brandy,water and orange juice+zest.add the flour mixture, knead all the ingredients to form a smooth dough.
make small balls and roll each one to 4in (10cm)long ,press the ends together to make a ring and decorate each one with 2 currans,bake for 20 minutes or more until golden brown.


עוגיות שמקורן ביוון, אינן מכילות ביצים או שומן מוצק, אלא שמן זית ותבלינים, טעימות
Sous la hotte de Bergamote - Bergamote's Blog is full with desserts


פיתות זעתר/ או לחמי זעתר שטוחים

תערובת הזעתר-במתכון המקורי יש שימוש בכמות כפולה של ציפוי,אני מצאתי שכמות זו מספיקה וטעימה
אפשר להכין כפול ציפוי זעתר, שיהיה במה לטבול

לתערובת הזעתר
 רבע כוס תבלין זעתר
רבע כפית מלח גס
מיץ מלימון עסיסי אחד
 שליש כוס שמן זית

לבצק
כף שמרים יבשים או 3 כפות שמרים טריים-שמרית
שתי כוסות מים פושרים
שתי כפיות סוכר
שתי כפות שמן זית
שתי כוסות קמח לבן רגיל
ארבע/חמש =5-4 כוסות קמח מיוחד ללחם -4 כוסות הספיקו לי
כפית+שלושת רבעי מלח

:ההכנה
.לערבב את כל חומרי הציפוי ולשמור בצד
לערבב:שמרים+מים וסוכר. להוסיף שמן,קמחים ומלח (בסוף
.ללוש לבצק מוצק וחלק, להמשיך ללוש עוד 8-10 דקות
להתפיח בקערה משומנת עד שכפול (כשעה), לקראת סוף ההתפחה הראשונה- להדליק את התנור ולחם אותו על החום הגבוה ביותר 250 מעלות
לחלק הבצק ל - 8 חלקים. לרדד כל אחד לגודל של פיתה ולהניח לרבע שעה מכוסה
למרוח על כל אחד מציפוי הזעתר.(אני עושה קודם טיפה שקע ושוליים, שהציפוי לא ייזל
.לאפות בתנור החם מאוד על המדף העליון ביותר, כ- 10 דקות
 
Chanita Harel© כל הזכויות שמורות על תכנים ותמונות שלנו התפרסם היום בבלוג האוכל של חניתה הראל ורן This content belongs to Chanita Harel at My Mom’s Recipes And More. All writing and photography copyright © 2005-2010 unless otherwise indicated. All rights reserved.http://momsrecipesandmore.blogspot.com

3 comments:

Rosa's Yummy Yums said...

Oh, I love za'atar with flatbreads! Yours look wonderful and deliciously fluffy. Yum!

Viji said...

Zaatar Bread is my favorite one! Tks for the recipe Chanit. Viji

Chanita Harel חני הראל said...

Dear rosa,
thank you very much for your comment!
It's not the first time I bake these flat breads, but last time I broke some part of my very old mixer with this dough.. and now with the new mixer it was very easy to mix it..
We like dipping this flat bread in the remaining topping - yummy :-)


Dear vcuisine
thanks for visiting !
This recipe is so easy to make and realy very good, the last post with this bread has a broken link, but not this time..
The King Arthur Flour site have so many wonderful bread recipe ! :-)

Creative Commons License
יצירה זו מופצת תחת רישיון ייחוס-שימוש לא מסחרי-איסור יצירות נגזרות 1.0 Israel של Creative Commons. Creative Commons License
by TwitterButton.com