August 28, 2007

What Am I going to be ?..


What Am I going to be ?..

This is the English name of an Danish children's Book. Learning the kids about some of the popular occupations, now and then ..

There are very nice color pictures in this Book , which was printed in Italy in 1974..; I don't know the Danish language at all , but some word were familiar to me in this book, like: Detektiv ( detective ) , Brandmand (the fireman), Astronom , modepige (making clothes?) , Bulldozer-forer (working with a bulldozer) , kemiker ( chemist ) , politimand (policeman) , flyver, Kokkenchef (the Chef ) , Taxichauffor (the Texi driver) and so on.. [and I'm sure you know these words as well] :-)
Even I'm a grown-up now.. I love children's Books (old and new) , and Yes I'm asking myself the same question, from time to time: What Am I going to be ?.. everyone has some dreams .. :-)

So ..Will you be a Chef ..

Or a judge..

Above 2 pictures are from the "Hvad Katten Skal Jeg Vaere?" Book by carlsen if 1974
"I've made you a nice plate..", yes it was Uzi from Uzi's hummus shop , "and if you can't finish this here, take it away to your home.." ; I didn't ordered the usual plate ,But :cooked Hummus with -lemon, garlic and some of Uzi's secret mix.. the Hummus was cooked so soft, absolutely yummy, next in the same plate were cooked Ful (cooked in this long and hot jug), an hard boiled egg , parsley and much more ... It was very good, and I can't eat until tommorw, Nothing ..... :-)


I was looking for a cake recipe, made of my new Greek Ouzo..so I found this greek recipe. I'm not sure this cake recipe is one of the best, but It was a nice try and I like the Syrup more ... (maybe adding more syrup as it use to be will make this cake better).

Sticky Yoghurt Cake with Raisin Syrup (Yiaourtopita me Stafida) -Global gourmet עוגת יוגורט יוונית עם סירופ צימוקים
Raisin Syrup -----> I use half of this Syrup

1/2 cup (250 g/8 oz) raisins
100 mL (3 fl oz) brandy
30 mL (1 fl oz) ouzo
90 mL (3 fl oz) lemon juice
475 mL (15 fl oz) water
1 cup (250 g/8 oz) sugar
Sticky Yoghurt Cake

4 eggs, separated
1/3 cup (100 g/3 oz) caster (superfine) sugar
1/4 cup (100 g/3 oz) light honey
280 g (9 oz) plain (all-purpose) flour
1 tablespoon baking powder
Pinch of salt
Finely grated rind of 2 lemons
90 g (3 oz) unsalted butter, melted and cooled
400 mL (13 fl oz) Greek-style yoghurt
Full recipe is Here - from Greek Cuisine: The New Classicsby Peter Conistis

דורעם גונט הוציא ספר בישול, חדש: איש גבוה מבשל אוכל שמכינים בבית.אהבתי לקרא את הכתבה שהתפרסמה בוואלה על דורעם ועל הספר.דורעם דוגל (כמוני ) במתכונים שחייבים להיות רשומים באופן הכי מדוייק.כאלו שאינם מותירים שום שאלה בידי הקורא. אהבתי גם לקרא את שכתב, וזו דעתי גם כן ציטוט של דורעם:"..בישראל אתה רואה שיש מתכונים שלא עברו באף מטבח. אנשים לוקחים מתכון באתר אינטרנט בחו"ל, ורוצים להסוות את זה, אז משנים קצת מינונים ואף אחד לא מנסה את זה לפני הפרסום.." .וזה כל כך נכון.אני מעדיפה מתכוני מקור בכל שפה שאוכל להבין.הבלוג שלנו מביא לראשונה ברשת הישראלית מתכוני חו"ל מוצלחים ועוד לפני כן, משך שנים מתכונים מצויינים באלפי הודעות פורומי אוכל מגוונים .מתכון לועזי חדש אעדיף לתרגם ולהתאים בעצמי . הבלוג שלנו קיים על מנת להביא מתכונים שהוכנו כבר במטבח שלנו , ונחלו שוב ושוב מאה אחוזי הצלחה, וכמובן מבין היחידים שמצרפים קרדיטים -הלוואי ובארץ היו יודעים יותר לצרף קרדיטים. בכלל לדעתי בכתיבת ספר בישול ישראלי , בגלל השפע של ספרי הבישול החדשים, ההיצע הגדול , וכמו כן גם בכתיבת בלוג אוכל/מתכונים , מן הרצוי להביא חומרים חדשים שעוד לא היו פה. כך ניתן להתרשם שיש בספר החדש -פה מכתבות האוכל של דורעם גונט, וכך בצניעות אני מקווה שאנו עושים פה אצלנו , בבלוג .אז את כל הכתבה ניתן לקרא בוואלה- פה,הנאה מובטחת

עידכון 2.9.07 - עיינתי היום בספר איש גבוה מבשל של דורעם גונט, והוקסמתי מצילומי האוכל והאווירה, לצד מתכונים מעניינים. כל הכבוד

ולמי שמתחשק סטייק טעים, מומלץ לקרוא ולצפות בתרשימים המקצועיים של ג'אדן המקסימה בפוסט האחרון בבלוג שלה- מצויין-ותודה לדוד מאורט על הקישור

AddThis Social Bookmark Button

4 comments:

Nicole said...

Chanit,

You already are a CHEF! A CHEF to the world! :) - Nicole

Rosa's Yummy Yums said...

I also have a similar book (same drawings, different characters) with French and English words...

That hummus plate looks gorgeous, mmhhh and I bet your cake tastes wonderful!

chanit said...

Thank you nicole !
Your comment is SO sweet,but I wish I were a Chef or maybe a profession baker .. ;-)

chanit said...

Hi rosa
Thank you !
when we were kids there was a red children's Book, teaching the ABC, letters... I have to ask my mom where is this German Book , we love it very much.. :-)

Related Posts with Thumbnails
Creative Commons License
יצירה זו מופצת תחת רישיון ייחוס-שימוש לא מסחרי-איסור יצירות נגזרות 1.0 Israel של Creative Commons. website counter Creative Commons License Subscribe in a reader Subscribe to My Mom's Recipes And More by Email
by TwitterButton.com