December 28, 2007

Absolutely Yellow .. Swedish Holiday Saffron Buns

Can you believe how yellow are these buns ?
You'll get 12 '8' shape soft buns ; They're easy to make, fun to shape, serve them for breakfast, with butter or cream. .. :-)
Swedish Holiday Saffron Buns
Swedish Holiday Saffron Buns - King Arthur newsletter12/07לחמניות זעפרן שוודיות
Buns1/4 cup (2 ounces) hot water
1/4 teaspoon crushed saffron threads (I think it's too much)
1/2 cup (4 ounces) milk
1/4 cup (1 3/4 ounces) sugar
3 tablespoons (1 1/2 ounces) butter
1 1/4 teaspoons salt (I use only 1 ts)
1 large egg
1 large egg yolk (reserve the white for the topping)
1 tablespoon instant yeast
3 cups (12 3/4 ounces) King Arthur Unbleached All-Purpose Flour
Topping1 egg white (reserved from above), whisked with 1 tablespoon water
1/4 cup (2 ounces) pearl sugar or sparkling white coarse sugar, optional (I use regular sugar)
golden raisins, optional

Combine the hot water and saffron, and let sit for 10 minutes to soften the saffron.


Mix and knead together—by hand, mixer —the saffron water, milk, sugar, butter, salt, egg, egg yolk, yeast, and flour to make a soft, elastic dough. Set the dough aside to rise till puffy (but not necessarily doubled in bulk), about 60 to 90 minutes.
At this point, you can place the covered bowl in the refrigerator, and chill the dough overnight. It’ll continue to rise in the fridge, but much more slowly.

Gently deflate the dough, and divide it into 12 pieces. Gently shape and roll each piece between your hands to form short logs, about 4" long.
Let them rest, covered, for 15 minutes. Lightly grease a baking sheet, or line it with parchment.

Roll each log into a 15": rope; they’ll fight back and shrink to about 12; that’s OK. Shape each into an S, with the ends tucked in nicely. Or shape into a figure-8 by making a loop, pinching and rolling the ends together, and making an 8. Lay the buns on the prepared pan.
Cover with lightly greased plastic wrap or the cover of your choice, and let rise for about 1 hour, or until they're puffy; dough that’s been refrigerated will probably need to rise for about 90 minutes.
Towards the end of the rising time, preheat your oven to 350°F.

Brush the buns with the beaten egg white. Sprinkle them with pearl or coarse sugar, if desired. We prefer bright-white pearl sugar, as it contrasts so nicely with the buns’ golden color.
Bake the buns for 20 minutes, or until they're set and light golden brown. Remove them form the oven, and tuck a couple of golden raisins into the center of the 8’s, or the end loops of the S’s, if desired. Serve warm or at room temperature; a dab of butter or Devon cream is always nice.
Yield: 12 buns.
Golden citron Jam - ריבת אתרוגים how to cook this jam -soon






תגידו.. מה דעתכם על ריבת אתרוגיםעד השבוע ראיתי אתרוגים רק בחג בסוכות, מעולם לא רכשנ ו את הפרי הזה .השנה האתרוגים היו קטנים וירקרקים מכל שנה .הופתעתי לראות את שלושת אתרוגי הענק הצהובים שרן רכש בשוק, ממש לפני שבוע
הופתעתי גם מהצעתו : נכין ריבת אתרוגים
מכאן החל חיפוש אחר מתכון מוצלח.היה ברור לי שפרי הדר צריך טיפול קצת שונה ,במיוחד אם משאירים את הקליפה ומבשלים אותה
מצאנו מספר גירסאות לריבת אתרוגים , ולאחר שהאתרוגים הושרו במי ברז כשהם חתוכים קטן ללא גרעינים הרבים שהיו עליהם..בדקתי בספר של מומחה הריבות והחמוצים- יעקב לישנסקי.הוא בכלל מכין את הריבה הזו בדרך אחרת. הוא מתחיל מהכנת סירופ סוכר ומיץ תפוזים ומעט לימון ולתוכו הוא מבשל את האתרוגים
היו גירסאות בהם האתרוג הקצוץ הושרה במים רגילים שהוחלפו כל יום, בגירסא אחרת היה צריך לבשל את האתרוג ברבעים או כמעט שלם במים רותחים ואז להחליף מספר פעמים את המים , כלומר לשפוך אותם בגלל המרירות ורק אז ממש לפני ריכוך מוחלט , לשפוך את הנוזלים,להוסיף סוכר ולבשל עד שמוכן
עשינו מישמש של הגירסאות, באופן יוצא מן הכלל לא היתה שקילה של המרכיבים והתקבלה מעין מרמלדה לא מתוקה מידי, יפה וטעימה
אז איך הכנו ריבת אתרוגים ? צר לי שלא ציינתי את משקל האתרוגים-פשוט לא שקלנו
שלושה אתרוגים גדולים מאוד, כמו אלו בתמונה
קילו סוכר
אפשר מקל קימון
הרבה סבלנות-הסבר מיד בהוראות ההכנה

