August 23, 2007

Kids' Choice Chocolate Chip Oatmeal Cookies

One for you, and one for me ... עוגיה אחת לי, ואחת לכם
In the last King Arthur's Baker's Catalogue newsletter there was a link for these cookies..; I love this newsletter, always with an interesting recipes and information, even we can't buy here King Arthur's products or cookbooks.For the first look , I wasn't sure about the fat amount in this recipe, but Ran helped me with that, So I desided to bake theses cookies today (couse nothing sweet was lest here..)
I'm not sure if the link for the full recipe will work in few days, so here is the recipe (with my red remarks). By reading the recipe I wasn't immediately sure for the good results , So it was a very good surprise to get 48 (x 3 trays) with crispy, dark brown, not too sweet cookies, yes they are good for you and for the kids; You can't 'feel' the whole wheat flour,and I use less sugar as I write in the recipe and less chocolate chips-only: 300 gr and not 500 gr (300 gr chocolate chips are in an Israeli package) .I baked the cookies for 15 minutes. Ok ,I've taken one cookie.. what about you ? :-) עוגיות שוקולד צ'יפס ושיבולת שועל עשויות מקמח מלא בלבד - מצויינות.אפיתי 15 דקות שייצאו פריכות












Kids' Choice Chocolate Chip Oatmeal Cookies
 /King Arthur -The Baker's Catalogue עוגיות1/2 cup (1 stick, 4 ounces) unsalted butter (=112 gr)1/2 cup (3 1/4 ounces) vegetable shortening, trans-fat-free (=91 gr) - I use 200 gr butter at all1 cup (7 1/2 ounces) brown sugar (= 210 gr) -I use 190 gr1/2 cup (3 1/2 ounces) granulated sugar (= 98 gr)2 teaspoons vanilla extract
3/4 teaspoon salt
1 tablespoon cider or white vinegar
1 large egg
1 teaspoon baking soda
1 3/4 cups (7 1/4 ounces) King Arthur White Whole Wheat Flour, organic preferred
(=203 gr)1 cup (3 1/2 ounces) quick-cooking rolled oats (or traditional rolled oats pulsed several times in a food processor, to break them up a bit) (= 98 gr)3 cups (18 ounces; 1 regular and 1 small package) semisweet chocolate chips, or a mixture of chocolate chips and cinnamon chips (=504 gr) BUT I use only 300 gr .H O W
Preheat the oven to 350°F. Lightly grease (or line with parchment) two baking sheets. In a large mixing bowl, beat together the butter, shortening, sugars, vanilla, salt, and vinegar. Beat in the egg, then the baking soda ,the quick-cooking rolled oats and flour. Stir in the chips.

Drop the dough, by tablespoonfuls, onto the prepared baking sheets. Bake the cookies for 12 to 14 minutes, until they’re golden brown. Note: If you bake the cookies for 12 minutes; they’ll be crunchy around the edges, with a slight bend at the center. If you bake for the full 14 minutes, till they’re almost a light mahogany color, they’ll be crisp/crunchy all the way through. Remove the cookies from the oven, and cool on a rack.
Yield: 4 1/2 dozen cookies.
Variation: For smaller cookies (great for smaller kids!), drop the dough by teaspoonfuls onto the prepared cookie sheets, and bake for just slightly less time: 30 seconds to 1 minute less than the larger cookies. Yield: 7 dozen 2-inch cookies. Full recipe is in King Arthur's site


עוגיות שוקולד צ'יפס ושיבולת שועל

החומרים
מאתיים גרם חמאה
כוס סוכר חום כהה=200 גרם
חצי כוס סוכר רגיל=100 גרם
שתי כפיות תמצית וניל
חצי כפית מלח
כף אחת חומץ הדרים או חומץ דומה
ביצה אחת גדולה
כפית אחת אבקת סודה לשתיה
מאתיים גרם קמח מלא
כוס אחת שיבולת שועל לבישול = 100 גרם
חבילה אחת של 300 גרם שוקולד צ'יפס
 
תבנית נחוצה:תבנית גדולה של התנור, מרופדת בנייר אפייה
אופן ההכנה
לחמם תנור לחום בינוני של 180 ולגשת להכנת העוגיות
בקערה גדולה , ידנית או במיקסר, לטרוף חמאה, 2 סוגי סוכר, וניל, מלח וחומץ
לטרוף פנימה ביצה, אח"כ סודה לשתיה, שיבולת שועל=קווקר ואת הקמח המלא
להוסיף שוקולד צ'יפס
לנטף כמות של כף עיסה או לעוגיות קטנות יותר, כמות של כפית עיסה, ישירות לתבנית האפיה
לאפות את העוגיות 12 עד 15 דקות, עד שצבען זהוב חום
עד ארבע עשרה דקות, ואולי דקה נוספת של אפיה יתנו לנו עוגיות פריכות, יש לשמור על העוגיות ולהמנע מאפיית יתר, זכרו שכל תנור אופה באופן שונה, וגם סוג התבנית וגודל העוגיות ישנו את משך האפיה

העוגיות טעימות מאוד, לא מורגש שהן עשויות מקמח מלא בלבד, הן עמידות בחוץ בצינצנת יפה למשך שבועות, ואפשר גם לארוז יפה ולהביא או לשלוח למי שאנו אוהבים

No comments:

Creative Commons License
יצירה זו מופצת תחת רישיון ייחוס-שימוש לא מסחרי-איסור יצירות נגזרות 1.0 Israel של Creative Commons. Creative Commons License
by TwitterButton.com