December 16, 2006

Tomato - Sour Cream Tart


N' from the place I used to work for few years, gave me this recipes months ago, it was a Copy from some Israeli cookbook , I don't know which one; she told me .."you should try this Tart - it's very tasty, but" ..she said.. "bake it in a small baking dish.. not in a large one like my mom did.." - it's not a diet dish.. yes I know, but it's realy good for the weekend , for a holiday or for a family gathering, like we did today..
This tart is realy easy to bake, full with nice colores...can be eaten warm or cold, and.. don't forget the Nigella !






Tomato - Sour Cream Tart טארט עגבניות ושמנת ועשבי תיבול
26cm round tart dish
For the dough:
100 gr Parmesan cheese
1 TB fresh thyme (I didn't add)

1 1/2 cups flour
1/2 ts salt
125 gr butter, cut into small pieces
1 egg
1 TB cold water
1 TB Nigella
For the filling:
16 very small Tomatoes (I used:8 small+ 3-4 larger tomatoes)
100 gr Bulgarian cheese
200 gr sour cream
3 eggs
1 TB parsley
1 TB chives (I didn't add it)
1 TB thyme (I didn't add it)
Nigella for topping the tartMaking the dough : Grate the Parmesan cheese and the fresh thyme ;set half of these crumbs aside .To the other half add:flour, salt and butter, mix until you get small crumbs; add 1 egg and water(1 TB+ -) and mix until you get a smooth dough. Add Nigella and mix well until you get a ball.
Flatten the dough and roll it to a round about 35cm. Put the rolled dough carefully into the prepared dish, prick it all over and chill for 30 minutes.
Bake the dough for 15-20 minutes (or until golden) at 190C.
Now reduce the heat to 180C
Making the filling:Half the tomatoes lengthwise .
Beat the Bulgarian cheese cheese,sour cream and eggs; add half of the leftover Parmesan cheese mixture and the , seasoning herbs. Pour over the baked dough.Arrange over the cut tomatoes, cut side up. araange over the left parmeasan and nigella. Bake for 45 minutes , or until set and golden.

playing with nigella..

נ' ממקום העבודה הקודם נתנה לי יום אחד את המתכון המצולם הזה.."את חייבת לנסות"..זה טעיםם.." אז המתכון המתין אצלי קצת זמן והיום הגיע הזמן,לא יודעת אפילו מהיכן צולם הדף, שימו לב שבהוראות ההכנה, בצילום לא רואים טוב את השמנת החמוצה.. אז אל תשכחו להוסיפה. ערכתי אילתורים עם עשבי התיבול, כרגיל.יש קצח בתוך הבצק וקצח גם למעלה.. לא מכירה את התבלין הזה הרבה זמן, ואני לא יודעת עם אומרים קצח בסגול או קצח בפתח אז סילחו לי..תכף יגיעו תמונות של המאפה הצבעוני הזה, בכדי לראות את המתכון באופו קריא, יש ללחוץ פעמיים על התמונה על מנת שתפתח בגודל המקסימלי,מי שיוכל לעדכן מהיכן המתכון, אודה לו,אז מה שמתקבל זה מאפה גבינות מלוח וטעים וגם..יפה לעין - אז הרווחנו היום פעמיים - מומלץ

New recipes... Cookies -give me more cookies.. ; --- Boston Cream Doughnuts- recipe ; --- Amish Raisin Cookies-recipe --- "My Mom's Pecan Crescents"Christmas Cookies ;--- recipes from Italy ; Makowiec (Poppy Seed Roll) למה נגמר לי הפרג, למה-עוגת פרג מפוליןסופגניה בשלבים- מתכון שהביאה לרשת אמירה-מזכיר את המתכון מהבורדה הישנה וגם מתכוני שמרים אחרים
visit her

Blogs to visit:
* rai from Switzerland has an ugli fruit Blog, come and

* 'Vasilisa' from the Great White North -Canada.. is still asking in her 4 months old .. Blog 'where is my dinner', can we help her ?.. * gerda ,from Austria is cooking "in a kitchen near the river danuba in Linz", her vanillekipferl cookies reminds me my grandmother, the same cookies, the same name ,take a look who is eating the cookies now ?..
הסופגניה החייכנית הזו נמצאה במספר אתרים ישראליים, לא יודעת מי היוצר שלה

4 comments:

Anonymous said...

חנית --כל הזמן משהו יותר יפה ממך

עוגה הזאת באמת נפלאה
אני מאד אוהב הטעם מהקצח, טעם מאד מזרחי ושמטאים לאגבניות

צילום של "גורמט" באמת -- תודה על המתכון אני צריך לעשות את זה

chanit said...

Thank you very much, burekaboy, I'm very glad.
מעניין לגלות טעמים חדשים,תודה רבה :-)

ほし said...

Oh, I would very much like the whole recipe in English! If it's not too much trouble of course...

chanit said...

ほし,Hi and welcome
Here you have the full english recipe, I hope you'll love it !
thanks for visiting :-)

Related Posts with Thumbnails
Creative Commons License
יצירה זו מופצת תחת רישיון ייחוס-שימוש לא מסחרי-איסור יצירות נגזרות 1.0 Israel של Creative Commons. website counter Creative Commons License Subscribe in a reader Subscribe to My Mom's Recipes And More by Email
by TwitterButton.com