לרחוץ את האתרוגים היטב, לא לקלף, אלא לחצות, ולחתוך לחתיכות קטנות, להוציא את כל הגרעינים ולשמור אותם בצד
את האתרוגים החתוכים לשים בקערה גדולה למלא מים עד שיכסו את האתרוגים.להשרות ולערבב מידי פעם
למחרת: לשפוך את המים, למלא מים חדשים, להעביר לסיר גדול – סיר של 8 ליטר עם תחתית עבה יתאים, להביא לרתיחה ולבשל על להבה בינונית. אם יש קצף- להסירו.בשלב זה הכניסו את גרעיני האתרוג באופן הבא: קחו גזה , ראו בתמונה, הניחו עליה את גרעיני אתרוג, לפפו מספר פעמים, הדקו וקישרו היטב , כמו צרור נדודים עם חבל נשיאה.הניחו על דופן הסיר הפנימית כשצרור הגרעינים טובל בתוך הריבה המתבשלת- זו תהיה תוספת הפקטין הטבעית שלנו
לאחר פרק זמן של שלושים או 40 דקות בישול- או עד שכמות המים צומצמה לחצי, לשפוך את מי הבישול , שיהיו צהבהבים ומרים מאוד.למלא מים רותחים, ישירות מהקומקום, שיכסו במעט את הפרי, להרתיח לדקות ספורות, ושוב לשפוך את המים, למלא חדשים.. פעולה זו תוציא לפרי את המרירות.חיזרו על הפעולה לפחות 5 פעמים, טעמו את המים עד שכמעט אינם מרים.שפכו את מרבית המים, השאירו מעט מים בסיר, כבו את הלהבה
צקו כקילו סוכר על הפרי- אפשר לצקת פחות סוכר, כ- 700 גרם בתחילה. תנו לסוכר לימס מעל הפרי המבושל. כשנמס, הדליקו את הלהבה, הביאו לרתיחה ובשלו כמו כל ריבה אחרת עד שסמיך יותר ומוכן.כמות של קילו סוכר התאימה לכמות האתרוגים שלנו, פשוט ראיתי שעם פחות סוכר, הסירופ מיימי מידיי.לקראת סוף הבישול הריבה תתכהה ותסמיך
ניתן לגוון עם מקל קינמון במהלך הבישול.אתם מוזמנים לספר על נסיונות האתרוגים שלכם או בכלל על ריבות אחרות. תודה
 
עידכון מ 30.12.07-תודה גדולה לווינט -הבלוג שלנו עלה ברשת הנבחרים של שנת 2007 בתחום האוכל - הכתבה פה

4 comments:

Rosa's Yummy Yums said...

Gorgeous saffron buns that I'd love to eat together with that jam!

Cheers and Happy New Year!

Rosa

Village Vegan said...

Oh, those buns look so pretty and tasty! I love the shape and the yellow color. I'll have to try them, though I'm not sure if I can afford that much saffron! Is saffron cheap(er) in Israel?

Jerry said...

These buns look great. The saffron is an interesting addition.

Anonymous said...

Hi its me again Michael the chef from Malta,very interesting Swedish buns, in Malta we have a similar shaped bun , sweet bread without saffron but with aniseed,lemon and orange peel shall post you the recipe later on,
best regards
Michael

Related Posts with Thumbnails
Creative Commons License
יצירה זו מופצת תחת רישיון ייחוס-שימוש לא מסחרי-איסור יצירות נגזרות 1.0 Israel של Creative Commons. website counter Creative Commons License Subscribe in a reader Subscribe to My Mom's Recipes And More by Email
by TwitterButton.com