Rashelika - Part one רשליקה- חלק ראשוןRashelika was her name (or her 'nickname'), but her full name was Rachel Talbi Kedmi ,she was a well known Israeli Cookbook author,writting about authentic Sephardic cookery in Jerusalem in the beginning of the 19th century and later.Few days ago I've took her Cookbook,in Hebrew ,looking for something good to eat..
Her Cookbook was published close to her death,8 years ago.Her food column in the Israeli women magazine "AT" (AT=you)was very popular here, she wrote about the food and habits for every jewish holiday ;There are so many stories besides her recipes, here is a short recipe list , letting you feel or smell something from Rashelika's kitchen , and then We'll get into my small kitchen, and bake her wonderful rolls .
The Cookbook begins with the Panga salad (made of beet),Lubia,Dolce de portucal (a marmalade made from oranges ,lemon and Brandy), Sutlage -that sweet milk and rice dessert, Burikitas, Bumelos (doughnut in syrup), Kadaif,Maamuol, Calsones (cheese filled dough),Sufrito (with or without the carne),Paella Espaniola,Pita de Kezo (like small pita bread or more like a small pizza, with salty cheese (yummy !)and so on..[I can send you a recipe by mail, pls. let me know]
Now comes her small Rolls, made with white AP flour, fresh yeast (no dry yeast in those years..) ..these rolls can be shaped as you wish, not only as small balls like I made .. Did I said it before? These Rolls are wonderful !
Soft Rolls לחמניות רכות נפלאות של רשליקה
4 cups AL flour (=560gr) 50 gr soft butter
1 egg yolk
1/2 ts salt
1 cup lukewarm, water (or milk)
For the yeast mixture:30 gr fresh yeast (I use 11 gr dry yeast=1 TB)
1 ts sugar
1 TB flour
1/4 cup lukewarm water
mix the yeast+sugar+flour and 1/4 cup water, let rise for 10 minutesglazing : 1 egg yolk mixed with 1 TB water
sesame seeds
Making the Dough:
Mix the flour+butter,egg yolk and salt; Add the risen yeast mixture + 1 cup of lukewarm water, knead the dough until it is soft and flexible .
Let the dough rest for 10 minutes (if you make your dough in the mixer, leave it there for 10 minutes).
knead the dough again for a short time, let it rise for 15 minutes.
Make small rolls,OR any shape you choose, glaze with egg yolk mixed with the water,sprinkle sesame seeds ;
Preheat your oven to 220C ,and let the rolls rise for 30 minutes. bake them for 20 minutes, until golden brown .תמונת רשליקה מספרה האהוב
השבוע אני ממליצה לכם לבקר בשני בלוגי אוכל, חיליק בשלן וצלם כותב על התענוג של בירה צוננת, מומלץ גם להציץ בפוסטים קודמים שלו
לציון, יש חן מיוחד, אני קוראת כל פוסט חדש שלו, בעונג רב.הפעם הוא משתף אותנו בהנאה שבגילוי צמחים ועשבים בצידי הדרכים או וגם בגינה,וגם על חציל בלאדי - הכל פה,אנו נמשיך להמליץ על בלוגים חדשים שאנו אוהבים
מעסיקים שמחפשים עובדים בכל המגזרים , יכולים לפנות עלינו ואנו נשקול מתן במה להצעת העבודה שלכם,פה. גם עובדים שעדיין בודקים הצעות עבודה(מובטלים):-) , מוזמנים לפנות על מנת לסייע לכם במציאת עבודה. פרטים רלוונטיים יישארו חסויים. כל מידע מתפרסם יתואם איתכם.תודה
לציון, יש חן מיוחד, אני קוראת כל פוסט חדש שלו, בעונג רב.הפעם הוא משתף אותנו בהנאה שבגילוי צמחים ועשבים בצידי הדרכים או וגם בגינה,וגם על חציל בלאדי - הכל פה,אנו נמשיך להמליץ על בלוגים חדשים שאנו אוהבים
מעסיקים שמחפשים עובדים בכל המגזרים , יכולים לפנות עלינו ואנו נשקול מתן במה להצעת העבודה שלכם,פה. גם עובדים שעדיין בודקים הצעות עבודה(מובטלים):-) , מוזמנים לפנות על מנת לסייע לכם במציאת עבודה. פרטים רלוונטיים יישארו חסויים. כל מידע מתפרסם יתואם איתכם.תודה
8 comments:
No one can beat you in rolls. They are perfect Chanit. Viji
נהדרות חנית
צריכות להיות נפלאות
Viji
Thank you ! (I hope you'll try them) ,only few were left in my freezer :-)
burekaboy
תודה רבה, אתה מכיר את הספר של רשליקה ?מונח אצלי על המדף, ורק עכשיו התחלתי להכין ממנו.. בינתיים בצקים, אבל יש הרבה אוכל ספרדי. מעניין :-)
הי חנית-
לא מכיר ספר הזה אבל בטוח שזה טוב מאד עם כל כך הרבה דברים טעימים ספרדים
מאיפה קנית אותו?
הי
מה נשמע ? קניתי אותו לפני הרבה שנים אולי 15 יותר או פחות, באחת מחנויות הספרים, אני לא יודעת אם אפשר לקנות אותו עוד, אבל אם זה מעניין אותך אני יכולה לבדוק וגם לצלם לך ולשלוח לך במייל כמה מתכונים
תודה שבאת לבקר
:-)
היי חנית הבלוג שלך מהממממממם
אבל רק שאלה וסליחה על הבורות
הייתי מאוד רוצה להכין מתכונים שאת נותנת אבל באנגלית קצאת קשה לי האם אותם מתכונים קיימים בבלוג שלך בעיברית..תודה לך ושבת נהדרת
שונטי
הי שונטל
קוראת אותך גם בפורום ההוא. אשמח לסייע לך בכל מתכון. תודה שבקרת
I love all your recipes. I have made the quick peppers and I am going to make the rolls and cookies. Thanks for sharing these wonderful recipes with the rest of the world. I am a Canadian and live in Canada with not really and ethnic backround. YOU ROCK
Post a Comment