August 20, 2006

village cookies - עוגיות ממלטה + Prunes Jam

Few weeks ago,when I was looking for a new cookbook in the local Book store.. I've found 4 or 5 new cookbooks of the 2006 Series - 'MEDITERRANEAN CUISINE'/by koenemann ; Every book was worped with a nylon warp.. so the first one to open was the .. "Islands Of The Mediterranean",(more volumes:France, Italy, Morocco, Spain, Turkey, Greece and Tunisia ) I askes the salesperson for a nice warp for this book.. I want it to be a present to.. myself .
You can find in the list of recipes: Hot & Cold Appetizers, Soups, Vegetarian dishes, Fish and seafood, Meat and poultry and.. desserts and pastries .A very nice collection. Everything is very clear, with wonderfull step by step pics.. And now opening page 168-9 , There is the Gelat Bil-Gobon, it's a kind of custard which actually is an Ice cream.. to accompany this ice cream the chef - Michael Cauchi from Malta suggests the traditional 'biskuttini tar-rahal' which are "village" cookies... ; "The cookies can be flavored with a variety of ingredients.. for example:grated orange or lemon peel, vanilla seeds, ground cinnamon,clovs or aniseed.."
For the "village" cookies   עוגיות ממלטה
(44 cookies), we need:
4 eggs
250 gr sugar
15 gr aniseed seeds (I didn't add them..)
Grated zest of 1 orange
1 vanilla pod
550 gr self-raising flour (or 550 gr AP flour+3 ts baking powder)

H O W
Beat the egg whites with the sugar until stiff peaks form.
Add the aniseed, grated orange peel and vanilla pods, together with the beaten egg yolks and most of the flour (reserving a little flour , few TB For the work surface).
Mix gently until a smooth paste is obtained.
Flour the work surface, using 2 spoons, shape the mixture into cookies and arrange them on a baking sheet.
Bake for 15 minutes in a hot oven – 400F (200c).
Nice New Links and Recipes :
* Anat sakili/Ort Food Forum is visiting Israeli Galil - Here
* Foxy/Tapuz Food Forum is making gahnun -
step by step = a ppt file
* Herbs and Spices, more then 30 in a very nice PDF file - Here
* המלצות טיול ואוכל בירושלים- פה
* עוגת סולת משודרגת של רבקן, תודה לך
מג'דרה שהביאה סימונה, תודה לך
* "Great cookie recipes" - Here
* Thématique : Les conserves/Recettes du Quebec








Prunes Jam ריבת שזיפים
For the jam: 1kg pitted prunes + 700 gr sugar:soak for a night(or for few hours); cook for an hour or more with 1 lemon juice, cinnamon
ריבת השזיפים שלנו
אחת למספר חודשים נוחתת עלי רוח של הכנת הריבות, לא יודעת למה לא לעיתים תכופות יותר.. זה הרי קל שבקלים
עד היום הכנתי ריבת מישמש, ותות וריבת לימון (נפלאה של איש אחד) ואתמול בלילה, ריבת שזיפים. את כל הריבות הכנתי באותו האופן.. השריית ק"ג פרי נקי מגלעינים ב- 700 גרם סוכר, ללילה או למספר רב של שעות, הבאת התכולה לרתיחה, ובישול על להבה נמוכה, עם בחישה לא מתמדת למשך שעה וקצת - בדיקה הקרישות שלה על צלחת
אתמול, לדעתי ריבת השזיפים התקבלה טובה במיוחד,ולא רק בגלל תוספת קטנה של קינמון וציפורן טחונים, הפעם, וזאת בגלל שלמדתי להוריד אותה מהאש רגע לפניי... כלומר לא בישלתי יותר מידי, הריבה הסמיכה באופן המדוייק בקרור. בפעם הקודמת שיחקתי עם הרתחת צינצנות.. אבל הגעתי למסקנה שבמילא אני שומרת את הריבות בקרור, כך שצינצנת נקייה (ונאה) תספיק הפעם
לריבת השזיפים לדעתי היה מספיק גם יחס של 600 גרם סוכר לק"ג פרי,שמתי 700 גרם
הנה תמונות לפני ואחרי.. הריבה הסמיכה במקרר טרם צולמה
אז היה לנו ק"ג פרי נקי, אגב, הכי קל לגלען שזיפים כאלו
שעוד בהיותם בסיר של סולתם, יצקתי עליהם את ה-700 גרם סוכר, לא עירבבתי
אני אוהבת לראות את הסוכר נמס לו לאט לתוך הפרי
המסת הסוכר בפרי היה איטית יותר עם השזיפים לעומת פרי אחר, כך שהריבה בושלה למחרת.. הנה היא רותחת
ומתבשלת שעה... וקצת
הריבה מוכנה ,ועדיין חמה
כאמור הריבה עכשיו יותר סמיכה, תשתלב גם עם גלידת וניל טובה

עוגיות ב- 2 דקות
הכמות: 22 עוגיות
לתבנית אחת הגדולה של התנור
לחמם תנור ל 200
להקציף 2 חלבונים (בטמפ' החדר), כשמתחיל להיווצר קצף להוסיף 125 גרם סוכר. להמשיך להקציף לקצף נוקשה
להעביר את הקצף לקערה גדולה להוסיף פנימה :2 חלמונים טרופים. להוסיף 225 גרם קמח מנופה ומעורב בכפית וחצי אבקת אפיה. לערבב בתנועות קיפול ליצירת בצק
ליטול כפיות מהבצק, לגלגל במעט קמח, להניח בתבנית אפיה ולאפות כ -15 דקות בתנור החם
ניתן לשים בצד 2 ,או 3 כפות מהקמח של העיסה לשם גילגול כדורי הבצק
ניתן להוסיף לבצק קליפת תפוז מגוררת, גרגרי וניל
Eating ''biskuttini tar-rahal' (above cookie recipe) with cold prunes Jam - yummy !

6 comments:

Rosa's Yummy Yums said...

Thanks for the great recipe! They look ever so lovely...

I also love Könemann's cookery books!

Chanita Harel חני הראל said...

Thanks rosa !
we realy love these cookies ,I will buy aniseed seeds , so I can add them next time. ;)

liuia drusilla said...

I love almost all Könemann books ^^.
These cookies really look great -well', I've been taking a look at you blog and I must say ALL your recipes look terribly yummy!!! ^^
Thanks for passing by and leaving a comment in my blog.
I'm translating the recipe into English ^^.

Chanita Harel חני הראל said...

liuia
Thank you for your comment, I'm very glad ! :-)
Thanks for the translating too.

Anonymous said...

hi I am michael cauchi the chef you spoke about in your blog I would like to know from where you bought the book as this book was made about 5 years or more ago and I cannot find a copy and as a chef that participated in this book I would love to know , many thanks my e-mail is redelpesce@onvol.net

best regards
Michael Cauchi

Chanita Harel חני הראל said...

Dear Michael,
I've found this Cookbook here in Israel few months ago, in steimatsky Book store(s), here is thier site on the net:
http://www.steimatzky.co.il/NS_GLOBAL_02.HTM

I hope it helps ,
thanks for visiting my Blog.

Creative Commons License
יצירה זו מופצת תחת רישיון ייחוס-שימוש לא מסחרי-איסור יצירות נגזרות 1.0 Israel של Creative Commons. Creative Commons License
by TwitterButton.com