October 8, 2005

Sour Cream Cinnamon Cake


I've found this recipe on a great site , years ago,but the link doesn't work anymore :-( or I can't find it there.But I've yet the printed version
Finally the recipe was found here Thanks Anonymous ;-)
Sour Cream Cake עוגת שמנת חמוצה וקינמון
make the filling first:
Mix: 1 TB cinnamon
1/4 cup (=60 gr) butter
1/3 cup dark brown sugar
2 TB flour
For the Cake:
3 cup flour
2 ts baking powder
1/2 ts baking soda
1/2 ts salt
120 gr (=1/2 cup) soft butter
1 1/2 cups sugar
3 eggs
2 ts vanilla
450 gr sour cream
-------------------------
Preheat The oven to 180C (350F)
Prepare 2 loaf pans
Mix together all filling ing.
For The cake-
In a big bowl mix: sifted flour, baking powder, baking soda and salt.
In another bowl cream : butter,sugar, add the eggs gradually one by one..
mix in vanilla and sour cream.
Add the sifted dry ingredients to the batter and mix .
Pour 1/4 batter into each of the 2 prepared loaf pans ,
with a little ts, put small amounts of the filling on the cake batter,
Please take a look at the picture.. :-)
Put the rest cake batter above ,
With a knife mix a little , to make marble look after baking..
Place in the oven ,bake until a toothpick inserted into the middle of the cake comes out clean, about 40-45 minutes.
Cool the cakes in the pan for a few minutes, then transfer to a cooling rack to cool completely,
When cooled, sprinkle with powdered sugar, slice and serve..


When cooled, sprinkle with powdered sugar, slice and serve..



Loaf Pans------------------------->



The filling
Here is a nice marble cake Recipe- taken from The Culinary Institute of America's " Baking and Pastry: Mastering the Art and Craft" Book and Hebrew recipe is here for the sour cream cake.







עוגת שמנת חמוצה וקינמון

:מלית
כף קינמון
שישים גרם חמאה רכה
שליש כוס סוכר חום כהה
שתי כפות קמח רגיל

:לעוגה
שלוש כוסות קמח רגיל
שתי כפיות אבקת אפייה
חצי כפית אבקת סודה לשתייה
חצי כפית מלח - (לשים קצת פחות
מאה ועשרים גרם חמאה בטמפ' החדר
כוס וחצי סוכר לבן
שלוש ביצים מס' 1
שתי כפיות תמצית וניל
ארבע מאות וחמישים גרם שמנת חמוצה
אבקת סוכר לקישוט- לאחר האפיה

:שלב 1
.לחמם תנור לחום 180
להכין 2 תבניות אינגליש קייק . ארוכות
.לערבב כל חומרי המלית , להניח בצד
:שלב 2
:הכנת העוגה
.לערבב יחד בקערה גדולה: קמח+א.אפיה +א.סודה לשתייה+ מלח
בקערה נפרדת : להקרים חמאה + סוכר, לטרוף פנימה ביצים, אחת בכל פעם
.לבחוש פנימה תמצית וניל ושמנת חמוצה
להוסיף בבחישה, ובהדרגה, מרכיבים יבשים , לתוך עיסת העוגה.לערבב היטב
:שלב 3
.למלא כל תבנית בכמות עיסה - למלא 1/4 כמות עיסה לכל תבנית
.לצקת בכפיות קטנות, בפיזור, ממלית הקינמון
.לצקת מעל את יתרת העיסה
בעזרת סכין (מריחה), לערבל את התערובת, ליצירת דוגמא יפה.. (לאחר האפייה
.להכניס לתנור המחומם (180),ולאפות כ 40-45 דקות.לבדוק עם קיסם
לצנן על רשת
.לאבק במעט אבקת סוכר

6 comments:

Anonymous said...

It looks wonderful!!
can you send me a slice in email...

chanit said...

Yes, sure :-)
Only 1 slice?..

Anonymous said...

Come on...
Don't be chip!
send me a small piece.

chanit said...

OK ;-)

Anonymous said...

Shalom Chanit,

your "sour Cream Cinnamon Cake" is called "Cinnamon surprise Coffee Cake" and the receipe you will find it under http://jas.familyfun.go.com/recipefinder/display?id=40784.
So the site exist and there are lots of interesting receipes :).

Toda raba for the receipes of your site :)

chanit said...

Dear Anonymous-Welcome
Thank you SO much for finding the recipe, I know the site exists, but I didn't remember the full name of this cake,
I'll be happy to know where are you from,even by mail ;-)

Related Posts with Thumbnails
Creative Commons License
יצירה זו מופצת תחת רישיון ייחוס-שימוש לא מסחרי-איסור יצירות נגזרות 1.0 Israel של Creative Commons. website counter Creative Commons License Subscribe in a reader Subscribe to My Mom's Recipes And More by Email
by TwitterButton.com