August 10, 2008

Pissaladière aux oignons .פיסאלדייר-מאפה בצל צרפתי טעים מאוד

"pissaladière aux oignons"-My very first one ..

Just take some sun-dried raisins,900 gr (yellow) onions , sorry I coudn't find the yellow onions, so I use the white onions, fresh ginger, a wonderful dough, as Peter Hertzmann writes ' la pâte ' .. what did you get ? pissaladière aux oignons ; Yes, it takes 3 steps to make this salty (sweet..) tasty pastry , but please, don't be lazy today (like I'm always), this pissaladière is very very good !
Pissaladière aux oignons
 /Peter Hertzmann [Ref: Cuisine et Vins de France, April-May 2005, page 54]
225 milliliters water
1 teaspoon dehydrated chicken stock
75 gramssun-dried raisins
900 grams yellow onions, peeled, shredded
1/2 tablespoon grated fresh ginger
1 tablespoonall-purpose flour
2 tablespoons sherry vinegar
fine salt and freshly ground black pepper
olive oil

la pâte:
2 teaspoons active dry yeast
155 millilitersluke warm water (40 to 43 °C)
1/2 teaspoon salt
1/4 teaspoon sugar
1/2 tablespoon olive oil
280 grams unbleached white flour

H O W:

1. La pâte: dissolve the yeast in the warm water in a warmed mixer bowl.
2. Add salt, sugar and olive oil and stir. Slowly add most of the flour while blending with mixer paddle on low speed. Knead the dough either with the mixer, or by hand, until smooth and elastic, about 10 minutes. Use additional flour as necessary while kneading.
3. Place dough in a greased bowl, turning to grease the top of the dough. Let rise in warm place, free from drafts, until doubled in bulk, about 1 hour.
4. In the meantime, place the water in a small saucepan over medium heat. Add the dehydrated chicken stock and stir to dissolve. Add the raisins and bring to a boil. Lower the heat and simmer for 15 minutes. Set aside, in the hot liquid.
5. Also in the meantime, heat the oil in a high‑sided frying pan over medium heat. Add the onions and a small pinch of salt.
Lower the heat to medium‑low and cook, stirring frequently, until the onions start to get tender. Add the ginger and mix to incorporate.
Add the flour and mix to incorporate. Sprinkle the vinegar over the top and mix in. Season with salt and pepper. Cook an additional 10 minutes.
6. When the onions are cooked, drain the raisins and add to the onions. Set aside.
7. Preheat oven to 230°C (445°F).
8. Punch dough down, and roll it out to fit a 23 by 30‑cm (9 by 12‑in) baking sheet, about 3 mm (18 in) thick. Brush baking sheet with oil. Place dough in baking sheet, trim edges, add filling, and level.
9. Bake until the crust starts to brown, about 25 minutes.
Transfer the tart to a cutting board and let cool to room temperature before serving.
Yield: 6 servings.
Ref: Cuisine et Vins de France, April‑May 2005, page 54.
Full recipe is Here


היריד הבינלאומי לאומנות ולאמנות
חוצות היוצר ירושלים 2008
י' באב – כ''ב באב תשס''ח
11.8.2008-23.8.2008
פרטים נוספים באתר היריד
Plasticine art in Israel ! - Something I've nerver seen before! אומנות הפלסטלינה של -פלסטלינית

Her name is Revital, she is an 25 years old Israeli Talented Artist.
Revital is working as an Art director ,also creating fantastic plasticine figures,and she's selling them too!
I came across her Plasticine Artwork ,few days ago at the best known community in Israel -
The Cafe the marker (I write there too);
More of her Artwork can be found at her web site (hebrew) - Here [contact info. here] --> פרטי התקשרות ,הזמנות ופרטים נוספים[above picture and art is by 'plastilinit'= Revital ]And as she told me :".. I'm doing unique presents for someone.. a plasticine portrait.
the work is personal and built by the event and person .."
I wish her luck !
פיסאלדייר -מאפה בצל צרפתי טעים מאוד
 החומרים למלית
מאתיים עשרים וחמש מ"ל מים
כפית אבקת מרק
שבעים וחמש=75 גרם צימוקים
תשע מאות גרם בצל קלוף-רצוי בצל צהוב,שמתי בצל רגיל לבן, קצוץ גס
חצי כף זנגויל טרי מגורד
כף קמח רגיל
שתי כפות חומץ שרי או חומץ אחר
מלח
פלפל שחור גרוס טרי
שמן זית


לבצק
שתי כפיות מדידה שמרים יבשים = 7 גרם שמרים
מאה חמישים וחמש מ"ל מים
חצי כפית מלח
רבע כפית סוכר
חצי כף שמן זית
מאתיים ושמונים 280 גרם קמח רגיל = 2 כוסות מדידה קמח

הכנת הבצק
בקערת המיקסר או קערה בינונית, לערבב שמרים במים החמימים
להוסיף לקערה,מלח, סוכר ושמן ולערבב
להוסיף בהדרגה את הקמח , ללוש לבצק רך ואחיד משך 10 דקות
להתפיח בקערה משומנת קלות עד שכפול בנפח :50 עד 60 דקות
--
בזמן שהבצק תופח, יש להכין את הצימוקים ואת מלית הבצל
הכנת הצימוקים
בסיר או קלחת קטנה לחמם את המים (225 מ"ל), להוסיף אבקת מרק, לבשל ולהוסיף את הצימוקים, להביא לרתיחה ולבשל על להבה בינונית- נמוכה משך חמש עשרה- 15 דקות רב המים ייספגו
לכבות את הלהבה ולהשאיר בצד

הכנת מלית הבצל
במחבת (או ווק-שהיה לי נח יותר), לטגן את הבצל עם מעט שמן זית ומלח, לבחוש לעיתים תכופות עד שמתחיל להתרכך
להוסיף ג'ינג'ר ולערבב
להוסיף את הקמח ולערבב
להוסיף חומץ, מלח (ים או רגיל), פלפל שחור, לבחוש ולבשל עוד 10 דקות
לכבות את הלהבה, לסנן את הצימוקים ולהוסיפם למלית הבצל
הרכבת המאפה
לחמם תנור לחום גבוה של 230 מעלות אם לתנור שלכם לוקח זמן להתחמם כמו לשלי, חממו אותו כמחצית השעה לאחר שהבצק הונח לתפיחה
לרדד את הבצק על משטח מקומח שיתאים לגודל תבנית 23 ס"מ על 30 ס"מ, אפשר עם מעט שוליים
להניח את הבצק בתבנית אפיתי בתבנית אמייל30 על 23 ס"מ
מעל הבצק לצקת את המלית וליישר
לאפות בתנור החם כ-25 דקות או עד שמשחים

5 comments:

Rosa's Yummy Yums said...

Your Pissaladière looks scrumptious! Terribly good!

cheers,

Rosa

Anonymous said...

Thanks for a great looking recipe - looks really good, and I will definitely be trying it.

zorra vom kochtopf said...

Your Pissaladière aux oignons looks so tasty, I would like to have a piece right now!

Chanita Harel חני הראל said...

Dear rosa
Thank you So much ! :)

--
Dear kitchenetta
Thank you , please let me know- did you try it yet ?

Chanita Harel חני הראל said...

Dear zorra,
Thank you ! :)

Creative Commons License
יצירה זו מופצת תחת רישיון ייחוס-שימוש לא מסחרי-איסור יצירות נגזרות 1.0 Israel של Creative Commons. Creative Commons License
by TwitterButton.com