December 1, 2005

Malai - Mom's Cornmeal Cake עוגת המלאי של אמא שלי

Mom bakes malai for years, there were some malai versions, I think this one is the Best , Thank you Mom for this Great recipe ! :-)
Malai מלאי- עוגת קמח תירס וגבינה של אימא שלי












Malai Recipe:
2 cups cornmeal [maize semolina]
2 cups all-purpose flour(=280 gr)
2 ts baking powder
1/2 ts salt
200 ml sour cream
250+250 Cheese[5%-9% fat]or cream cheese
4 eggs
1 liter milk
150 gr butter
1 1/2 cups sugar (=300 gr)
1 ts vanilla

9 X 13 pan
H O W
Preheat the oven to 170C
1.Boil the milk.Turn off the heat, add the butter and mix until it melts.
2.Mix the 2 flours in a large bowl, pour over (quickly) the boild milk and butter- mix well !
3.Add sugar, sour cream, 250 gr cheese, the eggs,add the baking powder and salt at the end. mix well.
4.Pour the mixture into the pan,take the 250 gr cheese,with a TB(or ts)put some chunks over the mixture. Bake for 1 hour or until golden brown.

מלאי:המתכון של אמא שלי








You can eat this 'cake' like a cake, but warm and fresh from the oven is th ebest.. with a green salad.. it can be a meal. It's tasty cold Too !
It's my mom old recipe from Romania... full with sour cream, hot milk.. butter..
It's Not a"Sweet Cornmeal Cake".It's Not even this cake too..but you bake it in the same pan.

*It's the same flour used for Polenta

לאחר שנים של אפיית עוגות מלאי מגוונות וטעימות,רקחה לנו אמא את הנוסחה המושלמת,הנה המתכון
Malai -מלאי רומני של אמא שלי
שתי כוסות קמח תירס עבה
שתי כוסות קמח רגיל
ליטר חלב אחד
מאה וחמישים גרם חמאה
שמנת חמוצה
ארבע ביצים
גביע גבינה לבנה 5-9% אחוז(250 גרם) + גבינה נוספת לציפוי למעלה
חצי כפית מלח
כוס וחצי סוכר
שקיק אבקת אפייה של 10 גרם
כפית תמצית וניל איכותית
ההכנה
לחמם תנור לחום של 170 מעלות,להכין תבנית מלבנית בגודל 22 על 33 ס"מ
לערבב קמח תירס+קמח רגיל בקערה גדולה
להרתיח חלב, להסיר מהאש להוסיף חמאה ולערבב שיימס
לצקת לקערת הקמחים באיטיות חלב רותח וחמאה מומסת.לערבב
להוסיף שמנת,ביצים,גבינה,סוכר,מלח ואבקת אפיה
.לצקת את העיסה לתבנית המוכנה
לנטף למעלה כפיות גבינה לבנה ,נוספת במרחקים
לאפות בתנור החם כשעה או עד שמוכן וזהוב חום
להגיש חם
אפשר להגיש עם שמנת חמוצה, מהווה ארוחה חלבית קלה בתוספת סלט
.טעים גם קר, כמובן. נשמר במקרר גם שבוע ימים


10 comments:

Anonymous said...

Hi Chanit!

I followed the link to Sailu's food blog as you have posted and WOW! what a great find that you shared with us. I simply love indian cuisine (well everything) and it's very helpful how she puts together her posts. Thanks again for adding the link, otherwise I never would have found her!

Chanita Harel חני הראל said...

rowena ,
Thank you for your comment !!!
I think we all are here to share something ,something good,tasty,one great photo, some helpful links or any good Idea :-)
* Always glad to see you here !

Anonymous said...

Your cornmeal cake looks delicious! I really like your use of step by step illustration. Btw, what is AL flour? Thanks.

Chanita Harel חני הראל said...

Hi sharon and Welcome !

It must be AP= all-purpose flour , sorry .
Thanks for your comment ! :-)

Fran said...

This looks so delicious. I am amazed at how many things I see you cooking that are things I am familiar with in a similar form. Thank you for sharing your wonderful recipes.

Chanita Harel חני הראל said...

fran, Thank you !
Mon said this cake is known also (in Romania) as 'ALIVANKA'(I can't find it in English..), anyway It's interesting - All those familiar-tasty recipes ;)

Anonymous said...

Chanit, another awesome cake!would love to try this one ..:)

Chanita Harel חני הראל said...

Thanks lera,
Please let me know if you like this cake ;) we do.. !

Anonymous said...

This is great!
I loved it when my grandma used to make it, and now you have posted the recipe!
It is in the oven right now!
Thank you!

Chanita Harel חני הראל said...

Hi !
please let me know how much you loved it :)
Thanks for visiting ;-)

Creative Commons License
יצירה זו מופצת תחת רישיון ייחוס-שימוש לא מסחרי-איסור יצירות נגזרות 1.0 Israel של Creative Commons. Creative Commons License
by TwitterButton.com